Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image

Voor elke tuin de geschikte haag

Welk haagtype ben jij?

Een muur, een schutting of een haag? Voor veel tuinliefhebbers is het een uitgemaakte zaak, want een haag is niet alleen een goedkoop alternatief voor een privacy-scherm, het is ook een toevluchtsoord voor vogels en andere tuinbewoners. Maar niet elke haag groeit even goed op elk bodemtype. Je moet rekening houden met de lichtomstandigheden en bij sommige haagplanten duurt het jaren voordat ze nieuwsgierige blikken kunnen weghouden. Om je te helpen bij het vinden van de meest geschikte haagplant voor jouw tuin, stellen we je in dit artikel de meest populaire soorten voor.

Wegwijs in de haagdikte

Eigenschappen van haagplanten

Hagen zijn niet alleen duurzamer dan omheiningen of muren. Als tuinbezitter blijf je ook flexibel : rond of hoekig, hoog of laag - als je wilt kan je je haag om de paar jaar opnieuw vorm geven. Het aantal beslissingen dat je moet nemen vóór de aanplanting, is echter groter.

  1. Snel of traag : niet alle hagen groeien aan hetzelfde tempo. Snelgroeiende houtgewassen groeien tot 50 cm per jaar en vormen als snel een heel dicht bladerdek dat zorgt voor privacy. Op lange termijn betekent deze snelle groei natuurlijk ook meer werk - snelgroeiende gewassen moeten tot drie keer per seizoen gesnoeid worden om in vorm te blijven. Als je niet veel tijd wilt besteden aan de verzorging van je haag, moet je in het begin geduldiger zijn en vertrouwen op een langzaam groeiende variëteit.
  2. Bladeren of naalden : hagen met naalden hebben een onovertroffen voordeel : ze groeien zo dicht dat ze zelfs windstoten en verkeerslawaai in je tuin aanzienlijk kunnen reduceren. Door hun compacte groei kunnen deze hagen tot op de milimeter nauwkeurig in vorm worden gebracht. Zo kan je zelfs bogen en sculpturen creëren. Sommige tuinliefhebbers ervaren deze dichte begroeiing echter als sober en een beetje stijf. Bladverliezende hagen zien er veel luchtiger uit en bieden vogels tussen hun takken voldoende plaats om een nest te bouwen.
  3. Zomer- of wintergroen : je denkt waarschijnlijk wat je moet doen met halfjaarlijkse privacybescherming. Een zomergroene haag heeft ook voordelen : achter een dichte naaldhaag kan het in de wintermaanden behoorlijk somber worden. Dat is vooral oncomfortabel wanneer de haag dicht bij het huis en de ramen groeit. De bladeren van de meeste bladverliezende hagen geven daarentegen tijdens de winter plaats aan de zon om in de tuin te schijnen. Tegen de tijd dat je in het voorjaar je tuin terug aanpakt, zal je haag al lang weer uitlopen.

Geliefde haagsoorten

Een overzicht van de belangrijkste criteria

VariëteitGroeiStandplaatsMax. hoogteWintergroenPlanttijd
Beukenhaag
Snel (40-50 cm per jaar)
Zon en schaduw
4 m
Beperkt
Herfst
Taxus
Traag (max. 15 cm per jaar)
Zon en schaduw
4 m
Ja
Voorjaar
Dwergcipres
Middelmatig (30 cm per jaar)
Zon en halfschaduw
4 m
Ja
Voorjaar
Laurierkers
Snel (40-50 cm per jaar)
Zon en schaduw
4 m
Ja
Voorjaar
Liguster
Middelmatig (30 cm per jaar)
Zon
3 m
Ja
Herfst
Zuurbes
Traag (15-20 cm per jaar)
Zon
3 m
Ja
Herfst
Glansmispel
Middelmatig (20-40 cm per jaar)
Zon en halfschaduw
2 m
Afhankelijk van het type
Voorjaar
compo image
Meststoffen & plantenverzorging

COMPO Meststof Hagen & Struiken

Specifieke meststof die beantwoordt aan de behoeften van haagplanten. Zorgt voor een goede ontwikkeling.

Naar het product

Wanneer worden hagen aangeplant?

De beste periode om hagen te planten is de vroege herfst. De grond is dan nog warm genoeg zodat de planten tot ver in de winter kunnen inwortelen. In het volgende seizoen hebben de planten een duidelijk groeivoordeel. Wintergroene, licht vorstgevoelige houtgewassen zoals laurierkers, taxus of glansmispel kunnen tijdens de wintermaanden in het eerste jaar te veel worden beschadigd. Deze kan je best in het voorjaar aanplanten.

Dit moet je weten bij de keuze van haagplanten

Vergelijking van verschillende haagtypes

compo image

1

Beukenhaag

Beukhagen zijn ideaal voor het creëren van hoge, smalle hagen. De plant groeit snel, maar niet te expansief, zodat 1 snoeibeurt per jaar voldoende is. In de herfst ruilt de beukenhaag haar delicate, lichtgroene bladeren in voor prachtige oranje-rode herfstbladeren die aan de plant blijven hangen tot de nieuwe scheuten in het volgende voorjaar uitlopen. Zo heb je tijdens de winter nog steeds voldoende privacy. De beukennoten van dit houtgewas voorzien vooral vogels en eekhoorns van voedsel in de herfst. Voor de mens zijn alle delen van de beukenhaag veilig - dit is dus een perfecte haag voor een tuin met kinderen. De wortels van de gewone beuk zijn erg gevoelig voor wateroverlast en bodemophopingen, terwijl het bovenste deel van de plant zeer droogtebestendig is en eenvoudig te snoeien. Om ervoor te zorgen dat de haag snel dichtgroeit, plant je best drie haagplanten van 80-100 cm hoogte per meter aan.

compo image

2

Taxus

Een taxushaag is het ganse jaar door ondoorzichtig en biedt met haar donkergroene kleur de perfecte achtergrond voor kleurrijke struiken. De haag groeit redelijk langzaam (max. 15 cm per jaar) maar is extreem duurzaam en ongecompliceerd. Taxushagen groeien op bijna elke locatie en kunnen eveneens in verschillende vormen worden gesnoeid. Om op oudere leeftijd krachtig te groeien, heeft een taxushaag een vochtige bodem met kalkrijke grond nodig. Om deze wens te vervullen, kan je om de paar jaar kalk onder de planten uitstrooien. Taxushagen op te droge plaatsen zijn vatbaar voor spintmijten. Bij een planthoogte van 80-100 cm plant je best 3 planten per strekkende meter aan. Zelfs als de taxushaag traag groeit, moet je ze 1 maal per jaar snoeien. Alleen zo vertakt het hout zich goed in het onderste gedeelte en groeien de lege ruimtes tussen de afzonderlijke planten dicht. Na een paar jaar begint de plant rode bessen te ontwikkelen. Ze zijn een delicatesse voor vogels, maar een gevaarlijke verleiding voor kinderen aangezien zowel de pitten in de bessen als alle andere delen van de haag zeer giftig zijn.

compo image

3

Dwergcipres

De dwergcipres is een van de vele soorten die tot de cipressenfamilie behoort. Als je denkt aan een cipressenhaag, is het de moeite waard om te vergelijken. De cipressenfamilie biedt een grote keuze aan kleuren (van geel over licht- en donkergroen tot blauw). Cipressen wortelen heel diep en groeien in slechts enkele jaren uit tot een groenblijvende, ondoorzichtige haag. Dit vormt een perfect windscherm in ruigere klimaten. Als de zachte naaldstruiken echter worden verwaarloosd, worden ze onderaan snel kaal onderaan wanneer de nieuwe scheuten het zonlicht tegenhouden. De dwergcipres houdt er niet van om regelmatig gesnoeid te worden. Haal de snoeischaar toch zeker 1 of 2 maal per jaar boven. Let er daarbij goed op dat de haag onderaan iets breder is zodat de zonnestralen overal kunnen komen. Voor een tuin met huisdieren en kleine kinderen is de dwergcipres geen optimale keuze. Alle plantendelen zijn namelijk giftig.

compo image

4

Laurierkers

De bladeren van de laurierkers zijn voor een haag ongewoon groot. Daardoor kan een haag met kersen niet zo precies in vorm worden gesnoeid. Dankzij de snelle groei ontstaat echter binnen een paar jaar een ondoorzichtig bladerdek van indrukwekkende hoogte. De plant is ongecompliceerd : ze verdraagt zowel droge, dichte bodems als hitte en strenge vorst. Daarnaast is de laurierkers relatief goedkoop in aanschaf en door de snelle groei volstaat het als je twee jonge plantjes per strekkende meter aanplant. Toch moet de haag minstens 2 maal per jaar gesnoeid worden met een manuele of een mechanische snoeischaar. Bij gebruik van een elektrische snoeischaar zullen de grote bladeren enorm rafelen en bruine randen krijgen. Tegen de winter is het houtgewas ook versierd met glanzende, zwarte bessen die spijtig genoeg giftig zijn, net als alle andere plantendelen.

compo image

5

Liguster

De liguster is een van de populairste haagplanten omdat de plant geen speciale eisen stelt aan bodem of lichtomstandigheden. Een liguster groeit snel en als de winter niet ongewoon streng is, zal de haag haar bladeren het hele jaar door dragen. Toch is het geen saai gewas : in juni en juli is de ligusterhaag versierd met witte bloemen, in de herfst vormt de plant zwarte bessen - deze zijn vooral populair bij vogels vóór het aanbreken van de winter. Het dichte bladerdek is eveneens heel geliefd als broedplaats. Bijzonder is de brede groei : als je de haag in vorm wilt houden, moet je haar minstens 2 maal per jaar snoeien. De liguster heeft ook een heel dicht en uitgebreid wortelstelsel. Plan daarom voldoende afstand bij de aanleg van de haag. Als de wortels verstrengd raken, vertraagt de groei en worden de voedingsstoffen, die essentieel zijn voor een gezonde plantengroei, heel schaars. Concreet betekent dit : laat ongeveer 40-60 cm ruimte tussen planten van ongeveer 1 m hoog, bij grotere planten bedraagt dit zelfs 90 cm.

compo image

6

Zuurbes

Als je je tuin wilt afwerken met een echt juweeltje, lees dan zeker door! De familie van de zuurbes groeit niet snel, maar des te mooier : de bladeren veranderen meerdere keren per jaar van kleur - van groen naar paars tot vuurrood. In de zomer komt daar nog een weelderig gordijn van gele bloemen bij die heel wat insecten aantrekken. In de herfst draagt de zuurbes ovale bessen die - afhankelijk van de variëteit - felrood, paars of bijna zwart kunnen zijn. Niet alleen vogels houden ervan, ook mensen snoepen er graag van. Maar let op : draag handschoenen, want de zuurbes heeft lange, puntige doornen. Daardoor is een zuurbeshaag niet echt kindvriendelijk. Ze zal wel ongewenste gasten uit de tuin houden. Voor een waar kleurenspektakel heeft de zuurbes een zonnige standplaats nodig met goed doorlatende grond. Een plantafstand van 40 tot 50 cm is meestal voldoende.

compo image

7

Glansmispel

Een echte schoonheid onder de haagplanten is ongetwijfeld de glansmispel. De plant dankt haar naam aan haar glanzende bladeren. Er bestaan in totaal ongeveer 60 verschillende soorten en gelukkig zijn het de bijzonder mooie roodbladige soorten zoals de Red Robin die ook in onze contreien hun bladeren behouden tijdens de winter. Glansmispels groeien in vrijwel elke tuingrond die redelijk doorlatend is en veel voedingsstoffen bevat. Op heel winderige plaatsen zal de plant zich eerder langzaam ontwikkelen. Een glansmispelhaag is sowieso niet geschikt als windscherm omdat het heel wat jaren duurt voordat de planten vertakken en een mooi dicht bladerdek vormen. De glansmispel heeft wel andere kwaliteiten : van mei tot juni is de haag versierd met kleine, witte, heerlijk geurende bloemetjes. Tegen de herfst vormen de roodbladige hagen kleine rode bessen die ook bij vogels geliefd zijn. Omdat de glansmispel eerder in de hoogte dan in de breedte groeit, kan je bij de aanplanting van de haag 2 tot 3 planten per lopende meter aanplanten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :