compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Hoe je het leven van kruidenpotten uit de supermarkt kan verlengen

Hoe houd je basilicum & co. in leven?

Lang genieten van aangekochte kruidenplantjes

Bijna iedereen heeft het al eens meegemaakt : de basilicum, peterselie of bieslook zag er nog fris en knapperig uit en na korte tijd laten de plantjes uit de supermarkt hun bladeren hangen. Sommige dingen komen heel snel op de composthoop terecht. Dat is niet duurzaam en eigenlijk ook niet nodig! Lees hier hoe je het leven van je kruidenvriendjes kan verlengen - of het nu op de vensterbank, op het balkon of in de tuin is.

compo image

Eerste hulp na de aankoop

Of het nu is voor tomatensaus, pesto of een heerlijk belegd broodje: met verse kruiden van eigen kweek smaakt het dubbel zo lekker! Om zo lang mogelijk van kruiden uit de supermarkt of van de kruidenierszaak te kunnen genieten, moeten ze direct na de aankoop worden verpot.

Haal de krap verpakte kruidenplantjes na de aankoop zo snel mogelijk uit hun pot. Plant ze aan in een of meerdere nieuwe potten of bakken. Plant bij voorkeur in een specifieke potgrond, d.w.z. een aangepaste kruidenpotgrond.

Wat betreft de aankoop : denk erover na om verschillende kruidensoorten uit te proberen : van koriander voor heerlijke Aziatische gerechten tot Thaise basilicum en krokante peterselie.

compo image
compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO Bio Potgrond Kruiden

Gebruik onze aangepaste biologische potgrond voor sterke, gezonde kruiden boordevol smaak.

Naar het product
compo image

Wat is de ideale plaats voor je kruiden?

Het hoeft niet alleen maar zon te zijn - niet voor niets worden populaire keukenkruiden verkocht als Italiaanse kruiden of kruiden uit de Provence - de zon schijnt vaak en overvloedig waar ze vandaan komen. Zoek dus geen schaduwrijk plekje in huis uit, maar ook geen plekje in de brandende zon.

Basilicum is een absolute zonneklopper terwijl peterselie zich ook goed voelt op een half-schaduwrijk plekje. Er is trouwens niks mis met het verplaatsen van de kruiden afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo help je ook de ontwikkeling van het aroma.

Als de kruiden op je balkon of in de moestuin terechtkomen, kan je alvast uitkijken naar passende buren. Zo kunnen basilicum, tomaten en courgettes maar ook rozemarijn en wortelen het goed met elkaar vinden.

compo image

Kruiden voor het ganse jaar

Verpotte kruidenplantjes uit de supermarkt zijn geen superkruiden, maar je zal - mits een beetje verzorging - toch het ganse jaar door kunnen genieten van pittige peterselie of bieslook voor de bereiding van een dipsaus.

Het allerbelangrijkste : water geven maar met mate. De potgrond van je basilicum en peterselie moet licht vochtig zijn. Tijm of oregano, die vrij stevige bladeren hebben, hebben meestal wat minder water nodig. Geef altijd water aan de voet van de plant.

Kruiden hebben niet veel meststof nodig - controleer vooraf wat elke kruidensoort nodig heeft. Houd er rekening mee dat je in het begin niet veel voedingsstoffen moet toedienen. De kruiden uit de supermarkt groeien al in een potgrond die boordevol voedingsstoffen zit. Pas na zes tot acht weken heeft het zin om meststof aan het gietwater toe te voegen.

compo image
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Bio Vloeibare Meststof Kruiden

Onze kruidenmeststof is afgestemd op de specifieke behoeften van kruidenplanten. Zo ben je zeker van stevige planten en een heerlijk aroma!

Naar het product

Wil je volgend jaar zelf aan de slag? Overweeg om zelf kruiden te zaaien - alles hierover vind je in ons artikel.

Lekker eenvoudig!

Pesto. Pasta. Basta.

Heb je geen mixer? Schaf er dan zeker eentje aan om je eigen pesto te maken! Hier maken verse kruiden zoals basilicum en peterselie echt het verschil!

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.