Naar overzicht Print

De buxusmot is er - reageer nu !

Gazonzaden
Plantenbescherming

De buxusplanten in de tuin hebben te maken met een invasieve soort die bijzonder verwoestend is : de buxusmot. De mot, die voor een eerste keer in België verscheen in 2007, is een nachtvlinder waarvan de rupsen enkel de buxusbladeren opeten. De rups is per ongeluk vanuit Azië overgebracht,  heeft een indrukwekkende expansie doorgemaakt en lijkt tegenwoordig in de meeste delen van België aanwezig.

Naar boven

Nieuw : COMPO Buxusmot-Val

We weten het allemaal : de eetlust van de buxusrups is onverzadigbaar. In 4 tot 5 dagen kan een kolonie een buxus van goede grootte compleet aanvreten en doden.

Als de bladeren van de buxus lijken af te vallen, als de bladeren op de takken er versnipperd uitzien, als de plant een bruine kleur krijgt en opdroogt, dan is dit waarschijnlijk het werk van de buxusrups.

Bij het controleren van de buxus zal je spinsels en cocons opmerken, evenals groene rupsen met gele en zwarte lengtelijnen en zwarte puntjes. De grond is bedekt met groene uitwerpselen. Wanneer ze uit de cocon komt, is de rups 5 tot 8 mm groot ; alvorens ze terug verpopt, kan ze 4 tot 5 cm groot zijn.

Het insect breidt zich heel snel uit. Een enkele vlinder kan tot 200 eitjes leggen en er komen tot 3 cycli voor per jaar (in de lente, in juni/juli en in september) waarbij ze totaal geen medelijden hebben met de planten.

Buxusmot monitoren

Voor een snelle en eenvoudige monitoring van de buxusmot kan je gebruik maken van de COMPO Buxusmot-Val. Bij de val worden 3 feromonencapsules meegeleverd, goed voor een compleet seizoen. De feromonen (seksuele lokstoffen) lokken de mannelijke motten in de val waar ze niet meer kunnen ontsnappen en uiteindelijk zullen verdrinken. Hierdoor blijven de vrouwelijke motten alleen achter en kunnen ze zich niet meer voortplanten.

De buxusmot-val heeft verschillende voordelen :

  • Herbruikbare val
  • Insecticidevrij - op basis van feromonen
  • Veilig voor kinderen, huisdieren en nuttige insecten (bijen, hommels, …)
  • Goed voor een oppervlakte van 180 m²
  • De feromonencapsules zijn eveneens separaat verkrijgbaar

Aanbevolen verkoopprijs Buxusmot-Val (1 val + 3 feromonencapsules) : 34,99 €.

Aanbevolen verkoopprijs Buxusmot-Val navullingen (3 feromonencapsules) : 9,99 €.