1. COMPO
 2. Advies
 3. Ziekten & plagen
 4. Ongewenste gasten
 5. Spinnen

Kenmerken

Spinnen

compo image
compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Aantastingssite:
binnens- en buitenshuis
Symptomen:
spinnen en spinnenwebben in en rondom het huis
Verschijning:
achtpotige diertjes

Periode van aantasting

Omschrijving

Spinnen herkennen

Meestal ongewenst, maar eigenlijk heel nuttig

Ze hebben acht poten en zijn niet zo heel populair : spinnen wekken bij heel wat mensen angstgevoelens op en deze kunnen soms zo ernstig zijn, dat er een zogenaamde spinnenfobie (arachnofobie) ontstaat. Sterker nog : de angst voor spinnen is wereldwijd en blijkt zelfs in de genen te zitten volgens een onderzoek van het Max Planck Instituut. Dit onderzoek toonde zelfs aan dat baby's vanaf zes maanden stress kregen bij het bekijken van spinnenfoto's. Geen wonder dus dat de achtpotige diertjes niet welkom zijn in huis.

Nochtans zijn het heel nuttige diertjes. Spinnen zijn roofdieren die andere insecten eten zoals mieren, wespen, kakkerlakken, zilvervisjes en larven van insecten. Zo voorkomen ze dus heel wat plagen en ziekten. In dit artikel leer je hoe je spinnen uit je huis kunt houden zonder ze direct te hoeven bestrijden.

Welke zijn de meest voorkomende spinnen in onze contreien?

De spin die iedereen kent, is ongetwijfeld de gewone huisspin (Eratigena atrica). Deze herken je aan het donker gekleurde lijf van ongeveer 2 cm en de poten die 7 tot 10 centimeter lang kunnen zijn. Mannelijke spinnen kan je herkennen aan hun iets langwerpigere lijf en de langere poten. De vrouwelijke spinnen kunnen tot 10 jaar oud worden. De mannetjes leven niet zo lang aangezien ze na de paring worden aangevallen door de vrouwtjes.

Daarnaast is er de grote trilspin (Pholcus phalangioides) met haar lange achterlijf van 3 tot 14 mm en extreem lange, dunne poten. Ze wordt vaak verward met hooiwagens en langpootmuggen. De trilspin vind je meestal terug in de hoeken van het plafond, in de kelder of in de garage. De vrouwelijke trilspin kan tot 3 jaar oud worden terwijl het mannetje amper één jaar oud wordt : na het copuleren gaat die namelijk dood. Wanneer de trilspin in haar web wordt gestoord, begint ze hevig te schudden zodat ze moeilijker grijpbaar is voor haar aanvallers. Hieraan dankt ze ook haar naam. Daarnaast is de trilspin de grote schrik van heel wat insecten en andere spinnen, zelfs de grote huisspin!

Daarnaast bestaan er natuurlijk nog tal van andere soorten spinnen.

Zijn spinnen insecten?

Spinnen zijn geen insecten. Zowel spinnen als insecten behoren tot de familie van de geleedpotigen. Spinnen worden - net zoals mijten, teken, hooiwagens en schorpioenen - onderverdeeld in de klasse “Arachnida”.

Daarnaast zijn er nog belangrijke verschillen tussen spinnen en insecten :

SPIN INSECT
Vier paar looppoten Drie paar looppoten
Tweedelig lichaam Driedelig lichaam
Zes tot acht ogen Twee ogen
Geen voelsprieten, wel palpen Mogelijks ook voelsprieten
Geen vleugels Mogelijks ook vleugels

 

Zijn spinnen altijd in grote aantallen aanwezig?

Er wordt vaak gezegd dat als er één spin wordt opgemerkt, er ook heel wat andere spinnen aanwezig zijn. Spinnen zijn echter heel solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Toch blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat er gemiddeld 1.500 (!) spinnen in huis leven.

Waar zijn spinnen voornamelijk terug te vinden?

Spinnen worden aangetrokken door vocht. Daar zijn namelijk heel veel insecten terug te vinden en deze vormen een grote voedselbron voor spinnen. Om de insecten te kunnen vangen, weven ze webben in en rond gebouwen. Via kieren en gaten komen ze de woning binnen, maar ze zijn ook vaak buiten terug te vinden. Ze gaan steeds op zoek naar stille plekjes waar ze zo weinig mogelijk gestoord worden : in hoeken, achter plinten, achter zetels, in de kast, tussen rommel, …

Hoewel de spin niet kan zwemmen, kan ze tot 30 uur onder water leven. Dat verklaart ook waarom spinnen vaak in een toilet of bad zitten. Daarnaast geven ze de voorkeur aan licht gekleurde objecten, omdat insecten hierdoor worden aangetrokken.

Wanneer valt het spinnenseizoen?

Spinnen zijn het ganse jaar door in huis terug te vinden. Eenmaal de herfst aanbreekt, zal je opmerkelijk meer en grotere spinnen aantreffen. Dat is namelijk de periode dat de mannetjes uit hun web komen op zoek naar vrouwtjes.

Fabel of niet : eten we spinnen in onze slaap?

Er wordt beweerd dat elke mens gemiddeld 8 spinnen opeet tijdens zijn slaap. Dit is echter niet waar. Spinnen houden namelijk van rust. Ze zullen dus zoveel mogelijk geluiden vermijden. ’s Nachts, als er geen beweging meer is in huis, gaan ze op zoektocht naar eten op plekjes die ze als veilig beschouwen. Dit zullen ze niet zoeken in de slaapkamer, aangezien de mens tijdens zijn slaap trilt en beweegt. Dit ervaart de spin als eng.

Bestrijding

Zo bestrijd je spinnen

Preventieve maatregelen tegen spinnen

Als je niet van spinnen houdt, kan je heel wat preventieve maatregelen nemen. Hieronder hebben we enkele tips voor je opgelijst :

 • Poets je huis regelmatig. Een huis dat regelmatig wordt schoongemaakt bevat gemiddeld 1.500 spinnen. Als je echter zelden poetst, dan kan dat aantal nog serieus oplopen, zeker als je beseft dat een spin gemiddeld meer dan honderd eitjes legt.
 • Houd insecten zoveel mogelijk buiten. Zij zijn namelijk een waardevolle voedselbron voor spinnen. Dit kan je doen door voedselwaren zorgvuldig op te bergen en de eettafel na het eten meteen schoon te maken. Insecten worden ook aangetrokken door licht. Schakel dus zoveel mogelijk het buitenlicht uit. Als er in huis geen insecten te vinden zijn, zal je ook geen spinnen “lokken”.
 • Ruim zoveel mogelijk je woning op. Spinnen verstoppen zich namelijk maar al te graag in stapels oud papier, tussen oude kleren, …  
 • Als je zaken wilt opbergen, gebruik dan bij voorkeur plastic dozen. Kartonnen dozen zijn namelijk niet zo moeilijk voor spinnen.

Opgelet : vele mensen gebruiken een papier en een glas om de spin terug buiten te plaatsen. Toch moet je beseffen dat de spin buiten niet kan overleven en dat ze opnieuw haar weg naar binnen zal zoeken.

Wat doen tegen spinnen?

 • Spinnen houden helemaal niet van azijn. Het azijnzuur zal ze namelijk doden zodra ze ermee in aanraking komen. Je kan een kommetje met water en witte azijn plaatsen op plaatsen waar spinnen regelmatig binnenkomen.
 • Ook de geur van noten, walnoten, pepermunt en wierook is een marteling voor spinnen.
 • Spinnen hebben ook natuurlijke vijanden zoals kikkers, padden, mieren en muizen.
 • Als je een spin in huis aantreft, kan je die gewoon doodmeppen of met de stofzuiger opstofzuigen. Ze zullen uiteindelijk stikken door het stof en je hoeft geen zorgen te maken : ze zullen niet terug uit de stofzuiger kruipen!
 • Toch heel bang van spinnen? Stuur er gewoon je kat op af!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.