compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
  5. Hyacintenbollen trekken

Voorjaarsbode

Hyacintenbollen trekken in een hyacintenglas

Zijn alle feestdagen voorbij? De laatste kerstbal is nog maar net in de doos opgeborgen of er komen bij vele tuinliefhebbers al vroegtijdige verlangens naar de lente op. Om het wachten op de tijd van tulpen en krokussen wat dragelijker te maken, hebben we hier een tip voor jou. Met de juiste techniek breng je in een bloembollenglas hyacintenbollen al in januari aan het bloeien.

Dit heb je nodig

  • Bloembollenglas of hyacintenglas
  • Hyacintenbollen uit een koele opslag
  • Hoedje om af te dekken
  • Water
compo image
compo image
compo image
compo image

Zo werkt het

Of ze nu nog van vorig jaar overgebleven zijn of je ze vers hebt gekocht, hyacintenbollen ontkiemen alleen goed als ze donker, koud en droog werden opgeslagen. Let daarom absoluut op de kwaliteit van de bollen die je uitkiest voor dit project. Door de bol in een hyacintenglas te plaatsen en met een hoedje te bedekken boots je de natuurlijke omgeving van de hyacint na. In de grond is waterverzadiging een van de grootste vijanden van bolbloemen - doe daarom slechts zoveel water in het bloembollenglas dat er een smalle spleet tussen de onderkant van de bol en het wateroppervlak overblijft. In de eerste dagen in de warme woning zal de plant haar wortels vanzelf in de richting van het water laten ontspruiten.

Maar waarvoor is dat mutsje? In de natuur is het de drang naar het licht die de hyacint uit de bol laat groeien. In het glas boots je dit duister na door de bovenkant van de bol net zo lang met het mutsje te bedekken tot er een ca. 4 cm lange spruit uit de bol is gegroeid. Op dat moment kan je de bedekking verwijderen en groeien er uit de bol eerst een groene steel en vervolgens geurige bloemen.

Belangrijk!

Vul iedere keer slechts zo veel water in het glas bij dat de wortels in het water zijn gedompeld maar de bol zelf niet. Zo kan er niets gaan rotten.

Hyacinten op de juiste wijze planten

Nog meer wetenswaardigheden over de vele variëteiten en het verzorgen van hyacintenbollen vind je hier.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.