Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Pioenroos

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden
Planthoogte:
60-100 cm
Bloemkleur:
wit tot donkerrood

Correct planten

Pioenrozen planten

Standplaats

De ideale standplaats voor een pioenroos is in een zonnig tot halfschaduwrijk bloembed in de tuin. Een beetje schaduw tijdens de middagwarmte houdt de dunne bloemblaadjes lange tijd stevig en fris. Wanneer deze vaste plant lange tijd op één standplaats kan blijven, ontwikkelt ze zich bijzonder goed. Verplant een pioenroos daarom niet te vaak.

Eenmaal op haar vaste standplaats, gedijt de pioenroos zelfs nog goed op een zware, maar wel goed doorlaatbare, lemige bodem. Heb je een bijzonder humusrijke bodem? Gefeliciteerd! Voor je pioenroos verhoogt dit echter wel de kans op een schimmelinfectie.  Meng de grond daarom met wat zand, waardoor je de vochtigheid terugbrengt.   

Aanplanting

De optimale tijd om te planten is in het voorjaar, zodat de pioenroos tot aan de herfst nog ruim voldoende tijd heeft om te wortelen en goed de winter door te komen. Nadat je hebt gekozen voor een plaats in het bloembed, moet je je pioenroos voldoende ruimte geven om zich te ontwikkelen. Voor iedere volgroeide pioenroos moet je minstens één vierkante meter reserveren.  

Precisie is vereist bij de grootte van het plantgat, omdat voor de vorming van bloemen het gat niet te diep mag zijn. Als de wortelstok zich ongeveer 3-4 cm onder de grond bevindt, voelt de plant zich comfortabel. Een diameter van 50 cm is meestal voldoende voor het plantgat.

Onze tip

Ook in een vaas staan pioenrozen heel mooi. Om ervoor te zorgen dat in deze ongewone omgeving de knoppen tot volle bloei kunnen komen, moet je de pioenrozen in lauw water plaatsen.

Correct verzorgen

Pioenrozen planten

Water geven

In het eerste jaar moet je pas geplante pioenrozen regelmatig water geven. Als er eenmaal sterke, lange wortels zijn gevormd, is de plant snel tevreden en hoef je ze alleen nog maar water te geven bij periodes van lang aanhoudende warmte en droogte.

Bemesting

Voor een weelderige bloei raden wij aan om tweemaal per seizoen te bemesten. De eerste keer doe je dat vlak voor het opengaan van de knoppen in maart of april en daarna nog een keer meteen na de bloei.

Met een stikstofarme meststof kan je de bloemvorming bevorderen, omdat stikstof vooral de hoogtegroei en de vorming van het groen van de plant bevordert. Als je echter een sterke, vaste plant met prachtige bloemen wil, moet je ervoor zorgen dat je meststof geeft met een hoog kalium- en fosforgehalte.

Vermeerderen en snoeien

Omdat pioenrozen zich niet veel uitbreiden, is het vaak niet nodig om de plant te delen. Als je je pioenroos toch wilt vermeerderen, kan je twee tot drie weken na de bloeitijd een deel van de aardekluit afsnijden of afscheuren. Na de bloeitijd in de herfst behoudt de plant haar siervolle bladeren. In de late winter kan je de oude stelen tot net boven de grond afsnijden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :