Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Mulch - een echt wonderwapen

Mulch - een wonderwapen

Of het nu gaat om een optimale vochtbalans, bescherming tegen vorst, een voedselrijke bodem of minder onkruid – mulch is een echt wondermiddel! In dit artikel ontdek je hoe mulchen werkt en welke soorten ideaal zijn.

Mulch en zijn voordelen

Wat is mulch?

Mulch omvat verschillende soorten materialen die de bodem beschermen tegen uitdroging. De naam is afkomstig van het woord “molwic” wat letterlijk betekent “zacht” of “zacht maken”. Het mulchmateriaal op zich heeft vaak een harde structuur ; denk maar aan schors of houtchips.

Naast bescherming tegen uitdroging heeft mulch tal van andere voordelen :

  • Mulch compenseert temperatuurschommelingen : de bodem wordt in de zomer beschermd tegen uitdroging. In de winter houdt mulch de bodem warm. Zo zijn de planten eveneens tegen vorstschade beschermd.
  • Mulch verbetert de bodemkwaliteit : door de meer evenwichtige bodemtemperatuur en bescherming tegen erosie is de bodem vaak rijker aan voedingsstoffen. Micro-organismen kunnen zich beter vermenigvuldigen. Ze breken het mulchmateriaal af en geven daarbij meer voedingsstoffen af. Mulch is dus een natuurlijke meststof voor een vruchtbare bodem en een gezonde plantengroei.
  • Mulch vermindert onkruid : mulch bedekt de bodem zodanig dat de groei van onkruid vaak wordt onderdrukt. Mulch biedt een natuurlijke, doeltreffende bescherming.

Onkruiden de baas met bodembedekkers

Onkruiden verstoren niet alleen het esthetische aspect van je tuin, maar concurreren ook met sierplanten om licht, water, ruimte en voedingsstoffen die ze hard nodig hebben voor een optimale ontwikkeling. Bodembedekkers zijn de oplossing!

Meer weten
compo image

De verschillende soorten mulch

Welke mulch is de beste?

Niet allen de voordelen van mulch, maar ook de verschillende mulchsoorten hebben heel wat facetten. Door het grote aanbod is het echter vaak niet zo eenvoudig om de juiste soort te kiezen. Er bestaat niet zoiets als “de enige echte beste voor de tuin”. Je kiest dus best een bodembedekker die is afgestemd op de bodemkwaliteit, de plant en het gewenste resultaat.

Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen organische en minerale bodembedekkers. Bekende organische materialen zijn schors, houtsnippers of gehakseld hout, stro en gras. Tot de minerale bodembedekkers behoren onder meer lavakorrels, kiezelstenen en leisteen.

Houtsnippers zijn ideaal om gebruikt te worden als onderste laag in een moestuinbak. Ze vormen een luchtige basis die bijdraagt aan een gezonde plantengroei.

compo image
compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO Bio Houtchips

Onze houtchips kunnen zowel als onderste laag in een moestuinbak worden toegepast maar ook als decoratieve bodembedekker in de tuin.

Naar het product

Mulch toepassen - stap voor stap

Hoe werkt het?

Door de bodem met een aangepast materiaal te bekken, zal het water in de grond niet zo snel verdampen. Dit is ideaal voor micro-organismen die in de bodem leven. Ze zetten het mulchmateriaal om en geven zo voedingsstoffen aan de planten vrij. Mulch werkt hier dus ook als natuurlijke meststof.

Hoeveel heb je nodig per m²?

Voor een laag van 1 cm dikte op een oppervlakte van 1 m² heb je ca. 10 L nodig. Afhankelijk van de plantensoort moet de laag 4 tot 8 cm dik zijn zodat je in totaal 40 tot 80 L bodembedekker nodig hebt per m². Op paden kan dit ook meer zijn.

Mulchen - stap voor stap

  1. compo image

    1

    Voorbereiding

    Voordat je een product aankoopt of zelf je mulch maakt (vb. gemaaid gras), moet je uitzoeken welke soort geschikt is voor je planten en de bodem. Maak de grond los en verwijder het onkruid. Geef je planten nog een extra portie voedingsstoffen. Micro-organismen die een laag mulch afbreken nadat deze is aangebracht, hebben zelf namelijk voedingsstoffen uit de bodem nodig. Voorbij bij schors en houtchips kunnen de planten later een tekort aan stikstof hebben. Dit zal je opmerken aan het geelkleuren van de bladeren.

  2. compo image

    2

    Bodembedekker aanbrengen

    Verdeel het materiaal over het grondoppervlak. Let erop dat de laag niet te dik is zodat de luchttoevoer voldoende is. Zo vermijd je eveneens dat een schimmel wordt gevormd. Tegelijkertijd mag de laag niet te dun zijn om te voorkomen dat onkruiden de kop opsteken.

  3. compo image

    3

    Na het mulchen

    Om het verteringsproces zijn gang te laten gaan, laat je de bedekte bodem best rusten. Verschijnt er toch onkruid? Trek het dan voorzichtig uit.

DE JUISTE BODEMBEDEKKER VINDEN

Welke bodembedekker gebruik je voor je planten?

Er bestaan zo veel verschillende soorten bodembedekkers dat het soms moeilijk is om een overzicht te behouden. Ontdek hier welk type geschikt is voor je planten.

compo image

Welke bodembedekker is geschikt voor je tomaten?

Hennepstrooisel is ideaal voor je tomaten. Omdat stro echter relatief weinig voedingsstoffen bevat, kan je het stro ook combineren met andere natuurlijke bodembedekkers zoals gemaaid gras of compost – zelfs verwijderde tomatenbladeren zijn geschikt. Omdat de planten een grote behoefte hebben aan voedingsstoffen, is het gebruik van een mulch aanbevolen. Mulch helpt bij deze behoefte en houdt vocht vast op warme dagen. Dan hoef je je tomaten ook minder water te geven. In het voorjaar beschermt de mulchlaag je tomatenplanten ook goed tegen de koude temperaturen. Mulch bevordert eveneens de plantengroei.

Voor welke planten is schors geschikt?

Veel tuinliefhebbers grijpen automatisch naar schors. Voor bloemperken mit rododendrons of hortensia’s is dat inderdaad de juiste keuze. Voor andere planten zoals rozen of mediterrane planten en kruiden zijn ze minder geschikt.

De standplaats van je planten is het goede uitgangspunt : als de planten de voorkeur geven aan zonnige locaties, is schors niet zo geschikt. Op half-schaduwrijke en schaduwrijke plekjes zijn zowel schors als houtchips een goede keuze.

Wat is beter : schors of lavakorrels?

Lavakorrels worden steeds populairder. De gestolde lava is in tegenstelling tot andere minerale bodembedekkers heel licht. Andere voordelen zijn de neutrale geur en de duurzaamheid. Toch kunnen lavakorrels je planten geen organische voedingsstoffen bezorgen. Het is dus belangrijk dat er meststof wordt toegediend.

Tijdens het natuurlijke afbraakproces van schors komen organische voedingsstoffen vrij. Als de plantenbladeren geelkleuren of erg klein blijven, krijgen ze echter niet voldoende voeding en moet er bemest worden. Lavakorrels zijn meer geschikt voor paden terwijl schors ideaal is voor bloemperken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :