Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Wintervlinders

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
fruitbomen (bijv. kersenboom, appelboom, perenboom), sierbomen (bijv. esdoorn, linde, eik)
Symptomen:
kaalvraat van bladeren, bloesems en vruchten
Verschijning:
groene rups met witachtige zijstrepen en donkergroene middenstreep, 2,5 cm groot (kleine wintervlinder, Operophtera brumata), roodachtig-gele rups met donkerbruine middenstreep, 3,5 cm groot (grote wintervlinder, Erannis defoliaria)

Periode van aantasting

Omschrijving

Wintervlinders

Bij de wintervlinder worden twee soorten onderscheiden: de kleine en de grote wintervlinder. Door de karakteristieke 'kromme rug' die bij het voortbewegen van de rupsen te zien is, kan je deze rups onderscheiden van andere rupsen. De rupsen vreten aan bladeren en bloesems en veroorzaken boorgaten in vruchten en soms kaalvraat van een volledige boom. De rupsen van de wintervlinder komen uit na het uitkomen van de knoppen en vreten tot begin juni aan bladeren, bloesems en vruchten. Vervolgens verpoppen ze zich tot midden of eind oktober en komen de gevleugelde mannetjes en ongevleugelde vrouwtjes tevoorschijn. De vrouwtjes kruipen dan via de stam tot in de boomkruin om daar hun eitjes te leggen.

Bestrijding

Zo bestrijd je wintervlinders

Hinder de vrouwtjes vanaf oktober tot midden maart (ca. 3 weken na de bloei) bij hun ei-afleg door ringen van lijm op de stam aan te brengen. Wanneer er op de stam eitjes zitten, verwijder je deze met een staalborstel. Door eind februari of begin maart een bloeibehandeling te geven kan je de eitjes in de boomkruin bestrijden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :