Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image

Basisprincipes

Aanplanten gemakkelijk gemaakt

Goede tuingrond is gemakkelijk te bewerken en verspreidt een aangename, aardse geur. Het losse mengsel van zand, klei en humus bevat bovendien vele belangrijke voedingsstoffen, absorbeert regenwater en laat overtollig water wegsijpelen. Dit alles vormt de basis voor een gezonde plantengroei en kleurrijke bloemenpracht. Helaas voldoet niet alle tuingrond aan die voorwaarden. Met wat ondersteuning kan je dat echter veranderen. Wij laten je stap voor stap zien hoe je nieuwe planten in je tuin kan planten en een groene oase kan creëren, ongeacht de kwaliteit van uw grond.

compo image

De juiste jaargetijde om te planten

Loof-, naald- en fruitbomen en struiken kan je het beste van september tot en met november planten. Op dat moment is de bodem nog warm en bevat die nog natuurlijk vocht. Als je kiest voor voorjaarsplanten, kan je de planten met wortelkluit in maart of april planten en deze zonder wortelkluit tot eind mei. Om ervoor te zorgen dat je planten voldoende voedingsstoffen krijgen, raden we je aan om ze 2 maanden na het planten te bemesten. Hoewel je het hele jaar door je potten en kuipen kan beplanten, zijn de maanden maart tot en met juni vanwege de gematigde temperaturen de beste maanden.  

compo image

Kies de juiste bodem voor je planten

Voor een goede, vlotte start in het leven hebben je planten een losse, luchtige bodem nodig, met een evenwichtig wateropslagvermogen waarbij geen waterverzadiging optreedt. Maak daarom vóór iedere nieuwe aanplanting een bovenlaag die verdicht is, eerst goed los.
We raden je aan bij het planten een bijzonder voedingsrijke potgrond in het plantgat te gebruiken. Dat geldt eveneens voor zandrijke bodems. Een speciale potgrond houdt het water langer vast en voorkomt uitspoeling van voedingsstoffen. 

Bereid de nieuwelingen voor op de aanplanting

Om je planten optimale omstandigheden te bieden voor een sterke groei, zijn er twee verdere stappen nodig vóór de eigenlijke aanplanting:

  1. Plaats houtachtige planten zonder wortelkluit enkele uren vóór het planten in een emmer met water. Dompel gekochte planten met droge wortelkluit eveneens onder in water. Geef planten in potten en kuipen rijkelijk water. Vooral planten zonder wortelkluit zijn gevoelig voor uitdroging en moet je vóór het planten intensief water geven.
  2. Gebruik een scherpe snoeischaar om enkele centimeters van alle wortels af te knippen. Doe dat met name bij de beschadigde en geknikte wortels van houtachtige planten zonder kluit. Hierdoor kunnen de witte vezelige wortels, die belangrijk zijn voor de opname van voedingsstoffen, zich later beter vormen.
compo image

Geplant worden betekent een nieuwe thuisbasis voor een plant

Bij planten met wortelkluit moet de diameter van het plantgat dat je graaft minimaal tweemaal zo groot zijn als de kluit zelf. Maak de bodem rondom het plantgat zo diep mogelijk los en werk een eerste laag potgrond in. Meng de uitgegraven bovenlaag in een verhouding van 1:2 met de potgrond en vul het gat op met dit mengsel.

Bij planten zonder wortelkluit vul je het plantgat met een luchtige potgrond. Plaats de plant en schud die lichtjes de potgrond zich gelijkmatig rondom de wortels kan verdelen. Druk nu de aarde met de voeten aan.

Ondersteun planten in het begin

Jonge bomen, hoogstammige planten en grotere struiken hebben tijdens de groei vaak nog extra ondersteuning nodig. Bind dit soort planten daarom in het begin vast aan een paal, die je verticaal in de grond slaat.

De optimale manier van water geven

Leg rondom het door u gegraven gat een ca. 10 cm hoge gietrand aan. Zo kunt u uw planten zo goed mogelijk van water voorzien. Vooral direct na het planten moet u veel water geven, zodat de holten tussen de aarde en de wortels zich kunnen sluiten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :