Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Gatenplant (Monstera)

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamerplant
Planthoogte:
max. 5 m
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Gatenplant planten

Standplaats

Een gatenplant (Monstera deliciosa) geeft iedere ruimte meerwaarde door de bijzondere vorm van haar grote donkergroene bladeren. Ze heeft een voorkeur voor een lichte of halfschaduwrijke plek zonder direct zonlicht. Als je de standplaats te donker kiest, kan een gatenplant niet goed de typische gaten in het blad vormen. Jongere bladeren groeien in het begin namelijk zonder gaten, in de vorm van een hart.

Als je gatenplant verbleekte bladeren heeft, wijst dat echter op te véél licht. De ruimte moet een relatief hoge luchtvochtigheid hebben en bij voorkeur een temperatuur van rond de 21 °C. In de rustperiode, van oktober tot eind februari, heeft de gatenplant het liever wat koeler, maar de temperatuur mag niet lang onder de 15 °C dalen.

Aanplanting

Omdat een gatenplant in feite een grote klimplant is, moet ze vanaf het begin veel ruimte krijgen. We raden je daarom aan je gatenplant meteen in een grote pot te planten. Vooral jongere gatenplanten moet je regelmatig verpotten, omdat deze zeer snel groeien. De ruimte in de pot wordt dan te klein en het aanbod aan voedingsstoffen te gering. Ook oudere gatenplanten moet je om de 2 tot 3 jaar verpotten, afhankelijk van hun groei. De beste tijd hiervoor is het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen. Let er daarbij op dat je de luchtwortels niet beschadigt. Deze luchtwortels kunnen heel lang worden, maar dat heeft vaak als oorzaak dat de plant onvoldoende water en/of voedingsstoffen krijgt of te weinig ruimte heeft om ranken te vormen. In het geval van de gatenplant hebben de luchtwortels tot doel bij tekorten te zorgen voor extra aanvoer van water en voedingsstoffen. Bij optimale omstandigheden ontwikkelen de luchtwortels zich veel minder sterk.

Correct verzorgen

Gatenplant verzorgen

Water geven

Regelmatig water geven loont, omdat een gatenplant graag gelijkmatig vochtig is. Waterverzadiging moet je echter onder alle omstandigheden vermijden. Te veel water kan je herkennen aan het feit dat de bladranden zwart worden. Daarnaast kan je, vooral bij een lage luchtvochtigheid, je monstera bespuiten. Veeg de bladeren vervolgens voorzichtig af met een natte doek. Wij raden je aan hiervoor regenwater of gedestilleerd water op kamertemperatuur te gebruiken. Van november tot en met maart kan je minder water geven.

Bemesting

Een gatenplant heeft ijzer en kalium nodig om gezonde en sterke donkergroene bladeren te kunnen vormen. Geef je gatenplant daarom van april tot eind augustus iedere week meststof. Heel geschikt is een vloeibare meststof voor groene planten, die je toevoegt aan het gietwater. Van november tot eind februari hoef je slechts om de 4 weken meststof te geven.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :