Zo kan je met een slimme planning langer oogsten
De zomer komt snel ten einde en dat betekent ook de beste tijd in de moestuin. Het verkorten van de dagen betekent echter niet dat je niks meer zal kunnen oogsten uit eigen tuin. Er zijn nog veel gewassen die in de moestuinbak nog goed gedijen, zelfs in het frissere seizoen. We onthullen je in dit artikel over welke soorten het gaat en waarmee je rekening dient te houden.
In tegenstelling tot de groentetuin, waar de bodemtemperatuur in de herfst snel daalt, zijn planten in moestuinbakken beter beschermd tegen koude, zeker wanneer je een verhoogde moestuinbak gebruikt. Je kan dus lang genieten van sla en spinazie want als je enkel de grote bladeren oogst, zullen er snel nieuwe bladeren groeien. Zo kan je ook in de herfst verse groenten op het bord voorschotelen. Een extra voordeel : de verschillende lagen in een moestuinbak werken als drainage, zodat regenwater duidelijk sneller wegvloeit en er geen waterophopingen ontstaan.
Op een gegeven moment wordt het ook voor de meeste koudetolerante planten in de moestuinbak te koud. Als je niet beschikt over een opzetframe kan je je groene protegees ook beschermen tegen vocht met folie. Een vliesdoek zorgt bij vorst voor wat warmte. Ventileer voldoende gedurende de dag zodat er geen schimmelziekten kunnen ontstaan en oogst alleen bij temperaturen boven 0°C. De enige groenten die vorst goed verdragen en zelfs nodig hebben om een heerlijk aroma te ontwikkelen, zijn spruitjes en boerenkool. Voor alle andere soorten geldt : nooit oogsten bij vorst.
Loof- en herfsttuinafval zijn ideaal als beschermende laag in de moestuinbak!
Heb je opnieuw wat plaats vrij in je moestuinbak na de zomeroogst? Geweldig, want daar voelen herfstgewassen, vorstresistente gewassen en snelgroeiende soorten zich nu helemaal thuis. Ideaal zijn bv. wortelen en venkel maar ook enkele kool- en slasoorten zoals broccoli, spruitjes, groene kool, veldsla, rucola en spinazie. Daarnaast is er ook plaats voor radijs, rode biet en prei. Je kan best in juli of augustus zaaien of jonge plantjes aanplanten. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je je moestuinbak nog tot in september beplanten. In dat geval gebruik je best jonge plantjes zodat je ze nog kan oogsten voor de eerste strenge vorst.
Vooral in de eerste twee jaar na installatie zakken de verschillende lagen in de moestuinbak aanzienlijk door tijdens de zomermaanden. Dit is helemaal niet erg, want het laat zien dat de bodemverbeteraar, die verantwoordelijk is voor een goede toevoer van voedingsstoffen en de ontwikkeling van warmte in je moestuinbak, zijn werk doet. Is de opvulling van je moestuinbak al goed gezakt en ben je al te laat om te zaaien voor een oogst in de herfst? Zorg dan in de herfst voor een opfrissing. Werk wat bodemverbeteraar in je moestuinbak in en laat die zijn werk doen tijdens de wintermaanden. In het voorjaar kan je je moestuinbak eenvoudig verder aanvullen met potgrond en zo heb je de ideale basis gevormd voor je planten.
Ontdek meer
Groenteteelt
Onze producten voor je moestuinbak