Kenmerken
Behoeften
Eigenschappen
Correct planten
Bananenplant aanplanten
De bananenplant creëert een echte tropische sfeer in elke huiskamer met haar grote, groene bladeren. Het bekendste ras is de Musa Banana Tropicana die ook het meest geschikt is als kamerplant. Over het algemeen kan een bananenplant als kamerplant zelf bloemen ontwikkelen en vruchten dragen. Het duurt echter vaak vele jaren tot de plant voor de eerste maal gaat bloeien.
De bananenplant heeft heel veel licht nodig. Een oranjerie is daarom ideaal. Omdat de plant geen hoge eisen stelt aan de temperatuur, zijn zelfs koude oranjerieën geschikt. De plant is vorstbestendig tot -10°C en kan daarom ook in de tuin of als kuipplant worden aangeplant. Staat je bananenplant buiten? Bescherm haar dan tegen wind om te vermijden dat de grote, dunne bladeren gaan scheuren.
Vanwege haar grootte en snelle groei moet je je bananenplant elk jaar verpotten. Gebruik een bijzonder goed doorlatende potgrond en zorg voor een goede drainage. Voorzie bij aanplanting in de tuin voor een afstand van minimaal anderhalve meter tot de naburige planten.
In principe kan de bananenplant via zaden worden gekweekt. Helaas is het slagingspercentage vrij laag. Vermenigvuldiging via uitlopers is veiliger en ook veel eenvoudiger. Uitlopers zijn scheuten die gevormd worden op de stam van de moederplant en die meestal bestaan uit een blad met zeer fijne wortels. Deze uitlopers kan je voorzichtig van de moederplant scheiden en separaat in een pot aanplanten.
Correct verzorgen
Bananenplant verzorgen
De bananenplant heeft heel veel water nodig. Geef haar daarom minstens één maal per week water. Tijdens heel warme periodes kan je de plant gerust dagelijks water geven aangezien het water via de grote bladeren heel snel verdampt. Voor extra vocht kan je de bladeren regelmatig bevochtigen met een handsproeier. Gebruik daarbij bij voorkeur lauw, kalkvrij water.
Je bananenplant heeft eveneens veel voedingsstoffen nodig. Geef je plant tijdens de groeifase wekelijks een portie meststof, bij voorkeur met een stikstofrijke vloeibare meststof. Tijdens de wintermaanden kan je het aantal bemestingsbeurten reduceren tot één maal per maand.
Omdat ook de grote bladeren heel veel voedingsstoffen nodig hebben, kan een bladverzorgingsspray helpen. Dergelijke sprays leveren niet alleen voldoende voedingsstoffen maar vermijden ook kalkvlekken, verhogen de vochtigheidsgraad en hebben een preventieve werking tegen ongedierte. Vooral tijdens de wintermaanden raden we je aan om eerst het stof van de bladeren te verwijderen met een vochtige doek alvorens ze te behandelen.
Na verloop van tijd kleuren de onderste, oudere bladeren van de bananenplant bruin en sterven ze af. Dit is normaal en en hoeft geen probleem te zijn. Als meerdere bladeren tegelijkertijd bruin worden of de bladranden bruinkleuren, kan dit echter wijzen op een gebrek aan water of licht.
Zelfs bij een winterharde bananenplant bevriezen de bladeren. Maar maak je geen zorgen : de stam van de plant verdraagt deze temperaturen zeer goed. Toch kan je enkele voorbereidingen treffen : verwijder alle bladeren met een scherp mes en wikkel de stam heel losjes in met vlies. Maak vervolgens enkele luchtgaatjes in het vlies. Als je de plant in een ongekoelde oranjerie of serre plaatst, hoef je de bladeren helemaal niet te verwijderen. Dan volstaan een lichtrijk plekje en fleece of jute rond de pot.
De juiste producten voor de verzorging van je bananenplant
Meer rond het thema kamerplanten