Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Tripsen

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
Sierplanten: Schefflera, ficussoorten, palmen, yucca, anjers, kerstster, alpenviooltje / Groenteplanten: courgette en komkommer
Symptomen:
witte tot zilverachtige vlekken op bladeren en bloemen
Verschijning:
geelbruine of zwarte insecten, 1 tot 3 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Tripsen

Bij aantasting door tripsen (Thysanoptera) zijn bladeren en bloemen bedekt met witte tot zilverachtige vlekken, die zich binnen korte tijd over het gehele blad verspreiden. Door hun zuigactiviteit onttrekken tripsen voedingsstoffen aan de plant en beschadigen deze. Sterk aangetaste plantendelen verkommeren en vallen af. De 1 tot 3 mm grote gevleugelde, schadelijke insecten zitten voornamelijk op de onderkant van de bladeren. Ze zijn langwerpig van vorm en hebben een geelachtig tot zwart gestreept lijf. Ook de eitjes en larven bevinden zich aan de onderkant van het blad. Nog een zeker teken van aantasting zijn de donkere druppeltjes, d.w.z. de uitwerpselen van de tripsen. Bij ideale omstandigheden kunnen de schadelijke insecten zich binnen 20 tot 30 dagen enorm vermeerderen. De aantasting van groenteplanten vindt plaats van mei tot eind augustus. Kamerplanten kunnen echter het hele jaar door aangetast raken.

Bestrijding

Zo bestrijd je tripsen

Om aantasting te voorkomen, moet je voor kamerplanten een droog, warm klimaat vermijden. Bij lichte aantasting sproei je de planten grondig af met water. Bij zware aantasting verwijder je de getroffen bladeren of groenteplanten. De rest van de planten bespuit je van alle kanten met insecticide. Herhaal de behandeling om ook de pas uitgekomen jonge tripsen te bestrijden. Voor behandeling zonder insecticiden kan je gele lijmvallen gebruiken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :