Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Narcis, tulp en krokus (bloembollen)

Kenmerken

Narcis, tulp en krokus

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Bloemperk of -pot
Planthoogte:
Verschillende
Bloemkleur:
Verschillende

Correct planten

Narcis, tulp en krokus planten

Standplaats

Narcissen, tulpen en krokussen behoren tot de planten die het begin van de lente aankondigen. Ze ontkiemen heel vroeg en zijn al klaar met de bloei nog voor de bomen helemaal bedekt zijn met bladeren en het licht voor hen wegnemen. De meeste bloembollen verkiezen een zonnige plek. Hoe langer narcissen, tulpen en krokussen in de schaduw staan, hoe minder bloemen ze zullen vormen. Om wateroverlast te vermijden en ervoor te zorgen dat de knollen niet beginnen rotten, moeten ze aangeplant worden in een doorlatende bodem. Een bodem met veel klei kan je met zand vermengen.  

Planten

Wil je niet veel werk hebben met je bloembollen? Kies dan voor variëteiten die elk jaar opnieuw groeien en dus niet regelmatig uit de grond moeten worden gegraven. Plant ze tussen september en oktober aan. In die periode hebben ze nog voldoende tijd om in te wortelen en kunnen ze de koude wintermaanden goed doorstaan. Stop de bloembollen in een plantgat dat dubbel zo groot is als de grootte van de bloembol zelf en vul het plantgat verder op met aarde.

Tip

Als je narcis, tulp of krokus niet meer wil bloeien, scheid de dochterbollen dan van de moederplant.

Correct verzorgen

Narcis, tulp en krokus verzorgen

Water geven

Eenmaal de bloembollen zijn aangeplant, heb je er weinig werk mee. Geef water na de aanplanting en nogmaals bij het ontkiemen. De heel onderhoudsvriendelijke bloembollen hebben alleen extra water nodig bij extreem hoge temperaturen.

Heb je de lentebloeiers in een pot aangeplant, dan geef je ze best om de twee weken water zodra de eerste bladeren verschijnen.

Bemesting

Om veel bloemen te kunnen vormen, hebben de bloembollen voldoende voedingsstoffen nodig. Voeg een dopje vloeibare meststof toe aan het gietwater zodra de eerste bladeren verschijnen. Dit werkt heel snel wanneer de plant de voedingsstoffen het meest nodig heeft.

Snoeien

Eens de bloembollen zijn uitgebloeid, snijd je de bloemstengels af. Zo vermijd je datj er zaadjes worden gevormd en dat er onnodig voedingsstoffen worden weggenomen. Snijd de bladeren pas weg wanneer ze verwelkt zijn. Het geeft inderdaad niet bepaald een mooi zicht, maar enkel zo zullen de voedingsstoffen uit de bladeren terug in de bloembollen komen en worden ze er opgeslagen tot in het voorjaar. Heb je narcissen en krokussen in het gazon aangeplant? Maai zoveel mogelijk rond de planten. De bruine bladeren kunnen daarbij samengebonden worden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :