compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Verse kruiden zelf kweken

Verse kruiden zelf kweken

Vers en vol smaak - zo moeten kruiden smaken. Dat gaat natuurlijk het best als je ze uit je eigen tuin kan plukken en ze veel tijd gehad hebben om te groeien. Als je zelf je kruiden wilt kweken, heb je wat geduld nodig, maar daarvoor niet per sé heel veel kennis. De meeste kruiden zijn namelijk gemakkelijk te kweken en leveren een goede opbrengst op. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je kruidenteelt een succes wordt.

compo image

Het juiste moment om kruiden te zaaien

Het goede nieuws is dat bij het kweken van kruiden het moment van inzaaien niet heel belangrijk is. Buiten kan je gerust vanaf het voorjaar tot in de late zomer zaaien. Binnenshuis kan je het hele jaar door kruiden zaaien. Van november tot en met januari kan je vanwege de lagere temperaturen en het gering zonlicht echter een wat zwakkere groei verwachten. Plaats de jonge plantjes op een zeer lichte standplaats, bijvoorbeeld op een vensterbank - een serre zou nog beter zijn.

Zelf kruiden kweken

In zes stappen een eigen kruidentuin

 1. compo image

  1

  Vul de bak of schaal met potgrond

  Vul een bak of schaal tot aan de rand met potgrond. Verspreid de grond vervolgens gelijkmatig en druk deze licht aan.

 2. compo image

  2

  Zaai de kruidenzaden in

  Verdeel de kruidenzaden gelijkmatig. Zaai niet te dicht op elkaar. Bedek de zaden met een dunne laag potgrond en druk de grond met de hand of een klein plankje aan. Bevochtig de zaden licht met een plantenspuit of een zachte waterstraal uit de gieter.

 3. compo image

  3

  Dek de bak of schaal af

  Bedek de bak of schaal met een kap en plaats deze op een warme standplaats (20-22 °C) om het zaaigoed optimale kiemomstandigheden te bieden. Als de grond droger wordt, geef je nog wat water.

 4. compo image

  4

  De eerste zaailingen komen te voorschijn

  Na ongeveer 8 tot 14 dagen komen, afhankelijk van de kruidensoort, de eerste zaailingen te voorschijn. Je moet de plantjes nu op een bijzonder lichte standplaats zetten. Maar wees voorzichtig, want direct zonlicht op een vensterbank op het zuiden verdragen kruiden niet!

 5. compo image

  5

  Zet het kruidenplantje in een pot

  Wanneer bij de plantjes zich de eerste twee blaadjes hebben gevormd, moet je de plantjes - als ze te dicht op elkaar staan - verder uit elkaar planten (verspenen). Als je de plantjes in de tuin of in een pot of kuip verder wil kweken, is dit het goede moment om te verplanten. Je kan nu ook de afdekking eraf halen. Houd de plantjes verder goed vochtig.

 6. compo image

  6

  Geef het kruidenplantje water en bemest het

  Een regelmatige extra portie voedingsstoffen in de vorm van meststof waarborgt een optimale groei. Hierbij is vooral stikstof onontbeerlijk. Verder bevordert fosfor de wortelvorming en versterkt kalium het weefsel en is nodig voor een goede weerstand. Alleen gezonde kruiden ontwikkelen een vol aroma - en dat proef je!

Zo wordt de oogst een succes

De populairste keukenkruiden

Zonneklopper

Basilicum

Niet veeleisend

Peterselie

Mediterraan

Rozemarijn

Bieslook

Koude kiemer

Verfrissend eenvoudig

Zelfgemaakte kruidenlimonade

Voor wie echt dorst heeft, moet het snel gaan. Ons recept voor kruidenlimonade bevat slechts enkele stappen!

Lees meer

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.