compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Hortensia's
  6. Vorstschade bij hortensia's

BEHANDELEN EN VERMIJDEN

Vorstschade bij hortensia’s

Als het na een zonnige start in april of mei plots terug begint te vriezen, kunnen hortensia’s ernstig beschadigd raken. De jonge bladeren en scheuten zijn nog steeds erg gevoelig voor vorst. We vertellen je hoe je je planten kan helpen en vorstschade kan voorkomen

Schade beoordelen

Vooraleer je een snoeischaar of zelfs een spade ter hand neemt, moet je de vorstschade aan je hortensia goed bekijken. Als alleen de verse bladeren bevroren zijn, is snoeien niet nodig. De hortensia groeit vanzelf en met een beetje geluk zal de plant je verrassen met haar prachtige charmante bloemen ondanks de late koudegolf.

Als daarentegen de jonge scheuten ook zijn aangetast, moet je de hortensia snoeien tot aan de gezonde takken. De bloemen van de boerenhortensia’s en berghortensia’s zullen in de herfst reeds de knoppen vormen voor het daaropvolgende jaar ; de onderstaande knoppen zijn meestal puur blad- of stengelknoppen. Door de takken te snoeien die beschadigd werden door de vorst, worden eveneens mooie bloemen verwijderd. Hortensia-variëteiten die in de zomer nieuwe bloesems produceren (de zogenaamde doorbloeiende variëteiten), vormen ondanks de snoeibeurt nieuwe bloemscheuten en zullen vanaf half / eind augustus opnieuw prachtig bloeien. Fluweelhortensia’s en pluimhortensia’s bloeien enkel in hetzelfde jaar. Een snoeibeurt heeft dus geen gevolgen voor de bloemen.

Preventieve maatregelen

Je kan het risico op vorstschade al verkleinen bij de keuze van de standplaats van je hortensia’s. Kies een plek waar ze worden beschermd tegen de koude oostenwind. Bedek de takken in de winter met een ademende folie en houd deze folie ook na het snoeien eind februari bij de hand bij eventuele aangekondigde koude periodes. Klimhortensia’s kunnen met rietmatten worden bedekt. Stop vanaf eind augustus met de bemesting van je hortensia’s zodat de jonge twijgen voldoende houtachtig worden en de winterhardheid van de struik wordt versterkt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.