Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Pepers

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, terras, balkon, huis
Planthoogte:
max. 80 cm
Bloemkleur:
witte sterrenbloesems

Correct planten

Pepers planten

Standplaats

De peperplant (Capsicum) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daarom houdt ze van een zonnige en zeer warme standplaats. Chilipepers, cayennepepers, jalapeñopepers, habanero's en zelfs paprika's zijn allemaal peperplantsoorten, die niet alleen in kleur en vorm maar vooral in heetheid van elkaar verschillen. De werkzame stof die pepers zo pittig maakt is capsaïcine. De heetheid van pepers wordt uitgedrukt op de schaal van Scoville.

Bijna alle pepersoorten hebben aanzienlijk meer warmte nodig dan bijvoorbeeld tomaten. Daarom doen pepers het goed in kassen of vlak bij een warme stenen muur. Peperplanten groeien het beste op een losse, voedingsrijke bodem, waar je ze bij kan helpen met een speciale potgrond voor groenten.

Teelt

Afhankelijk van de soort heeft de peperplant tussen de 60 en 120 dagen tijd nodig van inzaai tot en met oogst. Je kan daarom al in februari of maart beginnen met zaaien in je kas of op uw keukenvensterbank. Omdat sommige soorten slechts met moeite ontkiemen, is het raadzaam om de zaden vóór het zaaien enkele uren in warm water te leggen. Dat stimuleert de ontkieming en de plant kan zich beter ontwikkelen. Plaats de zaden vervolgens in de pot, druk ze ongeveer 1 cm diep in de grond en geef ze ruim water. 

Aanplanting

Vanaf half mei kan je de planten dan buiten zetten. Ze hebben echter nog steeds een warme en zonnige standplaats nodig en het is daarom een goed idee peperplanten in potten of kuipen te planten. Een ander voordeel daarvan is dat je de standplaats van je peperplanten na verloop der tijd kan aanpassen, zodat ze altijd voldoende zon krijgen. Als je de peperplantjes in uw tuin wil planten, kan je het beste een plantafstand van 30 tot 40 cm aanhouden.

Correct verzorgen

Pepers verzorgen

Water geven

Peperplanten hebben veel water nodig en je moet ze iedere 1 tot 2 dagen begieten. Enkele bijzonder hete soorten mag je ook minder vaak water geven. Zodra er een tekort aan water is, ontwikkelen ze meer capsaïcine en worden hun pepers heter. Een peperplant mag echter niet te droog worden. Controleer de aarde daarom dagelijks op voldoende vocht.

Bemesting

De peperplant behoort, net als familielid paprika, tot de sterk opnemende planten en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Doe meteen al bij het planten een langzaam werkende meststof samen met wat schapenwol in het plantgat. Deze meststof wordt gedurende meerdere maanden afgegeven aan de plant. De schapenwol vormt in het begin een aanvullend waterreservoir. Als alternatief kan je ook een vloeibare meststof gebruiken, die je wekelijks toevoegt aan het gietwater.

Oogst

Vanaf half juli kan je beginnen met oogsten. Afhankelijk van de soort kunnen pepers deels nog groen zijn. Een rode of oranje kleur is dus niet noodzakelijkerwijs een teken van volgroeid zijn, want de hoeveelheid zonlicht tijdens het groeien is een medebepalende factor voor de kleur van de peulen. Oogst de pepers uiterlijk wanneer ze beginnen te verschrompelen. Gebruik voor het oogsten een scherp mes, zodat je de scheut en de andere pepers niet beschadigt.

Overwintering

Aangezien peperplanten zeer vorstgevoelig zijn, worden ze vaak als eenjarige plant verkocht, hoewel ze meerdere jaren vrucht kunnen dragen. Om te overwinteren, heeft de peperplant een temperatuur van minimaal 16 °C nodig. Daarom laat je de plant best binnenshuis overwinteren. In de winter hoef je de peperplant maar zelden water te geven en heeft ze ook geen meststof nodig.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :