1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ongewenste gasten
  5. Fruitvliegjes

Kenmerken

Fruitvliegjes

compo image

Eigenschappen

Aantastingssite:
binnenshuis
Symptomen:
maden voeden zich met micro-organismen zoals gisten en bacteriën in fermenterend organisch materiaal. Fruitvliegjes voeden zich met gistende, organische stoffen zoals rijpe groenten en fruit, vruchtensappen, azijn, cider, wijn of keukenafval en compost
Verschijning:
insecten van 2 tot 3 mm groot met roodbruin lichaam

Periode van aantasting

Omschrijving

Fruitvliegjes herkennen

Hoe herken je fruitvliegjes en waar komen ze vandaan?

Wie heeft het nog niet meegemaakt : gisteren was er amper één fruitvliegje dat door de keuken vloog, de volgende dag gaat het om een ganse zwerm. Een van de bekendste fruitvliegsoorten in de Drosophila-familie, die wereldwijd verspreid is, is de bananenvlieg (Drosophila melanogaster). Dit insect van 2 tot 4 millimeter groot met roodbruin lichaam heeft twee vleugels en zes poten. Als je de fruitvliegjes onder een vergrootglas bekijkt, dan vallen vooral de grote, rode ogen op. Fruitvliegjes nestelen zich het liefst binnenshuis op rijp fruit, afval of voedselresten. Als je een grote zwerm kleine vliegjes ziet rondvliegen rond je composthoop of fruitschaal en je al rotte plekjes op je fruit hebt ontdekt, dan gaat het waarschijnlijk om fruitvliegjes.

Taxonomie van fruitvliegjes :

  • Klasse : insecten
  • Familie : Drosophilidae (fruitvliegen)
  • Orde : diptera (tweevleugeligen)
  • Bekendste soort : Drosophila Melanogaster

De levenscyclus van een fruitvlieg

Fruitvliegjes houden van een temperatuur tussen 21 en 25°C. Deze temperatuur bevordert eveneens de voortplanting van de vliegjes. De vrouwelijke fruitvlieg kan dagelijks tot wel 400 eitjes leggen.

De levenscyclus van een fruitvlieg bestaat uit vier stadia : ei, larve, pop en vlieg. Bij een temperatuur van ongeveer 25°C zal het vliegenembryo al één dag na de eierworp uitkomen en vervolgens nog 5 dagen leven als larve. Na drie vervellingen zal de larve een rustig plekje opzoeken om te verpoppen. Na slechts vier dagen verschijnt de jonge vlieg.

De ontwikkeling van de fruitvlieg duurt ongeveer tien dagen. De vlieg leeft twee tot negen weken. Als de temperatuur onder de 21°C zakt, kan deze levensduur met twee weken worden ingekort. Hoewel de fruitvlieg slechts enkele weken leeft, kan de vlieg meerdere keren paren en talloze eieren leggen. De Drosophila Simulans houdt van iets warmere temperaturen en ontwikkelt zich iets langzamer dan de Drosophila Melanogaster.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes houden van overrijp en rottend organisch materiaal, vb. rot fruit. Ook drankresten in glazen of flessen, allerlei zoetigheden, verwelkte bloemen en dorre plantenbladeren weten hen te bekoren. Ze komen via het open raam het huis binnen en leggen hun eitjes vaak op de schil van zeer rijpe of gistende vruchten. Daarnaast is het ook mogelijk dat je de vliegjes zelf in huis haalt met het fruit uit de supermarkt, maar dit komt niet zo vaak voor.

Zijn fruitvliegjes schadelijk voor de gezondheid?

Fruitvliegjes zijn in principe ongevaarlijk voor de mens. Maar ook al zijn fruitvliegjes niet giftig : hoe meer vliegjes er zijn, hoe meer bacteriën, schimmels en gistcellen ze kunnen verspreiden. Daarom is het heel belangrijk om je fruit zorgvuldig te wassen alvorens je het gaat opeten. Zo verwijder je niet alleen de eitjes en de larven van de fruitvlieg, maar was je eveneens kiemen zoals bacteriën en schimmels weg! Rotte vruchten mag je niet meer consumeren en moet je bij het afval gooien. Om de voortplanting te stoppen en de fruitvliegjes op lange termijn te bestrijden, kan je een fruitvliegenval plaatsen.

5 tips om fruitvliegjes te voorkomen

  1. Fruit beschermen : ontdek je een rotte vrucht? Gooi die dan zo snel mogelijk weg. Als alternatief kan je je fruit in de koelkast bewaren of beschermen tegen een eventuele aantasting met behulp van een fijnmazig gaas of een katoenen doek. Ook de geur van basilicum, munt of levendel helpt om de fruitvliegjes weg te houden.
  2. Correct bewaren : om een aantasting te vermijden, raden we je aan om je levensmiddelen in een kist of pot te bewaren. Zo kunnen de vervelende insecten je voorraad niet bereiken.
  3. Keuken schoonmaken : maak je aanrecht na het koken zorgvuldig schoon. Gooi etensresten meteen weg. Deze kunnen namelijk ernstige plagen veroorzaken. Vuile handdoeken en sponzen moeten snel worden vervangen of verwijderd.
  4. Afval snel verwijderen : vooral tijdens de warme zomermaanden moet je afval sneller weggooien. Sluit je vuilnisbak zorgvuldig af - dit is namelijk een broedplaats voor fruitvliegjes.
  5. Geschikte schoonmaakmiddelen : gebruik bij het schoonmaken geen producten met citroen- of appelgeur. Deze zullen de fruitvliegjes namelijk aantrekken. Middelen met lavendelgeur, eucalyptusgeur of neutrale geur zijn wel geschikt.

Bestrijding

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes doeltreffend bestrijden met een fruitvliegjesval

Heb je last van fruitvliegjes in de keuken? Geen zorgen : een fruitvliegjesval met aantrekkelijke geur lokt de vliegjes in de val. Dergelijke vallen bevatten geen insecticide en kan je probleemloos in de buurt van voedingswaren plaatsen.

Fruitvliegen versus rouwmuggen

Om verwarring te vermijden : in tegenstelling tot fruitvliegjes zijn rouwmuggen zwarte, iets slankere vliegen. Ze leven in vochtige grond waar ze zich voeden met schimmelsporen en dode plantenwortels terwijl fruitvliegen zich voornamelijk voeden met rijp fruit of rijpe groenten. 

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.