compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Wat je in de zomer voor je balkonplanten kan doen

De juiste verzorging bij warmte en droogte

Wat je in de zomer voor je balkonplanten kan doen

Denk je ook met gemengde gevoelens terug aan die bijzonder warme zomer van 2018? Hoewel we niet genoeg konden krijgen van de warmte, was het weer erg slecht voor onze balkonplanten. Klimaatonderzoekers zijn het erover eens dat dergelijke perioden van droogte in de toekomst vaker zullen voorkomen. Wij vertellen je hoe je je planten kan voorbereiden op extreme weersomstandigheden en hoe je het risico van zomerschade tot een minimum kan beperken.

compo image

De beste basis is een goede doorworteling

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt vooral voor de verzorging van planten. Met alleen al de keuze van de juiste potgrond kan je de gezonde groei van je planten in droge perioden positief beïnvloeden. Onze potgrond voor balkon- en potplanten bevat bijvoorbeeld een speciaal Aqua-Depot, dat een deel van het gietwater opslaat en naar behoefte aan de plant afgeeft. Hierdoor blijft de grond langer vochtig en hoef je minder vaak water te geven.

compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO SANA® Potgrond Geraniums & Balkonplanten

Deze potgrond biedt de optimale voorwaarden voor wortelgroei en verbetert de toevoer van water en voedingsstoffen.

Naar het product

De tip van COMPO

Plaats enkele schelpen of stenen bovenop de potgrond. Dit voorkomt een snelle verdamping en beschermt tegen oververhitting. Als je terracottapotten gebruikt, kan je deze met vochtige doeken omwikkelen.

compo image

Gezonde planten zijn beter bestand tegen droogte

Voedingsstoffen zijn het wondermiddel als het gaat om het beschermen van planten tegen warmte en droogte. Het probleem is echter dat de meeste mensen niet bemesten of daarmee te laat beginnen. We hebben speciale meststofkorrels met schapenwol in ons assortiment, die in het begin veel water kunnen opnemen. Dit verbetert de vorming van humus en de toevoer van water naar de plant in perioden van droogte.

compo image

Kies voor robuuste planten

Een duurzame oplossing die je in periodes van aanhoudende droogte en warmte veel zal helpen, is kiezen voor plantensoorten die beter tegen warmte kunnen. Als je van klassiek houdt, kan je kiezen voor geraniums, petunia's of lavendel. Maar ook de Spaanse margriet (Osteospermum) en de waaierbloem (Scaevola aemula) voelen zich thuis in de zon. En natuurlijk zijn mediterrane planten zoals citrusbomen, oleanders en rozemarijn eveneens blij met warme temperaturen. Met een zonnescherm of markies kan je je planten tegen te sterke zonneschijn beschermen.

compo image

Regel nummer één bij hittegolven : op intelligente wijze water geven

Bij hoge temperaturen moet je altijd 's morgens water geven. De bedauwde potgrond neemt het water goed op en de planten kunnen snel weer opdrogen. Als je rond het middaguur water geeft, kunnen de bladeren verschroeien. Bij 's avonds water geven bestaat het risico dat de plant de hele nacht nat blijft en een schimmelziekte oploopt. Begiet de potgrond liever eenmaal doordringend dan meerdere malen oppervlakkig. Alleen als je de grond regelmatig door en door vochtig laat worden, kunnen je planten hun wortels in de diepte ontwikkelen en waterreserves benutten. Omdat vochtige grond beter water kan absorberen dan droge grond, begiet je de potgrond eerst met een klein beetje water. Na 10 tot 15 minuten begiet je de grond met een grotere portie water. Gebruik bij voorkeur regenwater. Dat is milieuvriendelijker vanwege een lager waterverbruik en is ook beter voor je planten, omdat regenwater kalkvrij en minder hard is.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.