Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Buxusmotten en -rupsen

compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
buxussen
Symptomen:
spinsels in de plant, kaalvraat
Verschijning:
tot 5 cm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Buxusmotten en -rupsen

De buxusmot is een bijtend insect en behoort tot de familie der grasmotten (Crambidae). Hij komt oorspronkelijk uit Azië en werd in 2007 Midden-Europa binnen gebracht als invasieve exoot. Deze mot legt zijn eitjes voornamelijk op de onderkant van buxusbladeren. Na ongeveer vier dagen komen er groene rupsjes van slechts enkele millimeter groot uit de eitjes. Deze buxusrupsen vreten behalve aan de bladeren ook aan de bast van de buxus, wat leidt tot ernstige schade en eventueel het afsterven van de plant. Omdat ze in eerste instantie in het verborgen inwendige deel van een buxus vreten, wordt de besmetting vaak pas ontdekt als het bijna te laat is. Typisch voor een plaag zijn de spinsels in de buxus die na verloop van tijd door de rupsen zijn geproduceerd. 

De buxusmot vermeerdert zich razendsnel - per jaar zijn er vier tot vijf generaties. Uit een pop komt na ongeveer een week een mot. De vleugels van de mot zijn wit van kleur, met een zilverachtige glans en een karakteristieke bruine rand. Het leven van de mot is maar kort - het duurt maximaal 10 dagen. In tegenstelling tot de rups verblijft de mot slechts zelden in de buxusboom, maar geeft ze de voorkeur aan andere planten. Na de ei-afleg keert de mot gericht naar de buxus terug. De rupsen die uit de laatste ei-afleg van het jaar komen, overwinteren in spinsels tussen de bladeren of in de bodem.

Bestrijding

Zo bestrijd je buxusmotten en -rupsen

In de maanden maart tot en met oktober kan je de buxus het best wekelijks preventief onderzoeken en bij de eerste tekenen van aantasting meteen beginnen met bestrijden. Om de aantasting van de plant in een vroeg stadium op te sporen, is het raadzaam een buxusmotval aan te brengen. De mannelijke buxusmotten worden door de in de val aanwezige seksuele lokstoffen in de val gelokt en kunnen zichzelf daar niet meer uit bevrijden. De vrouwelijke buxusmotten paren niet en leggen geen bevruchte eitjes meer af. Je kan de val aan het begin van het tuinseizoen, in maart of april, bij de buxus ophangen. 
Wanneer er sprake is van aantasting van een buxus door de buxusmot, moet je zo snel mogelijk reageren. Bij een geringe aantasting en een solitaire plant kan je de rupsen met de hand verwijderen. Het verzamelen is echter omslachtig, omdat de rupsen zich in het inwendige van de buxus verbergen en vaak moeilijk te ontdekken zijn. Als alternatief kan je een insecticide gebruiken. Behandel zeker ook de binnenkant van de buxus!

Hiermee bestrijd je de buxusmot en -rups

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :