Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Blauwe passiebloem

Kenmerken

Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Halfschaduw/schaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Balkon, terras, binnenshuis, wintertuin, bloemperk, serre
Planthoogte:
2 tot 4 meter
Bloemkleur:
wit met blauwe bloemdraden

Correct planten

Blauwe passiebloem planten

Blauwe passiebloem : exotische klimplant met indrukwekkende bloemen

Tot de passiebloemfamilie (Passifloraceae) behoren meer dan 500 verschillende soorten, waaronder de blauwe passiebloem, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Passiflora caerulea. De groenblijvende, struikachtige klimplant dankt haar naam aan haar prachtige blauwwitte bloemen. Die zouden doen denken aan het lijdensverhaal van Christus : de blauwwitte violette krans van bloemdraden, die eruitziet als een aureool, staat daarbij symbool voor een doornenkroon. De vijf meeldraden symboliseren de wonden en de drie stampers verwijzen naar de nagels.

De opvallende bloemen bereiken een diameter van 6 tot 10 centimeter en bloeien meestal van juni tot oktober. De plant zelf kan 2 tot 4 meter hoog worden. De dunne stengels kan je ondersteunen met behulp van een steunstok. De blauwe passiebloem kan je zowel binnenshuis als op het balkon en - afhankelijk van de locatie - zelfs in de tuin kweken.

Zijn de vruchten van de blauwe passiebloem eetbaar?

Bevruchte bloemen ontwikkelen ovale vruchten die oorspronkelijk groen zijn, maar vervolgens geel en in de herfst oranje kleuren. Je vraagt je ongetwijfeld af of deze vruchten eetbaar zijn. In principe is dit mogelijk. De vruchten, die ongeveer 6 centimeter groot zijn, kan je eten maar hebben een erg zure smaak. Als je op zoek bent naar een smakelijkere soort, dan kan je kiezen voor de Purpur Granadilla (Passiflora edulis) of de Maracuja (Passiflora edulis f. flavicarpa).

De juiste standplaats voor je blauwe passiebloem

De blauwe passiebloem is afkomstig uit Zuid-Amerika. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de plant houdt van een zonnig tot half-zonnig, beschut plekje. Of de bloem nu een plekje krijgt in de tuin of in de woonkamer : de plant heeft een goed doorlatbare en voedingsrijke bodem nodig. Enkel zo zal ze krachtige wortels en prachtige bloemen kunnen ontwikkelen.

Blauwe passiebloemen planten en zaaien : zo ga je te werk!

Blauwe passiebloemen kunnen het ganse jaar door geplant worden. De plant wordt meestal als kamerplant of als balkonplant gekweekt in de zomer (van mei tot september). Afhankelijk van de winterhardheid en de ouderdom van de variëteit kan de blauwe passiebloem ook in de tuin groeien. De Passiflora caerulea is gedeeltelijk winterhard en is bestand tegen temperaturen tot -7°C. Hierdoor is de plant geschikt voor regio's met zachte winters zonder langdurige vorst, waar ze kan overwinteren mits een geschikte winterbescherming. We raden je echter aan om in de tuin enkel gezonde, stevige blauwe passiebloemen van minstens 2 jaar aan te planten. De tuingrond kan je bij de aanplanting vermengen met een bodemverbeteraar.

Tip : ben je niet zeker of je blauwe passiebloem ook in de tuin veilig de winter doorkomt? Plant die dan in een pot aan. Zo ben je heel flexibel en kan je de plant bij heel koude temperaturen binnen plaatsen.

Passiebloemen in potten planten

  • Kies een pot die groot genoeg is om een klimsteun te plaatsen en waarvan de bodem is voorzien van een drainagegat.
  • Bedek de bodem met een laagje drainagemateriaal (vb. puimsteenkorrels) om wateroverlast en wortelrot te voorkomen.
  • Vul de pot op met een humusrijke en goed doorlatende potgrond (vb. potgrond voor mediterrane planten). Het is belangrijk om een aangepaste potgrond te gebruiken, want deze vormt de basis voor een gezonde wortelontwikkeling.

Verpot je blauwe passiebloem om de 2 tot 3 jaar in het voorjaar.

Passiebloemen zaaien

In plaats van een plant te kopen, kan je de zaden, die je uit de vruchten van de blauwe passiebloem hebt gerecupereerd, zaaien. Je zal wel even geduld moeten uitoefenen tot de plant voor de eerste maal bloeit. Om tijd te besparen kan je de plant vermeerderen via stekken. Verder in dit plantenportret vind je hierover meer informatie.

Wanneer bloeit de blauwe passiebloem?

De Passiflora caerulea bloeit van juni tot oktober, maar de bloeiperiode kan variëren naargelang de weersomstandigheden en de soort. Tijdens deze periode verschijnen er constant grote, groene knoppen die uiteindelijk uitgroeien tot spectaculaire bloemen. Om de bloei te stimuleren, moet je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen.

Bloeit je blauwe passiebloem niet?

Dit kan verschillende oorzaken hebben : ongunstige temperatuur, te weinig/te veel water, te weinig meststoffen, besmetting met een ziekte of plaag, ... Als je de bloem gezaaid hebt, moet je rekening houden met het feit dat het langer duurt tot de plant voor de eerste maal gaat bloeien.

Is de blauwe passiebloem giftig?

Passiebloemen bevatten kleine hoeveelheden giftig blauwzuur. Daarom mogen de bloemen niet worden geconsumeerd (de vruchten zijn wel eetbaar). Als je kinderen en/of huisdieren hebt, raden we je dan ook aan om niet-giftige soorten te kiezen.

Correct verzorgen

Blauwe passiebloem verzorgen

Hoe geef je blauwe passiebloemen correct water?

Tijdens de zomer heeft je Passiflora caerulea heel veel water nodig. Bij een tekort aan water zullen de bladeren namelijk afvallen. De bodem moet constant vochtig zijn - bij zomerse temperaturen zal je dagelijks moeten begieten. Je kan de plant ook extra ondersteunen door haar regelmatig te besproeien met kalkarm water. Tijdens de winter hoef je minder vaak te begieten. Het volstaat als de grond licht vochtig is.

De juiste voedingsstoffen voor je blauwe passiebloem

Om te kunnen genieten van prachtige bloemen, moet je je blauwe passiebloem tijdens de zomer regelmatig bemesten. Door in het voorjaar een meststof met langdurige werking toe te passen, hoef je niet wekelijks te bemesten en is je plant gedurende meerdere maanden voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. Voor planten in potten kan je een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. Tijdens de winter hoef je helemaal niet te bemesten.

Moet de blauwe passiebloem gesnoeid worden?

Door de ideale groeiomgeving te creëren, zal je blauwe passiebloem snel groeien. Het is daarom zinvol om je plant twee maal per jaar te snoeien. Zo zal je niet alleen de hoogte van de plant onder controle kunnen houden, maar zal je de plant eveneens stimuleren om te bloeien.

Een eerste snoeibeurt kan uitgevoerd worden in het voorjaar, wanneer geen vorst meer wordt verwacht. Knip de zijtakken tot 3-5 ogen terug en verwijder de zieke en zwakke stengels. Dit zal de groei van nieuwe scheuten en bloemen stimuleren. Een tweede snoeibeurt volgt in de herfst, net voor de plant binnen gaat overwinteren. Hier mag je de plant echter niet te fors terugsnoeien.

Is de blauwe passiebloem winterhard?

De blauwe passiflora is gedeeltelijk winterhard. Dit betekent dat de plant temperaturen tot -7°C kan verdragen maar niet mag blootgesteld worden aan langdurige vorst. Als je je plant binnen laat overwinteren, kies je bij voorkeur een lichtrijke, maar koele plek uit. Temperaturen van 5 tot 10°C zijn ideaal. Vanaf maart kan je je plant geleidelijk aan terug laten wennen aan de warmere temperaturen om ze vervolgens terug op het balkon of het terras te plaatsen bij zachte temperaturen.

Tijdens de winter heeft je blauwe passiebloem amper water nodig. Controleer de potgrond steeds vooraf door je vinger in de potgrond te duwen. De grond mag niet volledig uitdrogen maar mag ook niet te vochtig zijn. Schrik niet wanneer je plant in haar winterkwartier bladeren verliest. Dit is normaal! We raden je ook aan om je plant regelmatig te controleren op de aanwezigheid van insecten zoals spintmijten. 

Is je passiflora in de volle grond aangeplant en kan je die niet verhuizen naar een warmer winterkwartier? Tijdens zachte winters kan je de grond afdekken met bladeren en de plant in vliesdoek wikkelen. Als je woont in regio's met langdurige periodes van vorst, raden we je aan om in plaats van de Passiflora caerulea winterharde variëteiten aan te planten zoals de gele passiebloem (Passiflora lutea) die temperaturen tot -15°C kan verdragen of de wilde passiebloem (Passiflora incarnata) die zelfs bestand is tegen temperaturen tot -20°C.

Hoe kan je de blauwe passiebloem vermeerderen?

De blauwe passiebloem wordt idealiter via stekken vermeerderd. Neem in de vroege zomer (in april of mei) kopstekken van de plant. Dit zijn scheuttoppen met enkele bladeren. Plaats de stekken vervolgens in een glas met water op een warme lichtrijke plek. Zodra er er zich wortels hebben gevormd, kan je de kleine plantjes in een pot met potgrond voor mediterrane planten aanplanten.

Je kan je blauwe passiebloem ook vermeerderen via afleggen. Hierbij wordt een lange scheut gebogen naar een separate pot met potgrond tot die zelf wortels heeft gevormd. Dan kan de scheut van de moederplant worden gescheiden.

In principe is het ook mogelijk om de blauwe passiebloem te vermeerderen met de zaden die je uit de vruchten kan halen. Het nadeel van deze methode is dat  het veel langer duurt tot de plant voor de eerste keer gaat bloeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :