compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Huismiddeltjes tegen verkoudheid : 5 geneeskrachtige kruiden

Met geneeskrachtige kruiden door het koude winterseizoen

Huismiddeltjes tegen verkoudheid : 5 geneeskrachtige kruiden voor de tuin

Het winterseizoen komt langzaam op ons af. De temperaturen worden kouder en dan zijn we allemaal wat gevoeliger voor verkoudheden. Er bestaan heel wat kruiden die je helpen om de herfst en winter goed door te komen. We laten je zien welke kruiden helpen bij keelpijn, een hoest en een loopneus en hoe je de kruiden aanplant en verzorgt.

Voorkom een verkoudheid met rozemarijn

compo image

Rozemarijn als geneeskrachtig kruid

Een loopneus? Keelpijn? Laten we eerlijk zijn : dat zijn we allemaal liever kwijt dan rijk. Met rozemarijn kan je dit op voorhand tegengaan : het kruid is rijk aan etherische oliën maar ook aan tannines en bitterstoffen. Rozemarijn zou ook de bloedsomloop stimuleren en het immuunsysteem versterken. Je kan de kracht van het kruid ontketenen in de vorm van rozemarijnthee. Je kan je "rozemarijnkuur" aanvullen met een ontspannend bad met rozemarijnbadzout.

Ben je al verkouden?

Rozemarijn zou niet enkel goed zijn voor de bloedsomloop en het immuunsysteem en verkoudheid voorkomen. Rozemarijn kan ook verlichting bieden bij hoofdpijn die vaak voorkomt bij verkoudheid.

Rozemarijn aanplanten en verzorgen

Rozemarijn komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en geeft daarom de voorkeur aan warme, zonnige locaties. Plant het kruid bijvoorbeeld in een kruideneiland naast lavendel en tijm. Deze hebben vergelijkbare eisen als rozemarijn : met een goed doorlatende grond en weinig water zijn ze al goed bevoorraad. Rozemarijn moet worden geoogst door hele toppen van de scheuten af te snijden. Oogsten is het hele jaar door mogelijk, ook in de winter. De plant is zeer robuust en verdraagt meestal temperaturen tot -8°C. Om ervoor te zorgen dat het kruid in het voorjaar goed teruggroeit, moet je rond eind maart alle scheuten van het voorgaande jaar terugsnoeien.

Huismiddel tegen keelpijn : salie

compo image

De werking van salie als geneeskrachtig kruid

Als het om salie gaat, denken sommigen misschien meteen aan saliesnoepjes. En niet zonder reden : salie verzacht de slijmvliezen en is een ware traktatie bij jeukende keelpijn! Het begin van een ontsteking kan worden afgeremd met salie. Als je speciaal geoogste salie wilt gebruiken voor een verkoudheid, dan is de bereiding als thee ideaal. Je kan trouwens niet alleen saliethee drinken, je kan die ook gebruiken om te gorgelen. Dit is ook een populaire remedie in geval van heesheid. Je moet echter voorzichtig zijn : te veel salie kan schadelijk zijn. Daarom mag het kruid niet voor lange tijd worden ingenomen.

Salie aanplanten en verzorgen

Bij de aanplanting van salieplanten moet je erop letten dat je echte salie krijgt en geen siersalie - het ziet er goed uit, maar is minder effectief als geneeskrachtig kruid.

Alle belangrijke informatie rond de aanplanting en verzorging van salie vind je in ons plantenportret.

Wat helpt nog tegen keelpijn?

Ook kamille helpt bij keelpijn. Ontdek hieronder meer informatie rond deze allrounder.

Huismiddeltjes tegen hoesten en snotteren : tijm en pepermunt

compo image

De werking van tijm als geneeskrachtig kruid

Tijm is een echt krachtig kruid in de strijd tegen verkoudheidsverschijnselen : het zou niet alleen een verzachtend effect hebben op hoest en helpen de luchtwegen te bevrijden van onaangenaam slijm. Het heeft eveneens een ontstekingsremmende werking en kan effectief slechte bacteriën en schimmels bestrijden. De toepassingsmogelijkheden zijn net zo divers : of het nu gaat om tijmthee of tijmolie in het bad - al deze varianten kunnen je een weldadige verlichting bieden bij verkoudheid met hoest en loopneus. De combinatie van tijm en sleutelbloem is bijzonder doeltreffend tegen hoest. Dit heeft ook slijmoplossende eigenschappen, maar werkt op een andere manier.

Tijm aanplanten en verzorgen

Tijm groeit heel snel op een zonnige locatie met een goed doorlatende grond. In het voor- en najaar wordt echte tijm teruggesnoeid zodat deze niet verhout en er nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Echte tijm is winterhard en de bladeren of hele scheuten kunnen over het algemeen het hele jaar door worden geoogst. Het is echter het beste om te oogsten voor de bloei (begin mei) om het hoogste gehalte aan essentiële oliën te krijgen.

compo image

De werking van pepermunt als geneeskrachtig kruid

Pepermunt helpt je gemakkelijk te ademen als je verkouden bent! Het kan helpen het slijm uit de bronchiën los te maken en een verstopte neus te openen. Pepermuntthee is bij iedereen bekend maar pepermunt kan ook in een stoombad worden ingeademd. Je kan bijvoorbeeld een paar druppels pepermuntolie aan het hete water toevoegen en vervolgens de stoom inademen. Pas echter op dat je je niet verbrandt. Pepermuntolie kan ook op de huid worden aangebracht. Als je naast hoesten en loopneus ook last hebt van spanningshoofdpijn, kan je bijvoorbeeld wat verdunde pepermuntolie op de pijnlijke plek aanbrengen en zachtjes inmasseren. Pas op dat er geen olie in je ogen terechtkomt.

Pepermunt aanplanten en verzorgen

Pepermunt groeit erg snel en is winterhard. Daarnaast kan het kruid zeer goed overweg met matig vochtige, deels schaduwrijke tot schaduwrijke plaatsen en is daarom ideaal voor ons herfstweer. In de zomer helpt een laagje mulch om het vocht vast te houden. Plant je pepermunt direct in het tuinbed, dan raden we jou aan om een wortelscherm te plaatsen. Pepermunt voelt zich in onze contreien namelijk heel snel goed en zal heel snel groeien. Je kan de munt oogsten van de lente tot de vorst in de herfst of winter. Om het volledige geneeskrachtige effect vast te leggen, is de oogst kort voor de bloei (meestal in juni) optimaal. Dan is het gehalte aan etherische oliën namelijk bijzonder hoog.

Huismiddel tegen verkoudheid : allrounder kamille

compo image

De werking van kamille als geneeskrachtig kruid

Kamille kan verlichting bieden bij verschillende verkoudheidssymptomen. Het kan gebruikt worden bij keelpijn, hoesten en loopneus en heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. In tegenstelling tot de hierboven genoemde kruiden, worden bij kamille voornamelijk de bloemen gebruikt. Thee en een gorgeloplossing (in principe een sterke kamillethee) bevelen we aan in geval van keelpijn. Het stoombad is vooral doeltreffend bij verkoudheid en hoest.

Kamille aanplanten en verzorgen

Kamilleplanten gedijen gemakkelijk in de tuin als ze op een zonnige en warme plaats worden aangeplant. Overtollig water moet vermeden worden - een droge grond is ideaal. De bloeitijd is bepalend voor gebruik als geneeskrachtig kruid : deze varieert van ongeveer mei tot eind juli of begin augustus. Als je de plant tussendoor terugsnoeit, zullen er nieuwe bloemen groeien. Het is het beste om kamillebloemen te oogsten wanneer 2/3 ervan is uitgebloeid en ze vervolgens te drogen.

Zelf kruidenthee maken

compo image

Thee gemaakt van verse en gedroogde kruiden

Zelf kruidenthee maken is kinderspel en uitermate geschikt voor het verwerken van een volumineuze oogst. Om dit te doen, oogst je de kruiden zoals gewoonlijk - idealiter voor de bloei en op een zonnige, droge dag - zodat het gehalte aan essentiële olie zo hoog mogelijk is. Wil je de kruiden niet verwerken tot thee, dan kan je de blaadjes en stengels van vb. rozemarijn, tijm of salie laten drogen. Dit doe je door ze tot bundels te binden en op een donkere plek op te hangen. Bij kamille worden de bloemen gedroogd. Na een paar weken kan je de gedroogde kruiden fijnhakken en in een luchtdichte pot bewaren tot je ze gaat gebruiken. Om thee te bereiden - met verse of gedroogde kruiden - doe je de gehakte kruiden in een kopje en giet je er kokend water over. Als de kruidenthee een paar minuten heeft geweekt, giet je deze door een zeef. Als de thee te sterk is geworden, kan je gewoon wat meer water toevoegen.

Opmerking : het artikel hierboven geeft enkel een overzicht van het medicinale en geneeskrachtige gebruik van kruiden. Ze vormen geen gebruiksaanbeveling. Als u last heeft van verkoudheidsverschijnselen, contacteer dan uw arts of apotheker.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.