Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Buxus & Ilex
  6. Buxus Special: alles wat je moet weten over buxussen

Buxusverzorging eenvoudig gemaakt

Buxus Special

Ook al heeft de buxus de laatste jaren veel te lijden gehad van de buxusmot, toch geniet deze heester nog steeds een grote populariteit onder hobbytuiniers. Of het nu gaat om een haag, begrenzing van een bloemenperk of individuele heester in de vorm van een bol, piramide of spiraal, de mogelijkheden voor het plaatsen van buxussen in je tuin zijn eindeloos. Bovendien kan je ze door knip- en snoeiwerk omvormen tot kunstwerken met een persoonlijke signatuur. Hier ontdek je alles over het verzorgen van deze groenblijvende tuinjuweeltjes.

Deel 1

Buxus planten

compo image

Wat is de optimale standplaats voor een buxus?

Buxussen hebben een voorkeur voor een windstille standplaats. Deze mag gerust zonnig of halfschaduwrijk zijn, maar niet te warm en niet te donker. Een buxus kan op plaatsen met direct, intens zonlicht schroeiplekken krijgen. Als de heester permanent in de schaduw staat, bestaat het risico dat de plant een schimmelinfectie krijgt. Ook ongunstig zijn een vochtige bodem en standplaatsen waar veel regen op de bladeren terechtkomt.

Let vooral op een goede drainage van de bodem. Geschikt is zowel een zandige bodem als een lemige bodem met een groot humusgehalte. De pH-waarde moet tussen de 6,5 en 7,5 liggen. Geef de buxus kalk als de pH-waarde lager is.

Welke buxussoort is het meest geschikt?

De soort die je het beste kan kiezen is sterk afhankelijk van het doel waarmee je je buxus plant. Voor het afgrenzen van een bloemenperk en geometrische vormsnoei kies je bij voorkeur een zwak groeiende soort, bijvoorbeeld Buxus sempervirens 'Suffruticosa'. Ook de vorstbestendiger soort Buxus sempervirens 'Blauer Heinz' is geschikt voor de omranding van bloemenperken. Als een haag hoog moet worden, zijn de wilde Buxus sempervirens en sterk groeiende soorten zoals Buxus sempervirens 'Rotundifolia' ideaal.

Zo werkt het

Buxus planten in drie stappen

1. Omdat de wortels van een buxus veel lucht nodig hebben, moet je eerst de bodem los maken. Dompel de buxus vervolgens enige tijd onder in een emmer met water, zodat de wortels zich kunnen volzuigen. Snoei vervolgens de wortels en de scheuten ca. 5 cm terug. Dit stimuleert de groei.

2. Het plantgat moet 25 tot 30 cm diep zijn. Het is belangrijk dat het ongeveer 15 cm breder is dan de aardekluit. Houd bij het planten voldoende afstand tot de andere planten, want buxussen vormen brede, ondiepe wortels.

3. Zet nu de buxus in het gat. Je moet de buxus op ongeveer dezelfde diepte planten als hij eerder in de pot stond. Vul de vrije ruimte op met speciale tuinaarde die is afgestemd op de behoeften van buxussen. Druk de tuinaarde goed aan, zodat de buxus stevig staat.

Het ideale tijdstip om te planten

Voor het ideale tijdstip om te planten geldt dat als een buxus naakte wortels heeft, je vanaf oktober tot begin mei moet planten. Een buxus met aardekluit kan je een maand langer, tot begin juni planten.

Deel 2

Buxus snoeien

compo image

Wanneer en hoe moet een buxus worden gesnoeid?

Je kan je buxus het beste snoeien vanaf midden augustus tot eind augustus. In deze tijd van het jaar hebben de nieuwe scheuten zich ontwikkeld van delicaat lichtgroen tot een donkerder groen en zijn ze nauwelijks nog te onderscheiden van de oudere scheuten. Het snoeien moet je uitvoeren bij bewolkt weer. De reden daarvoor is dat je ongewild in de kleine blaadjes van de heester knipt en deze daardoor snijwondjes krijgen die bij sterk zonlicht kunnen uitdrogen. Als gevolg daarvan kunnen ze een lelijke grijsgroene kleur krijgen.

Vanaf eind augustus mag een buxus niet meer worden gesnoeid. Hoewel de plant nieuwe scheuten zal vormen, kunnen deze in de korte tijd die nog rest tot de winter niet voldoende rijpen en zijn ze daarom zeer gevoelig voor vorst. Losse uitstekende scheuten kan je echter zonder problemen verwijderen.

Deel 3

Buxus verzorgen

compo image

Zorgen voor optimale groei van je buxus

Doe af en toe iets goeds voor je buxus! Drie dagen na het snoeien kan je al ons speciale plantenhulpmiddel voor buxussen gebruiken, om een snel herstel te waarborgen. Daarmee behoren vergeelde bladeren door droogte, vorst en een tekort aan voedingsstoffen snel tot het verleden. Het product wordt door de bladeren rechtstreeks opgenomen en werkt onmiddellijk.

Daarnaast moet je de weerstand van je buxus tegen ziekten en plagen verbeteren. Bij grote aantallen buxussen is onze langzaam werkende meststof het meest geschikt. Deze meststof is met een eenmalige gift tot zes maanden werkzaam. De meststof zorgt voor een dichte bladgroei, bevordert de groenkleuring en activeert de wortelgroei. Voor een buxus als kuipplant op je balkon of terras kan je ook een vloeibare meststof gebruiken. De optimale gehalten aan de voedingsstoffen in onze buxusmeststof bevorderen de wortelgroei. Het gehalte aan extra ijzer zorgt bovendien voor verzadigd bladgroen en een dichte groei.

compo image

Waaraan je ziekten en insectenplagen kunt herkennen

De buxusmot is een van de meest gevreesde plaagdieren in België, omdat hij de afgelopen jaren verwoestende schade heeft aangericht. Het beste is je buxussen in de maanden maart tot en met oktober wekelijks te inspecteren en bij de eerste tekenen van besmetting onmiddellijk te beginnen met de bestrijding. Kenmerken van de buxusrups zijn de zwarte kop, de geelgroene kleur met zwarte vlekken, de witte en zwarte strepen op de huid en de lengte van max. 5 cm. Meer informatie over de buxusmot vind je hier.

Sinds enkele jaren grijpt bovendien een schimmelziekte om zich heen die tot het afsterven van scheuten kan leiden. De overdracht van deze schimmel, Cylindrocladium buxicola, vindt plaats via vocht en wind. Hoe je Cylindrocladium buxicola en andere ziekten kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen, lees je hier.

Naar informatie over de buxusmot

Buxus snoeien

Zo breng je buxussen in vorm

Het in vorm snoeien van buxussen dient niet alleen ter verfraaiing, maar bevordert ook een gezonde groei. Wij vertellen je hoe je het beste te werk kan gaan en wat je moet weten over het juiste tijdstip en de juiste technieken.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :