Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Fruitvliegjes

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
overrijp, rottend en gistend fruit
Symptomen:
vliegjes rond fruitmand, maden in vuilnisbakken
Verschijning:
lichtbruine vliegjes van 2 tot 4 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Fruitvliegjes herkennen

Kleine insecten die zich razendsnel kunnen voortplanten

Fruitvliegjes zijn lichtbruin gekleurde insecten van 2 tot 4 millimeter groot met twee vleugels en zes poten. Typerend voor de insecten zijn de opvallend grote ogen, maar aangezien de insecten zo klein zijn, zijn deze voor de mens niet zichtbaar. Fruitvliegjes verschijnen bij temperaturen van 21 tot 25°C. Deze temperaturen zijn bevorderlijk voor een razendsnelle voortplanting : hoewel elk vrouwtje slechts één maal eitjes kan leggen, gaat het namelijk wel om een worp van 400 tot 800 eitjes. Bij een gunstige temperatuur zal het eitje zich na twee weken ontwikkelen tot larve. Deze larve wordt vervolgens een pop waaruit zich uiteindelijk een vliegje zal ontwikkelen. Een vliegje kan zich reeds na één week zelf voortplanten. Fruitvliegjes leven in totaal 2 tot 9 weken, maar bij temperaturen onder 21°C kan de levensduur met twee weken worden ingekort.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes houden van overrijp en rottend organisch materiaal. Ook drankresten in glazen of flessen (vruchtensap, wijn, bier, …), allerlei zoetigheden, verwelkte bloemen en dorre plantenbladeren weten hen te bekoren. Ze komen via het raam het huis binnen, maar het is best mogelijk dat je ze zelf in huis haalt met het fruit uit de supermarkt. Ze leggen namelijk hun eitjes op de schil van zeer rijpe of gistende vruchten.

Als je heel veel fruitvliegjes in huis opmerkt, is het best mogelijk dat er een nest aanwezig is. Deze nesten bevinden zich vaak tussen de bladeren van planten. We raden we je dan ook aan om in dat geval je planten nauwkeurig te onderzoeken.

Zijn fruitvliegjes eigenlijk nuttig?

Fruitvliegjes zijn heel geliefd bij insecten, spinnen en vogels. Hoewel ze voor de mens heel vervelend kunnen zijn, worden ze door wetenschappers vaak gebruikt bij onderzoek naar erfelijkheid. In de vrije natuur zullen de larven helpe bij het opruimen van organisch materiaal. Dit is helaas vaak een grote ramp voor kwekers van groenten en fruit.

Zijn fruitvliegjes gevaarlijk voor de gezondheid?

Fruitvliegjes leggen hun eitjes in de buurt van (over)rijp of rottend fruit en andere etensresten. In principe volstaat het om je fruit zorgvuldig te wassen alvorens je het gaat opeten. In dat geval zijn de vliegjes dus niet schadelijk. De vliegjes zijn namelijk niet giftig, maar hoe meer vliegjes er aanwezig zijn, hoe meer bacteriën, schimmels en gistcellen ze kunnen verspreiden. Als er echter larven in het fruit zitten, moet het fruit weggegooid worden. Dan is het fruit namelijk bedorven.

Bestrijding

Fruitvliegjes bestrijden

Enkele praktische tips om fruitvliegjes te voorkomen

  • Controleer regelmatig je fruitmand. Als deze rottende vruchten bevat, moeten die meteen weggegooid worden.
  • Berg je voedsel zorgvuldig op in dozen of in blikken zodat de fruitvliegjes de voedselwaren niet kunnen bereiken.
  • Na het koken moet het aanrecht zorgvuldig worden schoongemaakt. Voedselresten kunnen namelijk een grote plaag veroorzaken. Ook de vuile vaat moet zo snel mogelijk worden afgewassen. Verwijder vieze vaatdoeken en sponsjes.
  • Gooi afval tijdig weg. Fruit- en groenteresten worden bij voorkeur eerst in krantenpapier gewikkeld. Vergeet zeker niet de vuilnisbak goed af te sluiten, want deze vormt een echte broedplaats voor de vliegjes.
  • Bij het schoonmaken gebruik je bij voorkeur geen middeltjes met citroen- of appelgeur. Daar worden de fruitvliegjes namelijk door aangetrokken. Wel geschikt zijn schoonmaakmiddelen met lavendel- of eucalyptusgeur of een neutrale geur.
  • Door geurige kruidenplantjes zoals basilicum, dille en salie naast je fruitmand te plaatsen, houd je fruitvliegjes op afstand. Je kan ook kruidnagels, teentjes knoflook of takjes lavendel tussen je fruit stoppen.
  • Fruitvliegjes houden helemaal niet van tocht. Het kan dus helpen door ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten.
  • Vul een kommetje met water en voeg daar natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn aan toe (gebruik geen schoonmaakazijn). De fruitvliegjes worden aangetrokken door de deur en zullen uiteindelijk in het sopje verdrinken.

Hebben fruitvliegjes natuurlijke vijanden?

Sluipwespen zijn verlekkerd op fruitvliegjes. Daarom wordt ze ook ingezet door fruitkwekers om overlast tegen te gaan. Daarnaast zijn fruitvliegjes ook heel geliefd bij spinnen, kevers, andere soorten wespen en roofvliegen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :