compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Hangplanten: zo groeien planten op grote hoogte

Hangplanten: zo groeien planten op grote hoogte

Hangmanden, hangplanten, verticale bloemenperken en plantenladders: veel planten groeien goed op grote hoogte, en niet alleen als er geen plek meer is op de vensterbank. Maar welke planten zijn geschikt voor een positie op grote hoogte en wat betekent dat voor de verzorging? We geven je hier een overzicht!

compo image

De ideale rangschikking van de planten

Voor planten waarvan de scheuten vrij moeten bungelen, hang je potten van plastic, hout of keramiek aan de wand of het plafond. Potten voor hangplanten hebben vaak al beugels of kettingen eraan gemonteerd en worden bevestigd met de bijbehorende houderplaten. Weer helemaal terug van vroeger is de macramétechniek, waarmee voor ieder willekeurig model bloempot een hangnet kan worden geknoopt.

Naast het ophangen van planten, kan je ook legkasten, planken, kisten, krukken, zuilen, plantentafels, plantenladders, verticale bloemenperken en verticale tuinen gebruiken om uw planten verticaal te stapelen. Je kan daarmee je planten op verschillende hoogten plaatsen en zo een bijzonder levendige 'urban jungle' in je woonkamer creëren.

Ongeacht de manier van ophangen of plaatsen en het decoratieve aspect, moet je wel rekening houden met de individuele eisen van een plant wat betreft standplaats en verzorging. Daarom geldt ook voor hangende en hooggeplaatste planten dat je van tevoren moet controleren of de plant zonlicht of schaduw nodig heeft. Mijd al te donkere hoeken en plaats de bloempot niet te hoog, zodat het daglicht de plant daadwerkelijk kan bereiken en je geen moeite hebt met gieten.

Ook raden we je aan naar de ondergrond of vloer te kijken, daar waar je de planten in de hoogte plaatst of hangt. Er zal altijd gietwater langs of uit de pot lopen en er zullen bladeren omlaag vallen. Een wit tapijt of een dure parketvloer zonder beschermingslaag is minder geschikt dan een gemakkelijk te reinigen plavuizenvloer.

Controleer of de constructie waar de planten op rusten stevig en stabiel is en ook bij een groot aantal potten met natte potgrond het gewicht kan blijven dragen. De planten mogen niet te scheef hangen, om te voorkomen dat de pot meteen valt zodra je hem aanraakt. Ook mag het gieten geen overstromingen veroorzaken.

compo image

De geschikte planten

Voor hoog hangende of verticaal gerangschikte planten zijn met name planten met omlaag groeiende scheuten geschikt. De varen is hier een goed voorbeeld van. Deze plant ziet er in een hangmand met veel ruimte aan de zijkanten of bovenop een hoge plank heel mooi uit. De voordelen zijn echter niet beperkt tot het visuele aspect. Voor een gezonde ontwikkeling van dit soort planten is het beter wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is en de scheuten de vloer niet raken. Als bijvoorbeeld een graslelie ondanks een juiste verzorging bruine vlekken op de bladpunten krijgt, kan het al helpen door ervoor te zorgen dat de bladpunten de ondergrond niet meer kunnen raken.
Geschikte hang- of klimplanten voor je woonkamer zijn, naast de graslelie, drakenklimop, gatenplant, kruipende ficus, Philodendron, echt venushaar, Cerinthe major (Engels: 'wax flower'), lantaarnplant en suikerdruifje. Ook vetplanten zijn geschikt, bijvoorbeeld het erwtenplantje, Rhipsalis-cactusrassen en Selenicereus-cactusrassen.

compo image

Optimale verzorging van hangplanten

De potgrond
Vul de potten met een hoogwaardige potgrond met een losse, luchtige structuur en een goed waterabsorptievermogen. Hiervoor is bijvoorbeeld COMPO SANA® Potgrond Kamerplanten & Palmen geschikt. De potgronden van COMPO bevatten een startmeststof, die toereikend is voor 100 dagen voedingsstoffen. Het substraat zorgt eveneens voor een betere inworteling en betere toevoer van water- en voedingsstoffen.

De bewatering
In principe verschilt de water geven niet van planten die op de vensterbank staan, maar het is vaak iets moeilijker om te doen. Vooral omdat het niet zo gemakkelijk is om te zien of de grond droog of nat is. Daarom moet je extra opletten bij het water geven. Veel van de bovengenoemde planten hebben een gelijkmatige watertoevoer nodig, maar ook bij hangende of hoog staande planten moet je waterophopingen absoluut voorkomen. Vaak zijn de bloempotten aan de onderkant dicht zodat er geen water uit kan lopen en vaak zijn er ook geen schotels. Overtollig water kan dus niet weg. Controleer daarom regelmatig de vochtigheid van de grond.

De bladverzorging
Met name hoog hangende planten zijn blij als hun bladeren regelmatig worden schoongemaakt. Je kan daarvoor een speciaal bladverzorgingsproduct zoals COMPO Bladglans gebruiken. Dit product is ook geschikt voor kamerplanten met harde bladeren en zorgt ervoor dat de bladeren er lentefris uitzien. Als alternatief, vooral als je veel stof in uw huis hebt, helpt het om je planten een douche te geven. Besproei de plant korte tijd voorzichtig van boven naar beneden en laat de bladeren goed afdruipen alvorens de plant terug te plaatsen.

De bemesting
Vanwege de beperkte hoeveelheid grond die beschikbaar is, hebben hangplanten, net als de meeste potplanten, voldoende meststofgiften nodig. Voeg van maart tot en met oktober iedere week een op de plant afgestemde vloeibare meststof aan het gietwater toe. Met een langzaam werkende meststof wordt het toedienen van voedingsstoffen nog gemakkelijk. Tweemaal een meststofgift per seizoen is dan voldoende.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.