Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Buxus & Ilex
  6. Buxus: alles over deze geliefde groenblijvende plant

Alles rondom de buxus

De buxus is een dankbare heestersoort. Je kan hem in de tuin planten, of in een pot op het balkon of terras. Met verschillende snoeitechnieken kan je buxussen bovendien de meest uiteenlopende vormen geven. Maar hoeveel moeite je ook doet om je buxus te verzorgen, de buxusmot en andere buxusziekten blijven op de loer liggen. Hier vind je praktische tips voor de verzorging van buxussen.

Buxus snoeien

Zo breng je buxussen in vorm

Het in vorm snoeien van buxussen dient niet alleen ter verfraaiing, maar bevordert ook een gezonde groei. Wij vertellen je hoe je het beste te werk kunt gaan en wat je moet weten over het juiste tijdstip en de juiste technieken.

Meer lezen
compo image

Insectenplaag: de buxusmot

De buxusmot is een bijtend insect en behoort tot de familie der grasmotten (Crambidae). Hij komt oorspronkelijk uit Azië en werd in 2007 Midden-Europa binnen gebracht als invasieve exoot. Deze mot legt zijn eitjes voornamelijk op de onderkant van buxusbladeren. Na ongeveer vier dagen komen er groene rupsjes van slechts enkele millimeters groot uit de eitjes. Deze buxusrupsen vreten behalve aan de bladeren ook aan de bast van de buxus, wat leidt tot ernstige schade en eventueel het afsterven van de plant. 

Het is daarom het beste om buxussen vanaf begin maart tot eind oktober wekelijks preventief te onderzoeken en bij de eerste tekenen van besmetting de buxusmot fel te bestrijden.

meer weten
compo image
Gewasbescherming

COMPO Karate Garden

Bestrijd de buxusmot op succesvolle wijze met COMPO Karate Garden. Het product veroorzaakt in een mum van tijd een vraatstop bij de buxusmot. Snel en eenvoudig in gebruik.

Naar het product
compo image

Portret van de buxus

Buxussen kan je zowel in de tuin als in een pot op het balkon of terras planten. Hier vind je het plantprofiel.

nu lezen
compo image

Ziekten: buxusschimmels

Buxusschimmels brengen grote schade toe aan buxussen. De ziekte 'zware taksterfte', die wordt veroorzaakt door de schimmel Cylindrocladium buxicola, leidt tot het vallen van bladeren en scheuten en heeft een nadelige invloed op het uiterlijk van de plant. De overdracht van deze schimmel vindt plaats via vocht en wind. Beide factoren versterken ook de vatbaarheid voor de ziekte. Deze verspreidt zich altijd vanuit reeds getroffen bladeren en afgevallen loof. De verspreiding is bijzonder sterk bij temperaturen rond de 25 °C. Als de bladeren van een buxus 5 tot 7 uur lang nat zijn, verhoogt dat het besmettingsrisico enorm. Je moet deze omstandigheden daarom zo veel mogelijk vermijden. Giet vooral geen water op de bladeren. Het vatbaarst zijn de soorten Buxus sempervierens 'Suffruticosa' , Buxus sempervirens 'Rotundifolia' en Buxus sempervirens 'Raket'.

Meer weten

Alles rondom de buxus

Buxus Special

In onze Buxus Special vind je nog meer tips en handigheidjes voor de verzorging van buxussen en het voorkomen van ziekten en plagen.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :