Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Welk gazontype ben jij?
  6. Bloemenweide

Een paradijs voor insecten

Bloemenweide

Bloemenweiden zijn niet zozeer een alternatief voor gazons, maar veel meer een geheel eigen vorm van vegetatie voor bijzonder kleurrijke droomtuinen. Nu monoculturen de landbouw domineren, worden natuurlijke tuinen steeds belangrijker voor onze nuttige insecten. Op een bloemenweide wordt de groei en ontwikkeling van gezond grasland bevorderd, met inbegrip van de erop groeiende grassen, wilde bloemen en kruiden. Hou je niet zo van wilde tuinen? Je kan naast je keurig gemaaide gazon toch iets goeds doen voor insecten, namelijk met individuele eilanden of stroken van bloemenweiden.

compo image

De geschikte basislaag

Voor een gezond grasland met wilde bloemen is natuurlijk geen perfect geverticuleerde basislaag nodig. Maar ook bij een bloemenweide kunnen grote niveauverschillen van de grond ertoe leiden dat op lagere gedeelten het water voor lange tijd wordt vastgehouden. Om te voorkomen dat mossen een kans krijgen, is het beter die niveauverschillen te egaliseren. Breng bovendien een dunne laag compost aan, om het bodemleven te stimuleren.

Wanneer er grotere kale plekken in het gazon zitten die niet uit zichzelf dichtgroeien, kan je deze herstellen door na te zaaien. Ecologisch gecertificeerd zaad geeft een van nature vitaal en veerkrachtig gazon. Om het fijne gazonzaad te helpen ontkiemen op de dichte basislaag, hark je eerst het oppervlak met een gazonhark tot op een diepte van ca. 1 cm open. Verdeel het zaad gelijkmatig over dit oppervlak en geef het in de weken daarna regelmatig water. Vermijd altijd een overdosering aan zaad, want tussen te dicht op elkaar groeiende zaailingen kunnen schimmelziekten snel toeslaan.

Maaien en bemesten

Natuurlijke gazonverzorging

compo image

1

Op de juiste wijze maaien

De zekerste methode om een gezonde, soortenrijke bloemenweide te krijgen is goede timing. Bevorder de van nature voorkomende grassen, bloemen en wilde kruiden door op het juiste moment met de maaier of met de zeis aan de slag te gaan. Denk eraan dat de bloem- en graszaden na de bloei al volledig zijn gevormd. Laat het maaigoed daarom nog een tijdje op het veld liggen. Een licht opdrogen op de grond zorgt ervoor dat de zaden vallen en bevordert de natuurlijke regeneratie van het veld. Met een mulch-maaier voorkom je bovendien het verlies van natuurlijke zaden en de onttrekking van voedingsstoffen.

compo image

2

Milieuvriendelijk bemesten

Ook in een natuurlijke bloemenweide kan na verloop van tijd een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Met name stikstof is van essentieel belang voor de vorming van de groene plantendelen. Wanneer daar niet voldoende van voorhanden is, zullen vooral de jonge, nagezaaide grasplanten niet goed groeien. Bij het kiezen van een geschikte meststof voor je wilde tuin, moet je in ieder geval een langzaam werkende meststof gebruiken. We hebben onze gazonmeststoffen zodanig ontworpen dat vrijwel geen bestanddelen, bijvoorbeeld nitraten, kunnen worden uitgespoeld. Door de speciale stikstofverbindingen is dat onmogelijk. Onze organische meststoffen zijn bovendien volkomen onschadelijk voor spelende kinderen, ravottende huisdieren en rondvliegende insecten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :