compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Voorjaarskuur voor je citrusplanten

Ontwaak, de lente komt eraan!

Voorjaarskuur voor je citrusplanten

In hun subtropische habitat in Azië krijgen citrusplanten zoals de citroen, de sinaasappel, de kumquat en andere citrusvruchten rijkelijk zon. Geen wonder dat ze niet van het koude, natte en donkere weer in België houden. Je moet je citrusplanten aan het einde van het tuinseizoen daarom zo vroeg mogelijk naar hun winterverblijf verhuizen. Pas wanneer in het voorjaar de temperaturen stijgen, kan je deze gevoelige planten uit de Wijnruitfamilie (Rutaceae) weer naar buiten halen. Maar pas op, net als de meeste mensen wennen citrusplanten slechts langzaam aan seizoenswisselingen. Met deze vijf tips wek je ze voorzichtig uit hun winterslaap en bereid je ze voor op de lente.

compo image

Laat je citrusplanten langzaam aan de zon wennen

Citrusplanten zijn dol op zon, maar moeten daar na hun winterslaap wel langzaam weer aan wennen. Niet alleen mensen kunnen zonnebrand krijgen, ook bij planten is verbranding van de bladeren mogelijk wanneer ze te vroeg en te lang in de felle zon staan. Daarom mogen citrusplanten op de eerste warme dagen van het jaar slechts enkele uren buiten staan. Als het weer het toelaat, kan je deze perioden geleidelijk aan langer maken. Pas als er met absolute zekerheid geen vorst meer zal komen - gewoonlijk is dat het geval na IJsheiligen (half mei) - kan je de planten volledig buiten laten staan.

compo image

De ideale standplaats is warm, droog en tegen de wind beschut

Wanneer citrusplanten eenmaal aan de stijgende temperaturen gewend zijn geraakt, geven ze de voorkeur aan een zonnige en warme standplaats. Voor een gezonde ontwikkeling moeten de temperaturen in de zomer tussen de 20 en 25 °C liggen. In principe geldt dat hoe lichter de standplaats is, hoe hogere temperaturen citrusplanten kunnen verdragen. Ze houden helemaal niet van wind en regen. Zoek daarom een beschutte plek voor je citrusplant.

Citrusplanten op de juiste wijze snoeien

Als je een grotere krooncorrectie wilt uitvoeren, kan je dat het beste in het voorjaar doen, voordat je de plant buiten zet. Daarbij is het belangrijk dat je storende takken volledig wegsnoeit, omdat de ingekorte scheuten anders weer gaan vertakken en de kroon nog dichter wordt.

compo image

Citrusplanten moeten regelmatig worden verpot

Om citrusplanten optimaal te laten groeien, moet u ze iedere 2 tot 3 jaar verpotten. Een speciaal op de behoeften van citrusplanten afgestemde potgrond, zoals COMPO SANA® Potgrond Mediterrane & Kuipplanten, is daarvoor het meest geschikt. Het juiste moment om te verpotten is aan het begin van de lente, bijvoorbeeld in maart. Als de grond in de pot volledig doorworteld is, raden we je aan te verpotten in een kuip of pot die maximaal 5 cm groter is. De pot moet een goede waterafvoer hebben om waterverzadiging te voorkomen.

compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO SANA® Potgrond Mediterrane Planten

Speciale potgrond voor de behoeften van tropische en winterharde citrusplanten.

Naar het product
compo image

Giet met mate en vergeet die extra portie voedingsstoffen niet

Citrusplanten zijn gevoelige planten. Hoewel ze regelmatig water moeten krijgen, kunnen ze niet tegen te droge en te natte grond. Als de aardkluit uitdroogt, laat de plant haar bladeren, bloesems en fruit vallen. Ook waterverzadiging leidt tot bladval en het afsterven van scheuttoppen. Tijdens de groeifase moet je je citrusplant tevens wekelijks bemesten, zodat de plant alle benodigde voedingsstoffen krijgt en zich optimaal kan ontwikkelen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.