Kenmerken
Eigenschappen
Periode van aantasting
Omschrijving
Tripsen
Bij aantasting door tripsen (Thysanoptera) zijn bladeren en bloemen bedekt met witte tot zilverachtige vlekken, die zich binnen korte tijd over het gehele blad verspreiden. Door hun zuigactiviteit onttrekken tripsen voedingsstoffen aan de plant en beschadigen deze. Sterk aangetaste plantendelen verkommeren en vallen af. De 1 tot 3 mm grote gevleugelde, schadelijke insecten zitten voornamelijk op de onderkant van de bladeren. Ze zijn langwerpig van vorm en hebben een geelachtig tot zwart gestreept lijf. Ook de eitjes en larven bevinden zich aan de onderkant van het blad. Nog een zeker teken van aantasting zijn de donkere druppeltjes, d.w.z. de uitwerpselen van de tripsen. Bij ideale omstandigheden kunnen de schadelijke insecten zich binnen 20 tot 30 dagen enorm vermeerderen. De aantasting van groenteplanten vindt plaats van mei tot eind augustus. Kamerplanten kunnen echter het hele jaar door aangetast raken.
Bestrijding
Zo bestrijd je tripsen
Om aantasting te voorkomen, moet je voor kamerplanten een droog, warm klimaat vermijden. Bij lichte aantasting sproei je de planten grondig af met water. Bij zware aantasting verwijder je de getroffen bladeren of groenteplanten. De rest van de planten bespuit je van alle kanten met insecticide. Herhaal de behandeling om ook de pas uitgekomen jonge tripsen te bestrijden. Voor behandeling zonder insecticiden kan je gele lijmvallen gebruiken.
Lees meer over ziekten en insectenplagen
Hiermee bestrijd je trips