Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Onkruid vermijden en voorkomen - 5 duurzame tips

Onkruid vermijden en voorkomen - 5 duurzame tips

Brandnetels, zevenblad of hondsdraf - wild groeiende onkruiden zijn een grote uitdaging in de tuin. Binnen zeer korte tijd kunnen ze namelijk je geliefde bloemen of zorgvuldig aangelegde moestuin compleet overwoekeren. In dit artikel ontdek je hoe je onkruid op lange termijn kan vermijden en voorkomen.

compo image

5 tips tegen onkruid

Wilde kruiden zoals madeliefjes, klaver of paardenbloemen nestelen zich maar al te graag op plaatsen waar ze eigenlijk helemaal niet gewenst zijn : tussen terrastegels, in het gazon en tussen de sierplanten in het bloemperk. Geen wonder dat ze “onkruiden” worden genoemd. Ze concurreren niet alleen met andere planten om water, licht, voedingsstoffen en plaats, maar kunnen ook ziekten en plagen overdagen.

Om deze hardnekkige onkruiden te verwijderen, zijn onkruidbestrijders heel doeltreffend. Deze middelen worden vaak toegepast bij de bestrijding van onkruiden op het terras of op de oprit. In bloemperken wordt vaak een schoffel gebruikt om te wieden. Dit is een heel milieuvriendelijke, maar tegelijkertijd heel tijdrovende klus. Daarom stellen mensen zich de vraag of er geen andere manieren zijn om onkruid te voorkomen. En ja, hoor, die zijn er zeker! In dit artikel ontdek je de verschillende mogelijkheden.

compo image

1. Mulchen

Een handige manier om onkruid te voorkomen, is door blootliggende oppervlakken te bedekken (= mulchen). Gaten en open grondoppervlakken geven onkruiden in het bloemperk of in de moestuin vrij spel. Hierdoor worden de reeds aangeplante bloemen en groenteplanten verdrongen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te mulchen.

Een mulch van compostvezels is ideaal voor het bedekken van zowel moestuinbakken als bloembedden. Als het materiaal in een laag van ongeveer 3 tot 5 centimeter dik over de bodem wordt verdeeld, krijgen onkruiden minder kans om zich te ontwikkelen. Als het onkruid zich dan toch een weg baant door de mulch, kan je het eenvoudig met de hand uittrekken. Door de mulchlaag kunnen de ongewenste planten namelijk niet goed inwortelen. Tegelijkertijd zal de mulch het bed beschermen tegen verdamping. De grond blijft zo langer vochtig en je zal minder vaak water moeten geven.

Een vergelijkbaar materiaal zijn houtchips. Dit ontschorste naaldhout voorkomt dat onkruiden zich ongehinderd verspreiden en zorgt bovendien voor een natuurlijke en decoratieve uitstraling in de tuin. Daarnaast zijn houtchips ideaal als basislaag in moestuinbakken waar ze de ideale afwatering vormen.

Naast compostvezelmulch en houtchips zijn er nog tal van andere bodembedekkers. Je ontdekt er alles over in ons artikel “Onkruid de baas”.

2. Bodembedekkende planten

Een heel leuke manier om onkruid in bloemborders te vermijden, is door de aanplanting van bodembedekkende planten. Als de planten dicht genoeg groeien, krijgen onkruiden zoals zevenblad en brandnetels geen kans om zich te nestelen.

In een eerste stap moeten de aanwezige onkruiden verwijderd worden. Daarbij zijn vooral de wortelonkruiden heel belangrijk. Vervolgens kan je de bodembedekkende planten niet te ver van elkaar aanplanten. Houd rekening met de aanbevolen plantafstand op het plantetiket zodat de planten voldoende ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

De populairste bodembedekkende planten van dit moment :

  • Ooievaarsbek
  • Klimop
  • Maagdenpalm
  • Muehlenbeckia
  • Waldsteinia
  • Zeepkruid
  • Elfenbloem
  • Goudaardbei
  • Mansoor

Onze tip

Als je je bodembedekkende planten hebt aangeplant, kan je de tussenruimtes afdekken met mulch, schors of houtchips tot alles dichtgegroeid is.

compo image

3. Gazon bemesten

Bij het onderhoud van het gazon word je vaak geconfronteerd met onkruiden die de grasmat ontsieren - denk maar aan paardenbloem, klaver en madeliefjes. Deze kunnen zich in sneltempo over het gazon verspreiden. Dit kan je voorkomen door je gazon regelmatig te bemesten. Als je gazon geen voedingsstoffen krijgt, zal het verzwakken terwijl onkruiden zich met relatief weinig voedsel toch goed kan ontwikkelen. Gebruik steeds een kwalitatieve meststof die is afgestemd op de specifieke behoeften van een gazon.

Ook kale plekken in het gazon moeten zo snel mogelijk opnieuw worden ingezaaid om onkruiden te vermijden. Daarnaast moet het gazon regelmatig worden gemaaid. Dit zal de groei van onkruiden en hun voortplanting aanzienlijk beperken.

Zijn er toch onkruiden in je gazon opgedoken? Raadpleeg dan zeker ons artikel "Onkruid in het gazon"!

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonmeststof met Lange Werking

Deze kwalitatieve meststof met lange werking bezorgt het gazon alle belangrijke voedingsstoffen. Resultaat : een stevig, diepgroen gazon met meer weerstand.

Naar het product

4. Zandbedden aanleggen

Bloemen planten in zand? Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar dit heeft wel een heel groot voordeel : zandbedden fungeren als een natuurlijke onkruidbarrière. Onkruiden kunnen zich er namelijk minder snel verspreiden omdat tegen de tijd dat ze wortel hebben geschoten in de tuingrond eronder, de sierplanten meestal genoeg tijd hebbengehad om in te wortelen. Zo krijgen de ongewenste onkruiden geen ruimte meer om in te wortelen. Op deze manier is het heel gemakkelijk om onkruiden uit het zandbed te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat je voor een zandbed aangepaste plantensoorten moet kiezen die met relatief weinig water en voedingsstoffen kunnen overleven.

compo image

5. Onkruiden oogsten en eten

Een andere manier om de onkruidpopulatie in je tuin in te perken, is door de onkruiden op te eten. Er zijn namelijk heel wat wilde kruiden die geschikt zijn voor consumptie en die bovendien heel rijk zijn aan voedingsstoffen.

Denk maar aan zevenblad en brandnetel die je kan verwerken in een heerlijke pesto voor spaghetti. Of wat dacht je van jonge paardenbloemen en bloeiende madeliefjes die ideaal zijn voor salades? Of van gemalen klimop voor de bereiding van kruidenboter of soep?

Huismiddeltjes tegen onkruid?

Azijn, zout en javel zijn drie huismiddeltjes die regelmatig worden genoemd as alternatief voor de bestrijding van onkruid. Het gebruik van dergelijke producten raden we ten strengste af omdat ze heel slecht zijn voor het milieu.

De oplossing tegen onkruid in het gazon

In dit artikel ontdek je hoe je je verzwakte, gele gazon in slechts 3 dagen kan omtoveren tot een diepgroen grastapijt zonder onkruid en mos.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :