Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. Vogels correct voederen

Voor elke vogel het juiste voedsel

Vogels op de juiste manier voederen

Sta jij ook regelmatig op zondag door het raam te staren om de verschillende vogels in je tuin te bewonderen? Laten we eerlijk zijn : het zijn niet alleen de gevederde bezoekers die profiteren van het vogelzaad in de tuin ; je zal zelden de kans krijgen om zoveel soorten vogels op één plek te kunnen observeren. Maar hoe verschillend de vogels ook zijn, zo verschillend zijn hun voedselvoorkeuren. Niet alle vogels houden namelijk van granen en zijn zo behendig om op een vrijhangende voedersilo te landen. In dit artikel laten we je zien hoe je het vogelzaad in je tuin zo kan samenstellen dat geen enkele vogel bot vangt.

compo image

Welke vogel eet wat?

Granen of zacht voedsel

Het is eigenlijk heel simpel : niet elke vogel heeft een snavel die zo krachtig is dat hij er de peulen van zonnebloempitten en pinda's mee kan kraken. Vogels die bij ons in het wild leven kunnen onderverdeeld worden in vogels die granen eten en vogels die zacht voedsel eten - daarnaast zijn er enkele minder kieskeurige alleseters. Graaneters geven de voorkeur aan grove granen. De andere groep daarentegen houdt van fruit of dierlijk voedsel. Restjes uit de keuken zoals brood, gekookte aardappelen of zelfs spekblokjes zijn niet geschikt. Deze bevatten namelijk kruiden en zout waarvan de dieren ziek kunnen worden.

Voedingtabel voor inheemse wilde vogels

Vogelvoer correct samenstellen

VoedingstypeGeschikt voerVogelsoort
Granen
Graanmixen, zonnebloempitten, beukennootjes, pinda's, pompoenpitten, walnoten en hazelnoten (gehakt), hennep
Vink, mus, sijs, goudvink
Zacht voer
Appel, rozijnen, graanvlokken, meelwormen, hennep, havervlokken, zemelen, maanzaad, gepelde zonnebloempitten, vet voedsel gemaakt van kleine zaden
Roodborstje, heggenmus, winterkoninkje, merel, spreeuw, lijster, veldlijster
Alleseters
Granen, fruit, vet voedsel, meelwormen
Mees, specht, boomklever
compo image

Bied verschillende voerpunten aan

Niet elke vogel durft in het vogelhuisje

De mezenbol doet wat hij belooft : mezen voelen zich veilig bij het eten van vrij hangende voedselbronnen en zullen het aanbod met dank aanvaarden. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Zelfs als je een mengeling van verschillende componenten in een nestkasje aanbiedt, kan het zijn dat sommige vogelsoorten geen toegang hebben tot het voedsel.

Zogenaamde bodemeters hebben veel ruimte nodig om te landen en vermijden daarom kleinere vogelhuisjes of vrijhangende voersilo's. Tot deze groep behoren het roodborstje, de merel en de vink. Er is dus niet één perfecte oplossing voor alle vogelsoorten. Als je alle vogels in je tuin iets wilt bieden, moet je zowel wat betreft het voer als de locatie voor afwisseling zorgen.

Hierop moet je letten bij het voederen van vogels

De drie basisregels

  1. compo image

    1

    Voedertijd voor jongen

    Als je de vogels in je tuin ook tijdens de zomer wilt voederen, moet je het aanbod aan voedsel tijdens de voederperiode van jonge vogels van april tot juli zeker aanpassen. In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd aangenomen, weten vogelouders namelijk vaak niet meer wat goed is voor hun jongen. Uiteraard zouden de jonge vogels de eerste weken door hun ouders uitsluitend met eiwitrijke insecten gevoerd moeten worden. Als de ouders echter gewend zijn geraakt aan het voedsel dat door mensen wordt aangeboden, geven ze ook de grove stukjes zonnebloempitten of pinda's aan hun kinderen. Dit is echter voedsel dat voor de jongen nog onverteerbaar is en dat leiden tot hun dood. Dat kan je heel eenvoudig vermijden door vanaf april grovere noten en peulvruchten uit je voedingsaanbod te halen en te vervangen door fijne zaden of zelfs meelwormen.

  2. compo image

    2

    Inheemse zaden

    Zodra de vogel ze heeft verslonden, zullen de zaden in het voedsel vroeg of laat hun weg naar de natuur terugvinden. Net daarom is het heel belangrijk dat je voor je vogelvoer enkel inheemse bessen en zaden aanbiedt. Goedkope vogelzaadmengsels bevatten steeds weer invasieve plantensoorten die niet op de verpakking vermeld worden. In de meeste gevallen gaat het om planten zoals winde of het bloedrode vingerhoedskruid die als onkruid worden beschouwd en voornamelijk problemen veroorzaken bij landbouwers. Als daarentegen alsemambrosia via de uitwerpselen van de vogels in je tuin terechtkomt, kan dit directe gevolgen hebben voor jouw gezondheid. De plant veroorzaakt sterke allergische reacties die kunnen variëren van tranende ogen tot hoofdpijn en kortademigheid. Bij de aankoop van kant-en-klare voermengsels is het zeker de moeite waard om op de kwaliteit te ltten. En als je absoluut zeker wilt zijn, kan je het beste je eigen mengeling maken.

  3. compo image

    3

    Hygiëne

    Eenmaal de vogels het voerstation hebben ontdekt, duurt het meestal maar een paar dagen voordat aarzelende bezoekers loyale stamgasten worden. Vooral in nestkastjes komen op één dag heel wat bezoekers voorbij. Goed eten bevordert bovendien de spijtvertering. Maak de voerstations en de drinkbakjes daarom regelmatig schoon om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen. Ook bij de schoonmaak mag je het welzijn van de diertjes niet uit het oog verliezen. Bijtende schoonmaakproducten ruil je best in voor een borstel en kokendheet water. Om te voorkomen dat het voedsel wordt bevuild, is het raadzaam om altijd kleine porties ter beschikking te stellen die op één dag zijn opgeconsumeerd.

compo image

Natuurlijke voedselbronnen in de tu

Te veel netheid is ook niet gezond

De meest natuurlijke en goedkoopste manier om vogels te ondersteunen bij het zoeken naar voedsel, is door in je eigen tuin een breed scala aan voedsel te hebben. Dit bereik je bijvoorbeeld door fruitbomen en bessenhagen aan te planten die de diertjes ook een veilige nestplek bieden. Maar ook als je zonnebloemen hebt gezaaid, kunnen de vogels in de herfst de volwassen pitten goed gebruiken. Vooral voor bakjes met zacht voer is het belangrijk dat insecten zich goed voelen in de tuin. Gooi bladeren en dood hout daarom niet direct op de composthoop zodat insecten en hun larven zich er kunnen onder nestelen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :