compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Van de tuin tot op het bord
 5. Groen en knapperig: onze cactuskoekjes

Groen en knapperig: onze cactuskoekjes

Lekker cactus eten? Zeker! Onze zoete, knapperige koekjes vereisen geen groene vingers - slechts een klein beetje koekjesbaktalent. Als liefhebbers van vetplanten konden we de uitsteekvormen in cactusvorm gewoonweg niet weerstaan en hebben we snel de oven aangezet om deze kleine groene lekkernijen te bakken.

Cactuskoekjes

De ingrediënten

Voor het deeg

 • 175 g meel
 • 125 g boter of margarine
 • 110 g suiker
 • 80 g maïzena
 • 2 eetlepels melk
 • 1 pakje vanillesuiker
 • naar wens 2 eetlepels geraspte schil van een sinaasappel of citroen

Voor de decoratie

 • fondant
 • of groene en zwarte kleurstof (food grade)
 • tandenstoker of klein penseel
compo image

Cactuskoekjes

De bereiding

Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed tot een glad deeg ontstaat. Als het deeg nog te plakkerig is, voeg je wat meel toe. Laat het geknede deeg een uur lang koud staan. Rol het vervolgens op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een gelijkmatige dikte. Snijd de koekjes uit, leg ze op een bakplaat en bak ze gedurende 8-10 minuten  in het midden van de oven bij 200° C boven- en onderwarmte. Laat de koekjes afkoelen.

Gebruik voor de decoratie fondant in de gewenste kleur of beschilder ze met kleurstof. Als de fondant te plakkerig wordt (bv. door vloeibare kleurstoffen), kneed je er voorzichtig wat poedersuiker doorheen. Rol de fondant voorzichtig uit en snijd opnieuw cactussen uit. Bevochtig de koekjes met wat water en beleg ze met de fondant, die je licht aandrukt. Laat de koekjes met de fondant drogen.

compo image

Cactuskoekjes

De decoratie

De stekels schilder je met zwarte of bruine kleurstof, met behulp van een dun penseeltje (of tandenstoker). Je hebt daarvoor wat geduld en een vaste hand nodig. Onze tip: je kan ook patronen op de koekjes schilderen of, nog gemakkelijker, met een geschikt object (zoals een inbussleutel) stempelen.

Je kan de koekjes ook met suikerwater met kleurstof of met royal icing (een mengsel van suiker, water en eiwit) bedekken. Daarna beschilder je ze met donkere verf of bestrooi je ze naar smaak met gekleurde strooisels, gehakte pistachenootjes of een andere decoratie.

Tast lekker toe!

De koekjes vallen bij liefhebbers van cactussen maar ook bij anderen goed in de smaak en zijn ideaal als cadeautje. Uitsteekvormen in cactusvorm worden door diverse fabrikanten verkocht.

compo image

Plantportret cactus

Wanneer je behalve van cactuskoekjes ook van echte cactussen houdt, vind je hier in het plantportret meer over deze populaire vetplant.

meer weten

Delen