1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ongewenste gasten
  5. Woelmuizen

Kenmerken

Woelmuizen

compo image
compo image

Eigenschappen

Aantastingssite:
tuin, onderaardse gangen
Symptomen:
woelmuizen in de tuin en rondom het huis
Verschijning:
afgeronde kop en korte oren, tot 2,5 cm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Woelmuizen

Woelmuizen vermeerderen zich in snel tempo. De vrouwtjes kunnen tot 40 nakomelingen per jaar baren, die na 10 weken al geslachtsrijp zijn. De schade door woelmuizen is met name in de herfst en de winter groot, omdat de grote populatie dan minder voedselbronnen vindt. Woelmuizen halen hun voedsel overwegend van ondergrondse plantendelen. Door het wortelverlies is de watervoorziening van de plant aanzienlijk beperkt en verstoord. In tegenstelling tot mollen zijn de gangen van woelmuizen hoog en ovaal en hun aardehopen plat.

Bestrijding

Zo verdrijf je woelmuizen

Een woelmuizenlokdoos heeft als doel het verdrijven van woelmuizen of woelratten. De aardegangen worden op meerdere plaatsen voorzichtig geopend, om te controleren of de gangsystemen bewoond zijn. Dat is het geval wanneer de gangen na ca. 1 tot 2 uur weer opnieuw zijn aangelegd of met aarde zijn dicht gewoeld. Leg daar per lokplaats een woelmuislokdoos in. Dek het gat onmiddellijk af met een passend voorwerp (bosje gras, stuk hout) maar vul het niet op met aarde.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.