Kenmerken
Behoeften
Oogstperiode
Eigenschappen
Correct planten
Koriander planten
Op het eerste gezicht kan koriander (Coriandrum sativum) gemakkelijk worden verward met peterselie omdat de bladeren gelijkaardig zijn. Maar wat is er zo speciaal aan koriander? Hier moeten we vooral de unieke smaak en geur vermelden, want die zijn meer uitgesproken dan bij de vrij zachte peterselie. Over vrijwel geen enkel ander kruid verschillen de meningen zoals bij koriander : sommigen vinden dat koriander naar zeep of parfum smaakt door het hoge gehalte aan aldehyden, terwijl anderen het intensieve aroma van koriander ideaal vinden om Aziatische en oosterse gerechten af te kruiden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het kruid verschillende minder flatterende namen heeft gekregen zoals insectenkruid, insectendille of stinkende dille (die verwijzen naar de sterke geur van de bloem). Ook "Aziatische of Indiase peterselie" wordt vaak genoemd omdat de plant als specerij een integraal onderdeel is van heel wat gerechten in de Aziatische keuken. De termen "gekruide koriander" en "bladkoriander" zijn waarschijnlijk het meest neutraal.
De meningen over de werking van koriander zijn veel positiever : vooral als olie zou het kruid een krampenstillend effect hebben en zo winderigheid verlichten. Korianderolie zou ook helpen bij een opgeblazen gevoel. Sommigen noemen het kruid zelfs een medicinale plant. Niet alleen de bladeren kunnen worden verwerkt, maar ook de koriandervruchten (lees : de zaden van de korianderplant). Die kan je het ganse jaar door zaaien, afhankelijk van de standplaats.
1. Wanneer wordt koriander in het tuinbed gezaaid?
Korianderzaden kunnen vanaf april, als er geen vorst meer wordt voorspeld, direct buiten worden gezaaid tot het einde van de zomer. De bladeren kunnen dan na enkele weken probleemloos worden geoogst. Als je zaden wilt oogsten en bijvoorbeeld als specerij wilt gebruiken, mag je niet later dan de maand mei zaaien. Anders is er niet genoeg tijd voor rijping. Temperaturen rond 20°C zijn ideaal voor de ontkieming.
2. De juiste standplaats in het tuinbed
Om ervoor te zorgen dat je koriander goed groeit, kies je best een tuinbed op een zonnige tot half-schaduwrijke plek uit die indien mogelijk beschut is. Bladkoriander - ofwel koriander waarvan alleen de bladeren worden geoogst - doet het beter op een half-schaduwrijk plekje. Om ook de korianderzaden te oogsten, raden we een zonnig plekje aan.
3. Hoe wordt koriander in het tuinbed gezaaid?
Koriander wordt in de tuin bij voorkeur in rijen gezaaid met een afstand van 30 centimeter tussen de rijen. De afstand tussen de planten in eenzelfde rij moet ongeveer 15 tot 20 centimeter bedragen. Als alternatief kan je het korianderzaad dichter zaaien en de planten later scheiden of alleen de sterkere planten laten staan. De zaden moeten worden bedekt met een dun laagje aarde van ongeveer 1 centimeter dikte. Vervolgens moet je de korianderzaadjes goed water geven. Pas op dat de zaden niet wegspoelen. Meestal beginnen de zaden binnen twee tot drie weken te ontkiemen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij behoorlijk koude temperaturen kan je het tuinbed bedekken met een folie. De grond en de zaden moeten constant vochtig worden gehouden tot de zaden ontkiemen.
Tip : koriander mag slechts om de vier jaar op dezelfde plek worden gezaaid. Zo voorkom je bodemmoeheid en ziektes die vooral schermbloemigen aantasten en die de vers geplante koriander zouden kunnen aantasten. Je kan natuurlijk ook de oude grond verwijderen en vervangen door een portie verse grond.
1. Wanneer kan koriander in potten of bakken worden gezaaid?
Bladkoriander kan het ganse jaar door binnenshuis worden gekweekt, hoewel het niet wordt aanbevolen. Het is beter om het kruid buiten op het balkon of terras te kweken. Het vorstgevoelige kruid kan in eerste instantie ook op de vensterbank worden gekweekt en in het voorjaar buiten worden uitgeplant of naar het balkon worden verplaatst. In dat geval raden we je aan om in de maand maart te zaaien.
2. De juiste standplaats voor koriander in potten
Wil je je koriander binnen kweken? Dan is een lichtrijke plek op de vensterbank geschikt. Houd er rekening mee dat de zaden van de koriander niet kunnen worden geoogst als ze binnenshuis worden gekweekt omdat er geen insecten zijn om de bloemen te bestuiven.
3. Hoe wordt koriander in een pot gezaaid?
Bij het kweken in een pot of in een bak kan je meerdere korianderzaadjes zaaien op ongeveer 5 tot 10 centimeter van elkaar. Hiervoor moet je een goed drainerende potgrond gebruiken en moet je ervoor zorgen dat de drainagegaten onderin de pot of bak vrij blijven zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Bedek de korianderzaden net als in het tuinbed met een dun laagje aarde van ongeveer 1 centimeter dik en zorg ervoor dat de zaden goed vochtig blijven tijdens het ontkiemingsproces dat normaliter 2 tot 3 weken duurt. Als de planten te dicht op elkaar groeien, raden we je aan om ze na een tijdje te verspenen.
Om de groei van koriander te bevorderen, kan je met enkele basisprincipes de juiste omstandigheden creëren. Zo ben je zeker van een goede groei en een rijke oogst :
1. De juiste potgrond voor koriander
Koriander heeft een luchtige en voedingsrijke bodem nodig. Met een hark kan je de grond goed losmaken. Om de voedingswaarde in de bodem te verhogen, kan je er een portie compost in vermengen. Ook in potten kies je best voor een drainerende potgrond. Met een potgrond specifiek voor kruiden zit je alvast goed.
2. Gemengd kruidenbed : goede buren
Koriander kan worden gekweekt in de buurt van tal van andere kruiden maar ook van groenten. Ideaal zijn bijvoorbeeld sla, kool, rode biet, bernagie en basilicum. De gemengde teelt is meestal op meerdere vlakken de moeite waard. Zo is koriander beter beschermd tegen wind tussen andere hoge planten. In ruil daarvoor verdrijven de schermbloemen met hun sterke geur ongedierte zoals het koolwitje.
3. Verzorgingsmaatregelen
Als koriander zich goed voelt op zijn standplaats, dan zal je worden beloond met heerlijke, smaakvolle bladeren. De belangrijkste verzorgingsmaatregelen vind je verder op deze pagina.
Door regelmatig je koriander te snoeien, vertraag je de bloei zodat je de korianderblaadjes gedurende langere periode kan oogsten.
Correct verzorgen
Koriander verzorgen
De hoeveelheid water en het aantal gietbeurten moet je aanpassen aan de leeftijd en de groeifase van je koriander. In het begin heeft koriander veel water nodig en zal je dus regelmatiger moeten gieten. Als de jonge plantjes te droog staan, gaan ze namelijk gemakkelijk uitlopen. Hierdoor zal het kruid sneller bloeien waardoor de oogstperiode wordt ingekort. Bloeiende koriander is over het algemeen eetbaar, maar smaakt vaak erg bitter.
Volgroeide koriander heeft een iets drogere bodem nodig. Koriander houdt trouwens helemaal niet van wateroverlast. Stop je vingers regelmatig enkele centimeters diep in de grond om te controleren of de grond al opgedroogd is. In dat geval is het tijd om opnieuw water te geven. In potten geef je koriander best water van onderaf, zonder de bladeren te bevochtigen. Dit vermindert de gevoeligheid voor plagen en ziekten.
Hoe verder de zaden zijn volgroeid, hoe minder water je koriander nodig heeft.
Koriander in het tuinbed heeft meestal geen extra voedingsstoffen nodig. Zoals je hierboven kon lezen, kan de bodemkwaliteit bij de aanplanting of het zaaien worden verbeterd door een portie compost in de bodem in te werken. Dit is normaal voldoende voor je koriander.
In potten daarentegen is meststof veel belangrijker omdat de voorraad voedingsstoffen in het beperkte volume grond snel uitgeput is. Daarom raden we je aan om van maart tot oktober om de 1 tot 2 weken een vloeibare meststof voor kruiden aan het gietwater toe te voegen. Tijdens de wintermaanden (dus van november tot februari) kan je de hoeveelheid meststof verminderen. Een te grote hoeveelheid voedingsstoffen zal je korianderplant wel goed doen groeien, maar dit heeft een negatieve invloed op het aroma. Voor een sterke smaak moet je met mate bemesten.
Korianderblaadjes kunnen het ganse jaar door worden geoogst. Ongeveer 4 tot 6 weken na het zaaien kan je dat voor de eerste keer doen. Hierbij snijd je stengel dicht bij de grond af. Oogst van buiten naar binnen. De dikkere stengels in het midden van de korianderplant mag je niet afsnijden omdat er dan geen nieuwe stengels kunnen groeien.
Trouwens : als je knoppen op je koriander ontdekt en je geen korianderzaden wilt oogsten, knip dan gewoon de scheuten weg. Zo zullen er nieuwe bladeren worden gevormd en kan je langer oogsten.
Koriander vind je als specerij in heel wat gerechten terug. Het kruid is bijvoorbeeld geschikt voor curry's, soepen, sauzen, oosterse salades en groenten of voor het kruiden van vlees, vis of garnalen. Koriander kan je ook drogen, maar dan is de smaak minder intens. Zowel de bladeren als de gemalen zaden komen vaak voor in kruidenmengsels zoals curry. Als je altijd verse koriander bij de hand wilt hebben, kan je het kruid ook invriezen. Hiervoor hoef je het kruid enkel te wassen en zo in zijn geheel in de diepvries stoppen. Een andere optie is om het kruid in kleine stukjes te snijden en in een ijsblokjesvorm met een beetje water of olie te stoppen.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
De juiste producten voor de verzorging van je koriander