Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Witte vliegjes

Kenmerken

Witte vliegjes

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
Siertuinen: rododendrons, azalea's, Schefflera, ficussoorten, palmen, yucca, anjers, kerstster, alpenviooltje, fuchsia, gerbera, Lantan / Kamer-, balkon- en kuipplanten: planten in serres, hibiscus, fuchsia, kerstster, geranium, gerbera, Lantana, Salvia alle rozensoorten
Symptomen:
geelachtige spikkels, kleverige laag op bladeren, larven op onderkant bladeren
Verschijning:
vleugelloze larven, later witte motten, 1 tot 2 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Witte vliegjes

Bij aantasting door witte vliegen (Aleyrodidae), ook motluizen genoemd, komen er in de zomer zeer veel geelachtige spikkels op de bladeren van planten. Deze spikkels worden veroorzaakt door de zuigactiviteit van witte vliegen. Witte vliegjes zijn 1 tot 3 mm groot en tasten de hele plant aan. Bij aanraken van de plant vliegen ze onmiddellijk op. De witte vliegjes bevinden zich voornamelijk aan de onderkant van de bladeren. Behalve de volwassen vliegen worden er ook eitjes en lichtgroene larven gevonden. Ook de larven zuigen het sap uit de plant. Witte vliegen scheiden honingdauw af. Daardoor zijn de bladeren bedekt met een kleverige substantie. Daarop vestigen zich schimmels (Cercospora en Mycosphaerella), die de bladeren een zwart uiterlijk geven. In het verdere verloop van de ziekte kan het tot een vergeling van de bladeren komen. Eind juli volgt de ei-afleg op de onderkant van de bladeren. In september komen de larven al uit, die vervolgens op de onderkant van de gevallen bladeren overwinteren. Bij omstandigheden die ideaal zijn voor witte vliegen, kan het tot massale vermeerderingen komen. Bij kamer- en balkonplanten kan de aantasting het hele jaar door optreden. Bij rozen van mei tot eind oktober en in siertuinen van midden mei tot midden september.

Bestrijding

Zo bestrijd je witte vliegjes

Om aantasting te voorkomen, moet je een droog, warm klimaat vermijden. Verwijder in de herfst de aangetaste bladeren en raap deze op van de grond. Zodra je de eerste witte vliegjes hebt gezien, moet je de plant van alle kanten gelijkmatig met insecticide bespuiten, met name de onderkant van de bladeren.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :