Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Bemesten & onkruid bestrijden
  6. Gazon overbemest? Zo los je dit op!

3 tips voor een gezond gazon

Gazon overbemest? Zo los je dit op!

Heb je je strooiwagen fout ingesteld of de doseringsaanbevelingen niet goed opgevolgd? Er zijn veel manieren om je gazon te overbemesten. Maar hoe weet je dat je teveel meststof hebt gestrooid? En vooral : hoe kan je je gazon redden? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

compo image

Hoe herken je een overbemest gazon?

Broze of zachte grassprieten, geel gekleurde toppen of zelfs bruine, dode plekken in het gazon - deze symptomen wijzen op een overbemest gazon. Als je je gazon bemest hebt met behulp van een meststofstrooier, dan zullen vaak complete stroken gras aangetast worden. Het is zelfs mogelijk dat je je gazon overbemest, hoewel je je strooiwagen correct hebt ingesteld. Als je de stroken overlapt, krijgen deze zones een dubbele portie meststof, waardoor de grassen kunnen verbranden.

De belangrijkste vraag is dan ook : wat kan je doen om een overbemest gazon te redden?

Opgelet : gele, droge plekken in het gazon kunnen ook door droogte en hitte, een tekort aan water, wateroverlast, een zure bodem, foutief maaien of gazonziekten worden veroorzaakt.

Overbemest gazon? Zo kan je het redden!

1. Meststofkorrels opzuigen of verdelen

Als je tijdens het strooien opmerkt dat je strooiwagen niet correct is ingesteld, dan kan je deze fout snel terug rechtzetten. De meststofkorrels op een droog gazon kunnen bijvoorbeeld opgestofzuigd worden. Als het gazon al nat is, kan je proberen om de meststofkorrels met een hark te verdelen op het gazon dat nog niet werd bemest. Een andere optie is de meststofkorrels samenharken en verwijderen. Vervolgens moet je je gazon grondig water geven.

2. Water geven

Als je pas enkele dagen later opmerkt dat je teveel meststof hebt gestrooid (bv. de toppen van de grassprieten kleuren geel), dan is het belangrijk dat je je gazon meteen uitvoerig water geeft. Afhankelijk van de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden moet er 15 tot 20 L water per m² worden gegeven. Door het water wordt de hoge concentratie aan voedingsstoffen in de bodem verdund. Zo wordt het gevaar op verbranding door overbemesting beperkt.

3. Een nieuw gazon aanleggen

Als de grassen in je gazon al zijn afgestorven, vallen deze helaas niet meer te redden. Om toch te kunnen genieten van een dicht, diepgroen gazon, kan je de kale plekken bijzaaien. Voordat je gaat zaaien is het heel belangrijk dat je grondig water geeft zodat de voedingsstoffen in de bodem verdund worden. Vervolgens hark je de dode plantendelen van het gazon met behulp van een hark of een verticuteervork samen. Tot slot kan je de gazonzaden gelijkmatig op de grond verdelen.

Meer tips over het zaaien van gras vind je in ons artikel.

Wat gebeurt er bij overbemesting?

Waarom is een te hoge portie meststof eigenlijk zo schadelijk voor je gazon? Als je een hond hebt, die regelmatig plast op het gazon, word je ook vaak geconfronteerd met lelijke gele plekken in het gazon. Deze gele plekken ontstaan door te veel meststofzouten of minerale zouten die op de grassen terechtkomen. Je gazon kan de hoge dosis minerale zouten, die eveneens in gazonmeststoffen terug te vinden zijn, niet aan en zal verbranden.

Met andere woorden : water verplaatst zich naar gebieden met hogere concentraties mineralen. Dit wordt ook wel osmotische druk genoemd. Normaliter is de mineraalconcentratie in de wortels van grassen hoger dan in de omliggende grond. Hierdoor kunnen de grasplantjes water uit de bodem opnemen. Wanneer de bodem echter overbemest is, is de concentratie minerale zouten rondom de plant hoger. Het water wil bijgevolg daarheen, waardoor de grassen uitdrogen.

3 tips om overbemesting te voorkomen

Hieronder vind je drie tips die je helpen om overbemesting te voorkomen :

  1. Kies een meststof die geschikt is voor de bemesting van het gazon.
  2. Volg de dosering op de verpakking nauwgezet op zodat je niet teveel meststof strooit.
  3. Als je een strooiwagen gebruikt, is het belangrijk dat je nauwgezet in stroken strooit zodat je niet overlapt en er bijgevolg geen zones zijn die meerdere malen worden bemest.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :