compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Kamerplanten: verpotten en bemesten

Basiskennis deel 2

Kamerplanten: verpotten en bemesten

In principe hebben ze alleen maar licht en water nodig, toch? Kamerplanten maken het ons niet altijd makkelijk. Ze komen uit zeer uiteenlopende delen van de wereld en hebben daardoor hun eigen voorkeuren voor standplaats, aarde en bewatering. Om het groen in je huis lange tijd gezond en fris te laten blijven, delen we hier de belangrijkste basisprincipes voor het verzorgen van kamerplanten met jou. In deel 2 draait alles rond het verpotten en bemesten.

De juiste behuizing

Aanplanten en verpotten

compo image

Het maakt niet uit waar je je plant koopt, in de handel betekent een grotere pot minder ruimte in het schap en hogere transportkosten. In de regel komt je groene huisgenoot bij je aan in een tamelijk krappe behuizing. Waar alleen nog maar wortels zijn, is er nauwelijks ruimte over voor aarde, waaruit de plant de essentiële voedingsstoffen moet opnemen. Een voldoende grote pot met luchtige grond is het allerbelangrijkste om je kamerplant op lange termijn gezond te laten blijven.

Welke pot is de juiste?

Dus meteen maar verpotten in een één maat grotere pot? Beter van niet! Want door meteen de juiste maat pot te kiezen kan je je veel werk besparen. Om je inspanningen lonend te maken, moet de nieuwe pot minstens 20% groter zijn dan de oude. Maak niet de fout de plant rechtstreeks in een decoratieve buitenpot te planten. In tegenstelling tot een plastic bloempot heeft een buitenpot geen afvoergaten in de bodem. Deze zijn echter wel nodig om overtollig gietwater af te laten vloeien en te voorkomen dat waterverzadiging optreedt.

Wanneer moet je verpotten?

Voor het merendeel van de kamerplanten is het voorjaar de beste tijd om te verpotten. Met de stijgende temperaturen en de toegenomen lichtintensiteit bouwt de plant juist dan weer kracht op en wil graag groeien en bloeien. Wanneer je daarbij ook nog zorgt voor een betere pot met verse potgrond en voldoende ruimte, zal de plant je zeer dankbaar zijn en dat tonen met een goede groei. Voor winterbloeiers zoals het alpenviooltje is de juiste tijd om te verpotten september, vóór de bloeiperiode.
Heb je van een kennis een bloemstuk in een pot cadeau gekregen? Dan moet je op tijd verpotten, want dit soort potten heeft meestal geen afvoergaten in de bodem en de planten staan veel te dicht op elkaar.

Let op!

Verpot bloeiende planten altijd pas na de bloeiperiode, omdat anders de verse toppen meestal vroegtijdig worden afgeworpen.

Kamerplanten goed verzorgen

Potgrond en meststof

compo image

Niet alle aarde is hetzelfde. Dat geldt met name voor kamerplanten, omdat deze niet in hun natuurlijke omgeving groeien. Anders dan bij hun soortgenoten in de tuin leggen kamerplanten vaak het loodje doordat ze te veel water krijgen en er zo wortelrot ontstaat. Een geschikte potgrond voor kamerplanten mag het gietwater niet als een spons opzuigen, maar moet na het gieten losjes en luchtdoorlatend blijven. Daarnaast is het vooral bij cactussen en vetplanten belangrijk dat er een bepaald aandeel aan zand in zit. In potgrond voor kamerplanten is tevens een speciale samenstelling van voedingsstoffen belangrijk, want potplanten moeten sappige groene bladeren hebben, maar niet te veel wortels vormen of te snel te groeien.

compo image
compo image
compo image
compo image

Veel potgrond bevat al een zogeheten startmeststof, waardoor de plant tot enkele weken na het verpotten voldoende voedingsstoffen heeft. Daarna wordt de situatie op een gegeven moment echter nijpender, want in een kamer - anders dan in de tuin, waar micro-organismen in de bodem voor humusvorming zorgen - vindt geen natuurlijke kringloop van voedingsstoffen plaats. Om de plant toch alles te laten krijgen wat ze nodig heeft om te leven, is regelmatig bemesten nodig. Dat gaat het gemakkelijkst met een vloeibare meststof, die je onverdund aan het gietwater kan toevoegen. Ook meststaafjes zijn simpel in gebruik; je steekt deze in de aarde en de staafjes geven hun voedingsstoffen voor lange tijd af aan de grond. Tijdens de donkere wintermaanden moet je stoppen met het geven van meststof, omdat veel kamerplanten dan in winterrust zijn en ze het aanbod aan voedingsstoffen helemaal niet kunnen opnemen.

Hoe vaak heeft je kamerplant meststof nodig?

  • Eenmaal per week:  gatenplant, vioolbladplant, pannenkoekenplant, Zamioculcas
  • Om de 2 weken:  drakenbloedboom, lepelplant, Aloë vera, Tradescantia, orchidee, alpenviooltje
  • Om de 3 weken:  Clusia, cactussen, vetplanten, Calathea, kamerpalmen, zwaardvaren, Sanseveria, jadeplant, klaverzuring

Basisprincipes kamerplanten

Deel 1

In deel 1 van basiskennis voor kamerplanten lees je alles over de juiste standplaats van en het begieten van je groene huisgenoten.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.