Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Rouwmuggen

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
zaailingen, stekjes, jonge plantjes, groenteplanten, sierplanten
Symptomen:
rouwmuglarven in de grond
Verschijning:
vuilwitte larven met zwarte kop, 6 tot 7 mm groot, donker gekleurde muggen, 2 tot 5 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Rouwmuggen herkennen

Als er veel kleine zwarte vliegjes uit je bloempot kruipen, dan bestaat de kans dat je planten zijn aangetast door rouwmuggen. Rouwmuggen zijn 2 tot 5 mm lang, donker gekleurd en te herkennen aan hun tuimelende vlucht. Toch zijn het meestal niet de volwassen muggen die het probleem vormen maar wel de larven. Die zijn 6 tot 7 mm lang, transparant witachtig en hebben een zwarte kop. Ze voeden zich met de wortels van de plant en kunnen de plant daarbij zo ernstig beschadigen, dat de plant afsterft. Daarom is het belangrijk dat je tijdig ingrijpt.

De generatiecyclus van rouwmuglarven duurt slechts 3 weken, waarbij de vrouwtjes tot zo'n 160 eitjes leggen. Daarom kan het, bij vochtige aarde, gemakkelijk tot een massale vermeerdering komen. Gewoonlijk voeden de larven zich met organisch materiaal, zoals schimmelhyphae, zachte bladeren, mos en algen. Af en toe vreten ze aan wortels, waardoor zaailingen en stekjes kunnen verwelken.

Zijn je planten aangetast door rouwmuggen en rouwmuglarven?

Als je niet zeker weet of de kleine zwarte vliegjes, die uit je bloempot kruipen, effectief rouwmuggen zijn, kan je dit eenvoudig achterhalen met het gebruik van enkele gele stickers. De muggen worden aangetrokken door de gele kleur en blijven uiteindelijk aan de sticker kleven.

Een aantasting door rouwmuglarven vaststellen, is echter iets complexer. Als de plant er verzwakt uitziet ondanks de correcte standplaats en een goede bemesting, dan raden we je aan om de plant uit de pot te nemen en de wortelkluit te controleren. Zo kan je meteen merken of de larven zich rond de wortels hebben genesteld. Meestal is de grond ook behoorlijk vochtig en ruikt deze redelijk muf bij een sterke aantasting.

Bestrijding

Rouwmuggen bestrijden

Weg met rouwmuggen!

Om het vliegende ongedierte onder controle te houden en je planten te redden van de vraatzuchtige larven, kan je het volgende doen :

  1. Geeft iets minder water. Rouwmuglarven houden van een natte grond en ontwikkelen zich daar bijzonder goed. Als de ondergrond droger is, zullen ze zich duidelijk minder comfortabel voelen.
  2. Reeds uitgekomen rouwmuggen kan je gemakkelijk vangen door gele stickers te gebruiken. Deze stickers kan je gebruiken bij sierplanten en groenten binnenshuis maar ook in de wintertuin, serres en op het balkon. De sticker met speciale gele kleur, die in de potgrond wordt gestopt, lokt en vangt de rouwmuggen. Zo wordt de reproductie van de insecten voorkomen.
  3. Met een aangepast insecticide op basis van natuurlijke pyrethrinen of koolzaadolie is het mogelijk om de rouwmuggen efficiënt te bestrijden.

Hoe komen rouwmuggen in de potgrond terecht?

Potgrond is een natuurproduct dat moet kunnen ademen na de opvulling in zakken. Om die reden is de zak heel fijn geperforeerd. Toch zijn de kleine vliegjes in staat om via deze gaatjes in de zak binnen te dringen, maar niet noodzakelijk in grote aantallen. In theorie is één enkele rouwmug echter voldoende om een kleine zwerm te ontwikkelen. Eén rouwmug kan namelijk tot 160 eieren leggen.

Als een potgrond rouwmuggen bevat, betekent dit niet dat de potgrond van minderwaardige kwaliteit is. Doordat in tuincentra, bouwmarkten en dergelijke vaak potgronden van verschillende leveranciers naast elkaar worden gepresenteerd, kunnen de vliegen zich ongehinderd verspreiden. De toepassing van een bestrijdingsmiddel is enerzijds geen duurzame oplossing, maar is anderzijds ook niet proportioneel aangezien de kleine vliegjes in principe volkomen ongevaarlijk zijn.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :