Kenmerken
Eigenschappen
Periode van aantasting
Omschrijving
Fruitvliegjes herkennen
Fruitvliegjes zijn lichtbruin gekleurde insecten van 2 tot 4 millimeter groot met twee vleugels en zes poten. Typerend voor de insecten zijn de opvallend grote ogen, maar aangezien de insecten zo klein zijn, zijn deze voor de mens niet zichtbaar. Fruitvliegjes verschijnen bij temperaturen van 21 tot 25°C. Deze temperaturen zijn bevorderlijk voor een razendsnelle voortplanting : hoewel elk vrouwtje slechts één maal eitjes kan leggen, gaat het namelijk wel om een worp van 400 tot 800 eitjes. Bij een gunstige temperatuur zal het eitje zich na twee weken ontwikkelen tot larve. Deze larve wordt vervolgens een pop waaruit zich uiteindelijk een vliegje zal ontwikkelen. Een vliegje kan zich reeds na één week zelf voortplanten. Fruitvliegjes leven in totaal 2 tot 9 weken, maar bij temperaturen onder 21°C kan de levensduur met twee weken worden ingekort.
Fruitvliegjes houden van overrijp en rottend organisch materiaal. Ook drankresten in glazen of flessen (vruchtensap, wijn, bier, …), allerlei zoetigheden, verwelkte bloemen en dorre plantenbladeren weten hen te bekoren. Ze komen via het raam het huis binnen, maar het is best mogelijk dat je ze zelf in huis haalt met het fruit uit de supermarkt. Ze leggen namelijk hun eitjes op de schil van zeer rijpe of gistende vruchten.
Als je heel veel fruitvliegjes in huis opmerkt, is het best mogelijk dat er een nest aanwezig is. Deze nesten bevinden zich vaak tussen de bladeren van planten. We raden we je dan ook aan om in dat geval je planten nauwkeurig te onderzoeken.
Fruitvliegjes zijn heel geliefd bij insecten, spinnen en vogels. Hoewel ze voor de mens heel vervelend kunnen zijn, worden ze door wetenschappers vaak gebruikt bij onderzoek naar erfelijkheid. In de vrije natuur zullen de larven helpe bij het opruimen van organisch materiaal. Dit is helaas vaak een grote ramp voor kwekers van groenten en fruit.
Fruitvliegjes leggen hun eitjes in de buurt van (over)rijp of rottend fruit en andere etensresten. In principe volstaat het om je fruit zorgvuldig te wassen alvorens je het gaat opeten. In dat geval zijn de vliegjes dus niet schadelijk. De vliegjes zijn namelijk niet giftig, maar hoe meer vliegjes er aanwezig zijn, hoe meer bacteriën, schimmels en gistcellen ze kunnen verspreiden. Als er echter larven in het fruit zitten, moet het fruit weggegooid worden. Dan is het fruit namelijk bedorven.
Bestrijding
Fruitvliegjes bestrijden
Sluipwespen zijn verlekkerd op fruitvliegjes. Daarom wordt ze ook ingezet door fruitkwekers om overlast tegen te gaan. Daarnaast zijn fruitvliegjes ook heel geliefd bij spinnen, kevers, andere soorten wespen en roofvliegen.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren