compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Van de tuin tot op het bord
 5. Marmelade van appels uit de oven

Winters-fruitig broodbeleg

Marmelade van appels uit de oven

Het tuinseizoen is nog niet in zicht en in de kelder liggen de bewaarappels van het afgelopen seizoen nog opgestapeld? Je kan deze tijd benutten om een fruitige marmelade van appels uit de oven te maken. Met vanille, amandelen en kaneel zorgen je appels voor een winters smaakaccent op je boterham. Dit recept lukt gemakkelijk en bestaat uit slechts enkele stappen.

compo image

Voor 3 tot 4 potten marmelade

De ingrediënten

 • ca. 800 g appels
 • sap van 1 citroen
 • 50 g amandelen, gehakt
 • 150 ml appelsap
 • kaneel naar smaak
 • 250 g geleisuiker 2:1
 • 2 pakjes vanillesuiker
 • 50 g rozijnen
 • wat rum

De voorbereidingen

Enkele uren voordat je begint met het koken van de marmelade van appels uit de oven, doe je de rum in een schaal en leg je de rozijnen daarin te wellen. Je kan nu beginnen met het voorbereiden van de appels: schil ze, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes. Hierna gaan de appels de oven in om ze de echte smaak en geur van appels uit de oven te geven. Hiervoor doe je de appelblokjes samen met de gehakte amandelen in een ovenschaal. Bak de appels gedurende 20 minuten op 200 °C boven- en onderwarmte. Als de bovenste stukjes te donker worden, roer je het geheel af en toe om. Ondertussen laat je de rozijnen afdruppen in een zeef.

Marmelade koken

Om de marmelade van appels uit de oven te maken, breng je de inhoud van de ovenschaal samen met de overige ingrediënten in een grote pan aan de kook. Laat daarna nog 5 minuten op laag vuur pruttelen. Wat nog niet uiteengevallen is, pureer je nu met de pureerstaaf tot een uniforme massa. Vooral als je niet van zachte rozijnen houdt, is pureren een goede optie. Giet nu de marmelade rechtstreeks in de voorbereide glazen potten.

Zin in meer?

Ben je nog steeds niet van al je appels af? In dit artikel ontdek je nog veel meer mogelijkheden om je appeloogst te verwerken.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.