Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Waarop moet je letten bij de groenteteelt?

Groente uit eigen tuin

Waarop moet je letten bij de groenteteelt?

Groente die vers uit de tuin komt, bevat meer vitaminen en is gewoon lekkerder. Maar hoe leg je een keukentuin aan en welke groentesoorten zijn daarvoor geschikt? Zoals zo vaak is ook hier zorgvuldige planning van cruciaal belang. Als eerste moet je besluiten hoe groot de keukentuin moet worden en hoe je het bed wilt indelen. Wanneer je het basisplan hebt gemaakt, moet je kiezen welke soorten je in de toekomst wilt telen en hoeveel oppervlakte je daarvoor nodig hebt. Bij de selectie van de groentesoorten zijn met name het plantgedrag, het groeigedrag en het rijpingsgedrag bepalend. Met de onderstaande tips en handigheidjes maken we het telen van eigen groenten gemakkelijk voor je als je een beginner bent. De beloning die je wacht, is een rijke oogst.

Iedere plant de tijd gunnen

Houd rekening met de groei van de plant

Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt is tussen langzaam groeiende hoofdgewassen, die als eerste moeten worden geplant, en de vóór- en nagewassen, die aanzienlijk kortere groeitijden hebben. Onder de hoofdgewassen vallen bijvoorbeeld tomaten, aardappelen, wortels, komkommers en uien. Als vóórgewas zijn bijzonder geschikt spinazie, kropsla en radijsjes en als nagewas veldsla, bloemkool, koolraap en boerenkool.

compo image

Een goede verstandhouding tussen de buren!

Deze groentesoorten verdragen elkaar bijzonder goed

Soort zoekt soort? Dat gaat niet zonder meer op voor planten. Door gewassen met verschillende behoeften aan voedingsstoffen met elkaar te combineren, kan je de voedingsstoffen in de bodem beter benutten. Zorg er dus voor dat je planten met een gemiddelde behoefte aan voedingsstoffen naast planten zet die een kleine of juist grote behoefte aan voedingsstoffen hebben.

  • Zwak opnemende planten : snijbonen, kropsla, veldsla, radijsjes, spinazie, uien
  • Middelmatig opnemende planten : andijvie, koolraap, prei, rode bieten, wortels, paprika's, pronkbonen
  • Sterk opnemende planten: alle grote koolsoorten, pompoenen, rabarber, komkommers, aardappelen, tomaten, courgettes

Deze planten kunnen het goed met elkaar vinden

bij elkaar passende soorten

tomaten - komkommers

tomaten - erwten

kropsla - sperziebonen - koolsoorten - wortels

wortels - uien - prei

tomaten - kropsla

Deze planten hebben voldoende afstand tot elkaar nodig

van elkaar gescheiden soorten
sperziebonen - erwten - uien
komkommers - koolsoorten - sperziebonen - kropsla
tomaten - erwten - koolsoorten - spinazie
koolsoorten - uien
tomaten - aardappelen
compo image

Met de juiste verzorging verzeker je je van een overvloedige oogst

Wanneer je de moestuin eenmaal hebt aangelegd, kan je met de juiste verzorging snel je eerste groenten oogsten. De meeste groentesoorten hebben voor een gezonde en krachtige groei niet meer nodig dan een gelijkmatige bodemvochtigheid, een goed doorluchte bodem en een uitgebalanceerd aanbod aan voedingsstoffen. Met schoffelen, water geven en bemesten is het grootste deel van de reguliere verzorging gedaan. Vooral het bemesten is van groot belang voor een gezonde ontwikkeling van planten. Omdat door groenteteelt veel voedingsstoffen aan de bodem worden onttrokken, moet je met meststoffen die zijn afgestemd op de behoeften van uw gewassen zorgen voor een uitgebalanceerd aanbod aan voedingsstoffen voor je planten.

De belangrijkste werkzaamheden in een moestuin

Verse groenten telen vlak voor de eigen deur is gelukkig niet moeilijk. Na enkele weken word je al beloond met een rijke oogst en beter smakende groenten. Hier vind je praktische tips voor een goede start in het groentebed.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :