1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Pannenkoekenplant (Pilea)

Kenmerken

Pannenkoekenplant

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer
Planthoogte:
30-40 cm
Bloemkleur:
lichtgroen, wit

Correct planten

Pannenkoekenplant planten

Standplaats

Licht, maar niet te warm - dat is wat de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) graag wil. 's Zomers wil deze exotische plant daarom graag haar plekje op de warme vensterbank af en toe verruilen voor een standplaats middenin de kamer. Al te lang moet je de plant daar echter ook niet laten staan, want dan verliezen de bladeren hun diepe kleur. De pannenkoekenplant maakt geen geheim van haar voorkeur voor licht en richt haar bladeren steeds kaarsrecht in de richting van het raam. Om de plant toch gelijkmatig te laten groeien, behoort het regelmatig draaien van de pot daarom tot de terugkerende taken van de bezitter van een pannenkoekenplant. De pannenkoekenplant behoort daarnaast tot de planten die van frisse lucht houden; bij een kamertemperatuur van 15 - 18 °C voelt ze zich dan ook prima, maar urenlang op de tocht staan bevalt haar minder goed.

Planten/verpotten

Tot de grote gevaren in het plantenleven van een pannenkoekenplant behoort ongetwijfeld het overmoedig worden begoten. Als de wortels te dicht op elkaar groeien en te nat staan, beginnen ze snel te rotten en sterft de plant af. Luchtige potgrond en voldoende ruimte in de pot zijn zeker de belangrijkste basisvoorwaarden voor een gezonde ontwikkeling van de plant. Afhankelijk van de uitgangstoestand kan het daarom zinvol zijn de pannenkoekenplant meteen na aankoop te verpotten in een grotere pot, die je vult met potgrond voor groene planten of met cactuspotgrond. Daarna is het voorjaar de beste tijd om te verpotten - in de eerste jaren bij voorkeur ieder jaar en bij oudere planten om de 3 of 4 jaar.

Correct verzorgen

Pannenkoekenplant verzorgen

Water geven

Om water te geven aan een pannenkoekenplant, moet je een goed maatgevoel hebben. Probeer steeds de potgrond slechts lichtjes vochtig te houden, want zowel te lang aanhoudende droogte als te natte grond kan deze plant op den duur heel moeilijk aan. In de winter kan je, afhankelijk van de kamertemperatuur, het water geven tot een minimum beperken. En ja, ook heel belangrijk: de pannenkoekenplant houdt er niet van om van bovenaf te worden begoten; giet het water daarom altijd rechtstreeks op de aarde rondom de aanzet van de steel.

Bemesting

Om sappig groene bladeren te krijgen, mag je de pannenkoekenplant van maart tot september iedere 2 weken verwennen met een meststof voor groene planten. Vergeet je dat vaak? Dan raden we je het gebruik van meststaafjes aan, die je eenvoudigweg in de grond steekt en die daar gedurende vele weken op basis van behoefte hun voedingsstoffen aan de wortels van de plant afgeven. 's Winters is het voldoende om iedere 4 tot 5 weken meststof te geven.

Vermeerdering/snoeien

Regelmatig bijknippen van de pannenkoekenplant is weliswaar niet verplicht, maar als je wilt dat de plant na enkele jaren nog steeds compact groeit, mag je haar ieder jaar bevrijden van al te lange scheuten. En die hoef je vervolgens helemaal niet weg te gooien! Omdat de pannenkoekenplant een zeer dankbare kandidaat is voor vermeerdering via stekken, kan je gemakkelijk nieuwe planten uit de afgeknipte scheuten kweken. Steek daarvoor de scheuten gewoon in een pot met vochtige aarde, waarna zich na 2 weken nieuwe wortels beginnen te vormen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.