compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Een minivijver aanleggen

Hoe leg je een minivijver aan?

Een plek met water in de tuin is vooral 's zomers een weldaad. Het hoeft niet per se een grote vijver of waterval te zijn. Zelfs een minivijver zorgt voor een perfect zomergevoel. Het is ruimtebesparend, je kan er ook op een balkon of terras plek voor vinden en het is niet duur om aan te leggen. Behalve insecten zullen ook vogels op je minivijver afkomen, want het is op warme dagen een ideale waterbron. We laten je zien hoe je je wens een minivijver te hebben zelf kan vervullen.

compo image

Omdat het water in een minivijver snel opwarmt en er daardoor sneller algenvorming ontstaat, is een standplaats in de schaduw, bijvoorbeeld tegen een muur, ideaal. Bladeren die in de vijver vallen verminderen de waterkwaliteit. Belangrijk: de ondergrond moet vlak en horizontaal zijn, zodat het waterniveau overal gelijk is.

In je kleine biotoop zullen door het kleine volume maar weinig zuurstof en voedingsstoffen aanwezig zijn. Wij raden je daarom af om in de warme minivijver dieren te houden!

Zo doe je het

Een minivijver aanleggen

 1. compo image

  1

  De minivijver organiseren

  Bedenk als eerste welk object je voor je minivijver wilt gebruiken. Heb je nog een oude zinken teil op zolder staan? Of wil je liever een oud wijnvat of een emmer gebruiken? Belangrijk is dat het vat minstens 45 cm hoog is. Verder is alles mogelijk en mag je creatief zijn! Wanneer je een geschikte kuip hebt gevonden, moet je die eerst grondig reinigen.

 2. compo image

  2

  De planten uitkiezen

  Niet alle vijverplanten zijn geschikt voor een minivijver. Let bij je keuze op de vijverzone en waterdiepte die nodig zijn voor de plant. We hebben gekozen voor de watermunt (die sterk geurt), de dwergkalmoes (een witbloeiend moeras-vergeet-mij-nietje), de dwergwaterlelie en de lidsteng (van linksachter naar rechtsvoor). Maak een planning van hoe je de individuele planten wilt rangschikken, op basis van de zone en de diepte. Je kan planten met stenen omhoog brengen en verschillende waterdiepten creëren. Kies voor het achterste gebied planten die vlakbij oevers groeien. Gebruik voor het voorste gedeelte drijvende planten of planten met een benodigde diepte tot 40 cm.

 3. compo image

  3

  De vijverplanten planten

  Gebruik plantmanden voor het planten, waardoor de planten stabiel in de minivijver staan en zich niet zo snel uitbreiden. Bekleed de manden naar behoefte met vlies of jute. Door speciale vijveraarde te gebruiken voorkom je dat de aarde omhoog drijft en zorg je daarnaast voor een betere standvastigheid. Bovendien remt deze speciale aarde de groei van algen af. Bevrijd de planten daarom voorzichtig van de oude aarde, zonder de wortels te beschadigen, en plant ze in de nieuwe vijveraarde.

 4. compo image

  4

  Met grind decoreren

  Verdeel het grind over de aarde. Het grind is later door het water heen te zien en verzwaart de planten. Was het grind van tevoren even, zodat het water niet te modderig wordt.

 5. compo image

  5

  Met water vullen

  Ten slotte vul je de teil of kuip voorzichtig met water. Richt de waterstraal niet op de planten, maar op de rand van de minivijver. Zo voorkom je dat de aarde wordt omgewoeld en de planten omvallen. Je kan ook eerst met water vullen en dan pas de planten erin zetten. Een kleine waterpomp of een kleine fontein laat het water circuleren en vermindert de vorming van algen. Een mooi bijkomend effect hiervan: muggen houden niet van bewegend water en leggen geen eitjes in uw biotoop.

Onze tip:

Een minivijver is niet alleen overdag mooi om te zien. Verlicht je minivijver 's avonds met onderwaterverlichting op zonne-energie en geniet op zwoele zomeravonden van een prachtige aanblik.

Geschikte planten voor je minivijver

PlantennaamDiepteGroei
Kikkerbeet
Drijvende plant

Breidt zich uit op het wateroppervlak. - witte bloemen

Dwergkalmoes

Tot 10 cm

Grasachtig met tot 50 cm groeihoogte - voorkomt algengroei

Pijlkruid

Tot 10 cm

Pijlvormige bladeren met tot 50 cm groeihoogte

Watermunt

Tot 10 cm

Randplant met tot 60 cm groeihoogte - eetbare bladeren, paarse bloemen

Dwergkalmoes (moeras-vergeet-mij-nietje)

Tot 10 cm

Randplant met tot 30 cm groeihoogte  - vormt uitlopers, witte / lichtblauwe of roze bloemen

Gele lis

Tot 20 cm

Randplant met tot 100 cm groeihoogte - gele bloemen

Dwergwaterlelie

Vanaf 20 cm

Drijvende plant - witte of roze bloemen , verdraagt geen stromend water, stapsgewijs aan de waterdiepte laten wennen

Lidsteng

40 - 60 cm

Moerasplant met tot 50 cm groeihoogte - zuurstofplant

Vederkruid

Vanaf 50 cm

Onderwaterplant - bladpunten en roze bloemen steken uit het water

Overwintering van de planten

In de winter kan een minivijver soms volledig bevriezen. Bescherm je vijverplanten daarom tegen vorst, zodat je ook volgend jaar nog van je kleine biotoop kunt genieten. Laat de kuip bijvoorbeeld in de kelder, de garage of in de schuur bij 1 tot 10 °C overwinteren. Laat het water eruit en vul zodanig nieuw water bij dat alle plantmanden onder water staan. Je hebt geen plek voor de minivijver? Geen probleem! Zet de planten gewoon in meerdere emmers. Controleer ze eerst op rottende plantendelen en verwijder deze. Vul gedurende de winter regelmatig water bij.

Knip in het voorjaar alle verwelkte bladeren af, verpot de planten in verse aarde en zet de minivijver weer buiten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.