compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Welk gazontype ben jij?
  6. Engels siergazon

Perfecte uitstraling die veel verzorging nodig heeft

Engels siergazon

Het gras moet gelijkmatig dicht, diepgroen en zacht zijn, want bij een Engels siergazon ligt de nadruk op uiterlijke schoonheid. De droom van het representatieve groen wordt waargemaakt met behulp van optimaal op elkaar afgestemde zaai- en meststofproducten, veel verzorging en een geringe belasting. Voordat je dit type gazon aanlegt, moet je daarom bedenken dat een continue belasting, zoals spelende kinderen of ravottende honden, niet bij het perfecte Engelse siergazon past.

compo image

Bestandsopname

Bestaande vlakken verbeteren of meteen nieuw aanleggen?

In het algemeen kan een strak siergazon tussen grassen en onkruid niet gemakkelijk groeien. Voor een dicht en onvermengd gazon moet de bodem zo veel mogelijk vrij zijn van wortels en zaden anders dan de grassoort(en) zelf.

Is de basislaag nog in goede staat, is de grond overwegend egaal en heeft deze een losse structuur? Bevrijd de laag dan van ongewenste grassen, onkruid en mossen door te verticuteren. Voor een dicht siergazon is het belangrijk dat je het gazon vervolgens niet te lang aan zijn lot overlaat, omdat onkruid en mossen de ontstane gaten anders snel weer zullen heroveren. Kijk ook naar de lichtomstandigheden. Teruggesnoeide bomen en struiken geven minder schaduw en veroorzaken minder mosgroei.

Als de grond daarentegen sterk verdicht en ongelijkmatig is, zal zelfs het beste zaadmengsel niet gelijkmatig opkomen. De kleine, tere graszaden hebben een los en luchtig zaadbed nodig. De zaailingen worden anders bij neerslag gemakkelijk weggespoeld en het resultaat is dan een ongelijkmatige groei. In dat geval raden we de aanleg van een volledig nieuw gazon aan. Voor een optimale kiemkracht is een vruchtbare bovengrond noodzakelijk. Een speciale bodemverbeteraar voor gazons of een speciaal kiemsubstraat heeft een samenstelling die is afgestemd op de jonge grasplantjes en kan bovendien de resterende oneffenheden egaliseren. Wanneer je de basislaag wil verrijken met compost, moet je erop letten dat deze vrij is van onkruidzaden, omdat die tussen het gras snel ontkiemen.

Onze tip:

Na het opwerken laat je de losgemaakte grond eerst enkele weken rusten, zodat de bodem zich kan zetten. Hark vervolgens het oppervlak met een hark licht aan om de zaadkorrels een optimaal bodemcontact te geven.

compo image

Het mengsel is bepalend

Wanneer je in de handel op zoek gaat naar een zaadmengsel met de naam 'Engels siergazon', zal je worden teleurgesteld. Zaden voor een Engels siergazon kan je namelijk niet zomaar kopen. De benaming staat voor het ideale gazon, waar met veel aandacht en doorlopende verzorging hard voor is gewerkt.  Je wil deze last op jou nemen? Bespaar dan niet op het graszaad. Goedkopere grasmengsels bevatten vaak een groot aandeel aan voedergrassen, die weliswaar vaak snel in de hoogte groeien, maar geen dichte graszoden vormen. Let bij aankoop bovendien op de RSM-certificering op de verpakking.

compo image

Mengsels met deze certificering hebben aandelen aan variëteiten en soorten die in hun toepassingsgebied zijn getest en garant staan voor een hoge kwaliteit. Om er zeker van te zijn dat je gazon het voortdurend tegen onkruid en mossen kan opnemen, moet het gekozen grasmengsel zich bijzonder goed thuis voelen op de locatie. Maar maak je zich geen zorgen, want in ons hoogwaardige assortiment van COMPO Graszaden is er een optimaal afgestemd zaadmengsel voor iedere standplaats!

Naar het assortiment

Welk zaadmengsel past bij jou?

Het komt aan op de verzorging

Zo wordt je gazon een Engels siergazon

compo image

1

De bodemtemperatuur geeft het startschot

Wanneer er geen grote temperatuurschommelingen meer te verwacht zijn, kan je het beste een windstille dag uitkiezen om te zaaien. De fijne zaden worden dan niet al vóór de eerste keer besproeien weggeblazen. Voor een succesvolle ontkieming hebben de meeste gazonvariëteiten een bodemtemperatuur boven de 10 °C nodig. Onze speciale mengsels voor vroege inzaai ontkiemen echter bij een bodemtemperatuur van 5 °C, waardoor je vroeger in het jaar met het uitvoeren van je plan kan beginnen.

compo image

2

Besproeien en bemesten

De eerste 3 tot 4 weken na het zaaien moet je de grond gelijkmatig vochtig houden. Pas bij toenemende worteldiepte mag je met grotere tussenpozen besproeien. Om te voorkomen dat de bodem door het water dichtslibt of zich verdicht, raden we je aan dagelijks, doch slechts matig te sproeien. Uiterlijk een week na het zaaien moet je een startmeststof aanbrengen. Zo'n startmeststof bevordert dankzij een verhoogd fosfaatgehalte de wortelgroei.

compo image

3

Maaien

Bij de ontkieming van je Engelse siergazon moet je enig geduld oefenen, want juist de langzame ontkieming van een grasveld is het kenmerk van een kwalitatief hoogwaardige gazonmix. Als de grasplantjes langzaam dichter worden en een hoogte van 8 tot 10 cm hebben bereikt, kan je hun verdere ontwikkeling bevorderen door ze voor het eerst te maaien, tot op een hoogte van 4 tot 5 cm. Alleen voor dit doel mag je het gras 4 tot 5 weken na de ontkieming voor het eerst betreden. Door het maaien groeien de grashalmpen niet langer alleen in de hoogte, maar ook in de breedte, en verdichten de graszoden zich.

compo image

4

In stand houden van een Engels siergazon

Als je het geweldige resultaat in de komende jaren wilt behouden, is daar een consistente verzorging voor nodig. Regelmatig maaien - idealiter 2 keer per week - en op de behoefte afgestemd bemesten behoren tot de steeds terugkerende taken. In de warme en droge zomermaanden is regelmatige besproeiing van de grasvlakte absoluut noodzakelijk. Zo kan je je dichte Engelse siergazon met pure soorten op zorgvuldige wijze in stand houden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.