1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Druivenviltmijt

Kenmerken

Druivenviltlmijt

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
alle druivenrassen, ook binnenlandse wijnstokken
Symptomen:
blaarachtige zwellingen (gallen) op bovenkant blad, fluweelachtige beharing op onderkant blad
Verschijning:
mijten, ca. 0,15 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Druivenviltmijt

De larven van de druivenviltmijt overwinteren tussen de knopschubben en verplaatsen zich na het begin van de bloei naar de uitlopende knoppen om daaraan te zuigen.
In het voorjaar zijn op de bovenkant van bladeren blaarachtige zwellingen, gallen genoemd, te zien. Deze kunnen meerdere centimeters groot worden. Op de onderkant van bladeren kan fluweelachtige beharing worden waargenomen, waar de ca. 0,15 mm grote mijten zich in ophouden. De gallen worden gevormd door de zuigactiviteiten van de mijten.

Bestrijding

Zo bestrijd je druivenviltmijt

Tegen druivenviltmijt kan je het beste een contactfungicide gebruiken. Bij sterke aantasting voert je 2 tot 3 spuitbehandelingen uit, met tussenpozen van 10 tot 14 dagen. De behandeling is absoluut noodzakelijk, omdat de larven overwinteren op de plant.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.