Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Slakken

compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
groentegewassen, slasoorten, verse kruiden, fruitgewassen, aardbeien, aardappelen, varens, asters, kerstrozen, sleutelbloemen, Anthurium, alpenviooltjes, dahlia's, lelies, Kaapse viooltjes, Afrikaantjes, hartlelies, gladiolen, zonnebloemen, jonge plantjes en nog veel meer
Symptomen:
schaafvraat of gatenvraat aan vruchten, scheuten en jonge bladeren
Verschijning:
weekdier, afhankelijk van de soort 3 tot 12 cm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Slakken

In huis en tuin worden de gevlekte akkerslak, de Spaanse wegslak en andere tuinwegslakken aangetroffen. Een slakkenplaag uit zich in de schaaf- of gatenvraat aan vruchten, scheuten en bladeren. Jonge plantjes worden voor een deel volledig weggevreten. Op de grond en op de planten zitten slijmsporen. Slakken zijn meestal 's nachts actief en beschermen zichzelf overdag in de bodem tegen uitdroging. Daarom wordt het aanbevolen planten in de ochtenduren water te geven. Een droge bodem in de nacht bemoeilijkt de voortbeweging van de slakken. Bij vochtig, koel weer zijn ze niettemin ook overdag te zien. Iedere slak kan eitjes leggen, waardoor het bij bepaalde weersomstandigheden tot een massale vermeerdering komt. In de regel overleven alleen de eitjes, die in de bodem worden gelegd, de winter - zolang het niet te streng vriest. Bij milder weer overleven ook enkele slakken de winter.

Bestrijding

Zo bestrijd je slakken

Mollen, eenden, kippen en egels zijn de natuurlijke vijanden van slakken. Wanneer een plaag is begonnen, rest alleen nog het gebruik van een slakkenbestrijdingsmiddel, bijvoorbeeld slakkenkorrels. Deze worden gelijkmatig verdeeld tussen de planten gestrooid. Omdat slakken voornamelijk 's nachts actief worden, moet 's avonds worden gecontroleerd of de planten nog voldoen beschermd worden door de slakkenkorrels.
Als mechanisch afweermiddel is een slakkenbarrière van schelpen geschikt. Over deze fysieke barrière komen slakken niet heen, waardoor ze de bestrooide gebieden niet kunnen binnendringen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst

Meer over COMPO