Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Wortelen

Kenmerken

Wortelen

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden of kas
Planthoogte:
5-15 cm
Bloemkleur:
Geen

Correct planten

Wortelen planten

Standplaats

Wortelen zijn een relatief gemakkelijke groente voor de eigen tuin en zijn daarnaast ook nog eens heel gezond. Voor een optimale groei raden we een zeer losse en steenvrije bodem aan. Speciale tuinaarde voor groenten biedt precies deze eigenschappen en zorgt voor een gezonde groei van de wortelplant.

Planten

Zodra de grond in het voorjaar droog is geworden, kunnen vroege wortelen en zomerwortelen worden ingezaaid. Om zo vroeg mogelijk in het kweekbed in te zaaien, kan je vanaf begin maart ook al onder een vlies planten. Winterwortelen moet je vanaf midden mei tot eind juli inzaaien, zodat ze tot in de herfst hun volledige grootte bereiken.

Je zaait de wortelen in rijen in, met afstanden van 30 - 45 cm, afhankelijk van de soort. De zaaidiepte moet 1 - 2,5 cm bedragen. Zaadbanden maken een gelijkmatige inzaai mogelijk en besparen je later het uitdunnen. Voor een deel duurt het tot 3 weken voordat de eerste stelen en bladeren van de wortelen uit de aarde spruiten. Het kan hierbij handig zijn de zaairij met markeerzaad te kenmerken. Hiervoor zijn radijsjes, dille en kervel geschikt.

Onze tip

Om je wortelen beter te laten kiemen, kan je de zaden 24 uur vóór de inzaai in vochtig kwartszand laten voortrekken. Bij het planten kan een mengsel van zand en zaden bovendien helpen de zaden sneller te laten groeien.

Correct verzorgen

Wortelen verzorgen

Water geven

Een goede watervoorziening is belangrijk voor een rijke, knapperige oogst. In de eerste 3 weken, voordat de zaden goed zijn ontkiemd, moet je ze regelmatig met een fijne straal water geven. Belangrijk hierbij is dat je de zaden niet laat verdrinken. Zodra de koppen van de wortelen boven de grond uit steken, moet je ze aanaarden. De groente gedijt in de zomer het beste bij regelmatige neerslag. Wanneer er toch droge perioden voorkomen, moet je de wortelen extra water geven.

Bemesting

Wortelen behoren tot de middelmatig tot sterk opnemende planten en hebben daarom een regelmatige toevoer van voedingsstoffen nodig. Doe op het moment van planten een langzaam werkende meststof rechtstreeks in het plantgat. Op die manier zijn de wortelen optimaal voorzien en hoef je tot de oogst niet meer te bemesten.  Als alternatief kan je de planten wekelijks met een organische vloeibare meststof begieten. Gebruik hiervoor bij voorkeur een speciale meststof voor groenten.

Oogst

Wortelen die u in het voorjaar hebt geplant (ook peentjes genoemd), worden weliswaar niet zo heel groot, maar zijn wel lekker zacht. Ze zijn, afhankelijk van de soort, rijp na ongeveer 10 weken. Om ze te oogsten, trek je naar behoefte wortelen uit de grond en ontdoe je ze van aarderesten en loof. Ze blijven daarna in de koelkast meerdere dagen tot enkele weken goed.

Late wortelen (ook winterwortelen genoemd) kan je het beste zo lang mogelijk, tot aan de herfst, in de grond laten. Deze oogst je pas wanneer de bladpunten geel of rood verkleuren. Omdat onrijpe wortelen snel verrotten, moet je uitsluitend gezonde en volledig rijpe wortelen opslaan. Draai daarbij het loof van de wortelen af of snijdt dit tot op 3 - 5 cm lengte af, stop vervolgens de wortelen ongewassen tussen lagen zand en bewaar ze in een kelder met een hoge luchtvochtigheid.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :